Muffinki rabarbarowe

Te babeczki są bardzo delikatne, a ich słodko-kwaśny smak podbija serca małych i dużych.

Dodany przez:

Muffiny i babeczki

Czas przygotowania:
Porcje:
12 sztuk
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • kilka łodyg rabarbaru
  • 2 duże jajka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • olejek cytrynowy
  • 3/4 szklanki mleka
  • cukier puder (opcjonalnie)

Przygotowanie

  1. Oczyszczony rabarbar kroimy na mniejsze części. Formę na muffiny lekko natłuszczamy, wykładamy papilotkami. Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę. Wsypujemy po trochu mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie wlewamy olej, olejek cytrynowy i mleko.
  2. Wszystko dokładnie miksujemy na gładkie, dobrze napowietrzone ciasto. Nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości, do każdej wrzucamy po kilka kawałków rabarbaru. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C, pieczemy ok. 30 min. Gorące muffinki można posypać cukrem pudrem.
  3. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Wskazówki

Zobacz też: rabarbar pod kruszonką

deser muffiny rabarbar
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze