Wędliny

113 przepisów

baleron-pieczony

Wędliny są to wyroby mięsne - przetwory wykonane z surowca rozdrobnionego, umieszczonego w naturalnej lub w sztucznej osłonce. Istnieją różne rodzaje wędlin, z czego łatwo sobie zdać sprawę gdy tylko pójdzie się do sklepu, na dział mięsny. Istnieją też przepisy pozwalające przygotować domowe wędliny - zdrowszy odpowiednik tych sklepowych, jako że wiemy dokładnie co znajduje się w środku i mamy wpływ na cały proces produkcji. Półmisek wędlin często pojawia się na naszych stołach jako przekąska czy dodatek do kanapek lub sałatek. Jakie istnieją rodzaje wędlin, jak możemy je przygotować samodzielnie i jakie przepisy z ich wykorzystaniem są najciekawsze?

Wędliny: rodzaje

Wędliny to przetwory mięsne, przygotowane z surowca rozdrobnionego. Specjalnym rodzajem wędlin są wędzonki, które przygotowywane są z jednego kawałka mięsa peklowanego. Istnieją różne rodzaje wędlin. Można je podzielić między innymi na trwałe, półtrwałe i nietrwałe, przy czym pierwszy rodzaj może być przechowywany nawet do 6 miesięcy bez żadnej szkody dla smaku i jakości. Wędliny półtrwałe to te średnio rozdrobnione i słabo wędzone wędzonki. Można je przechowywać do miesiąca czasu, jeśli zapewni im się odpowiednie ku temu warunki. Optymalna temperatura to 4-6 stopni Celsjusza. Wędliny nietrwałe to te drobno rozdrobnione, w których zawartość wody może wynosić nawet 45%. Tego rodzaju wyroby mięsne można przechowywać ledwie kilka dni i to pod warunkiem, że zapewni się im odpowiednią temperaturę (6 stopni Celsjusza). Wędliny można podzielić również na następujące podgrupy: wędzonki, kiełbasy, wędliny podrobowe i produkty blokowe. 

Przystawki i dania z wędlinami 

Swojskie wędliny to fantastyczny dodatek do wielu dań, ale również same w sobie stanowią idealną przystawkę - zwłaszcza jeśli zostaną podane w jakiś wymyślny sposób. Fantastycznie wygląda deska serów i wędlin, czy też wiosenny półmisek: warzywa, wędliny i jajka. Deska wędlin może zawierać różne ich rodzaje i być wspaniale przystrojona - na przykład świeżymi warzywami oraz ziołami. Wędliny domowe można też położyć na kanapki. Plasterki wędlin wspaniale się komponują z zieloną sałatą, pomidorem, ogórkiem, żółtym serem, bazylią, ale też na przykład z rzodkiewką czy papryką. Popularną przekąską są również koreczki, których kawałki wędlin są ważnym elementem.

Pastrami wołowe, baleron pieczony, rolada z kurczaka, pieczony filet drobiowy na kanapki, kindziuk z remuladą z selera, sałatka z warzywami i wędliną, żurek z jajkiem i kiełbasą, rolady w galaretce winnej czy leczo z wędliną to tylko niektóre dania, których wędliny są bardzo istotnym składnikiem. Wędliny nadają się bowiem zarówno na przystawki, jak też można z nich wykonać danie główne. Można je podawać osobno, jak też w towarzystwie innych składników, które dodadzą im jeszcze smaku. Znakomita sałatka do wędliny to sałatka wiosenna czy jarzynowa. Z kolei do mięs pieczonych, podawanych na obiad - jak na przykład schab czy karkówka - znakomitym dodatkiem będą różnego rodzaju surówki. Sprawdzi się między innymi surówka z kapusty pekińskiej, surówka z pora i jabłek czy marchwiowo-jabłkowa. Mięsa tego rodzaju można również podawać w sosie - na przykład grzybowym lub żurawinowym. 

Jak przechowywać wędlinę?

Suszone wędliny czy wędliny parzone jesteśmy w stanie przygotować w domu sami. Popularność wędlin z szynkowaru - czyli właśnie tych parzonych - stale rośnie, co wskazuje że wiele osób chwali sobie ten wyrób. Wędliny z szynkowaru są kruche i bardzo smaczne, a przy uprzednio się je marynuje, co pozwala uzyskać fantastyczny smak. Do parzenia wędlin nadaje się również piekarnik, chociaż przy niektórych domach można obecnie zauważyć profesjonalne, małe wędzarnie, do przygotowywania wędzonek. Można w nich przygotować zarówno wędliny (w tym wędliny dojrzewające, jak na przykład szynka), jak i wędzoną kiełbasę. Popularna jest też domowa biała kiełbasa, idealna do żurku.

Jak przechowywać wędlinę, by długo zachowała świeżość? Oczywiście, w lodówce! Najlepiej użyć do tego specjalnych, plastikowych pojemników (ale nie zamykać ich, by mięso miało dostęp do powietrza), albo pergaminu. Na pewno dobrą metodą przechowywania nie jest trzymanie ich w foliowych woreczkach, w których szybko się zepsują. Najlepszy jest właśnie papier, a nawet ściereczka, które zapewnią przepływ powietrza, a jednocześnie zapobiegną wysuszeniu wędliny.