Muffinki rabarbarowe to błyskawiczny pomysł na pyszny deser. Połączenie słodyczy z kwaśną nutą rabarbaru tworzy idealną kompozycję, która oczaruje każdego fana szybkich wypieków. Ten prosty przepis to gwarancja puszystego i wyrośniętego ciasta. Muffinki z rabarbarem są na tyle proste w przygotowaniu, że poradzi sobie z nimi każdy, nawet początkujący miłośnik pieczenia.
Stock Food/Rua Castilho
(średnia 4.56 z 148 głosów)
Przygotowanie: składniki ogrzewamy do temperatury pokojowej. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Piekarnik nagrzewamy do temp. 180°C. Formę na muffinki rabarbarowe wykładamy papilotkami.
Rabarbar: łodygi myjemy, odcinamy końcówki z obu stron, zdejmujemy skórkę. Jeśli jest młody i bardzo świeży obieranie nie jest konieczne. Rabarbar kroimy na mniejsze kawałki, np. na plasterki, ok. 1-2 cm.
Ciasto na muffinki: jajka wbijamy do miski, dosypujemy cukier i ubijamy na puszystą masę. Wsypujemy po trochu mąkę oraz proszek do pieczenia, następnie wlewamy olej, olejek cytrynowy i mleko. Wszystko dokładnie miksujemy na gładkie, dobrze napowietrzone ciasto.
Pieczenie: ciasto nakładamy do papilotek do 3/4 wysokości, a następnie do każdej wrzucamy po kilka kawałków rabarbaru. Muffinki rabarbarowe wstawiamy do rozgrzanego piekarnika, pieczemy je przez ok. 25 min.
Porady
- Muffinki rabarbarowe można przygotować nie tylko w papilotkach lub foremkach na babeczki, ale także w ceramicznych kokilkach lub silikonowych foremkach. Ten sam przepis można wykorzystać również do zrobienia ciasta w pełnowymiarowej tortownicy, formie na babkę lub w klasycznej prostokątnej blaszce.
- Jeśli muffinki rabarbarowe okażą się za mało słodkie, można polać je po wierzchu lukrem lub polewą czekoladową.
- Można od razu zrobić większą porcję, ponieważ muffinki z owocami można jeść nawet przez 4 dni. Należy jednak przechowywać je w szczelnie zamkniętym pojemniku, żeby nie wyschły.
- Są poręczne do zabrania ze sobą na wynos, dlatego idealnie sprawdzą się jako lunch do pracy lub drugie śniadanie do szkoły. Najlepiej zapakować je do próżniowego pojemnika lub woreczka strunowego.
Zobacz też: rabarbar pod kruszonką, który zrobimy dosłownie w kilka chwil.
Przepis na muffinki z rabarbarem można urozmaicić dodatkami, które zmienią smak, aromat, a nawet kolor. Dla zmiany smaku warto dodać do nich:
Z kolei, jeśli chcemy, żeby nabrały pięknego odcienia, należy dodać do ciasta odrobinę:
Przepis na muffinki jest prosty i niezwykle rzadko zdarza się, że coś pójdzie nie tak, zwłaszcza, jeśli dokładnie trzymamy się przepisu. Ale jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę.
Z kolei, jeśli nie mamy pod ręką specjalnych papilotek, możemy je zrobić samodzielnie w kilka chwil ze zwykłego papieru do pieczenia. Wystarczy wyciąć kwadraty z pergaminu, a następnie nieco je pozagniatać w dłoniach, żeby stały się bardziej plastyczne. Następnie wykładamy papierem metalową formę na muffinki i wkładamy do dziurki szklankę. Dzięki temu, papilotki odpowiednio się odkształcą i uzyskają właściwy kształt.
Muffinki z rabarbarem, jak wszystkie inne tego rodzaju wypieki, ze względu na swoje niewielkie rozmiary pieką się dość szybko. Dokładny czas pieczenia zależy oczywiście od konkretnego przepisu. Ciasto serowe, kruche, drożdżowe lub biszkoptowe z rabarbarem będą miały różne temperatury i czas pieczenia, jednak zwykle jest to między 15 a 25 minut spędzonych w piekarniku rozgrzanym do 170-180 stopni. Muffiny rabarbarowe najlepiej sprawdzać metodą suchego patyczka. Musimy wbić w środek wykałaczkę lub patyczek do szaszłyków i po wyciągnięciu sprawdzić jego wygląd. Jeśli będzie suchy, ciasto jest gotowe, natomiast gdy zostanie na nim przylepione kawałki masy, to znaczy, że muffinki są jeszcze lekko surowe w środku i musimy wydłużyć czas pieczenia o kilka minut.
Komentarze