Muffiny ze śliwkami

Ocena:

5 (2)

  • 35 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Muffiny ze śliwkami to dziecinnie proste i szybkie domowe wypieki. Wystarczy połączyć kilka składników, nie trzeba nawet używać miksera. Wilgotne muffinki sprawdzają się jako zdrowe drugie śniadanie do szkoły i pracy lub tradycyjnie, na podwieczorek. Wierzch muffinek ze śliwkami można po upieczeniu obsypać cukrem pudrem, posmarować lukrem lub polewą czekoladową.

Składniki:

  • śliwki  250 g

  • mąka pszenna  280 g

  • cukier  100 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • jajka  2 szt.

  • jogurt naturalny  250 ml

  • olej  125 ml

  • cukier puder  20 g

Muffiny ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Śliwki: najlepsze będą węgierki, ale inne też się sprawdzą. Myjemy je, osuszamy i usuwamy z nich pestki. Kroimy je na mniejsze kawałki (lub po prostu na pół).

    muffinki ze śliwkami - pokrojone śliwki
  • Krok 2:

    Mokre składniki: do miski (powinna być większa, bo później będziemy dodawać do niej suche składniki i śliwki) wbijamy jajka, wlewamy olej i jogurt. Mieszamy je ręcznie, najlepiej trzepaczką (może też bledner ze specjalną końcówką, ewentualnie mikser).

    muffinki ze śliwkami - mokre składniki
  • Krok 3:

    Suche składniki: do drugiej miski, mniejszej, przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Dosypujemy cukier (lub zamiennik, np. ksylitol lub erytrytol).

  • Krok 4:

    Ciasto na muffinki: suche składniki przesypujemy do mokrych. Mieszamy trzepaczką do połączenia składników, nie musimy robić tego bardzo dokładnie, mogą pozostać grudki. Dodajemy wcześniej pokrojone śliwki, mieszamy drewnianą łyżką lub szpatułką.

    muffinki ze śliwkami - ciasto na muffinki
  • Krok 5:

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Opcjonalnie w każdy otwór wsypujemy kilka ziarenek suchego ryżu, dzięki niemu muffiny ze śliwkami będą mniej wilgotne. Następnie wkładamy papilotki i przekładamy do nich ciasto łyżką (można sobie pomagać drugą, zsuwając porcję ciasta). Napełniamy do 2/3 wysokości, ponieważ muffinki będą rosły, musimy zostawić im miejsce na to. Wkładamy je do piekarnika na 25 minut. Po tym czasie wyjmujemy je do przestudzenia.

    muffinki ze śliwkami w papilotkach
  • Krok 6:

    Podanie: zimne muffinki ze śliwkami można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Sprawdzi się też polewa czekoladowa i szybki lukier.

    muffinki ze śliwkami z cukrem pudrem
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne