REKLAMA

Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe to świetny pomysł na jesienny deser z wykorzystaniem dyni – warzywa, które uchodzi za jeden z kulinarnych symbolów jesieni. Muffiny dyniowe są słodkie, miękkie i wilgotne w środku, a dzięki orzechom na wierzchu są również przyjemnie chrupkie. Przygotowuje się je na bazie purée, najlepiej zrobionego samodzielnie z dyni piżmowej, która to charakteryzuje się najbardziej uniwersalnym zastosowaniem. Muffiny dyniowe z powodzeniem możemy serwować do kawy bądź herbaty, dla dzieci, na spotkaniach w gronie rodzinny czy znajomych. Poniżej podajemy prosty przepis na muffiny dyniowe. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

muffinki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.56 z 147 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Puree dyniowe 1.

    Na purée: dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do temp. 190°C. Studzimy, usuwamy skórkę i miksujemy na purée za pomocą blendera. Dodajemy kilka łyżek wody, jeśli masa jest zbyt sucha – do muffinów potrzebujemy szklanki purée.

  • Orzeszki ziemne 2.

    Chrupiące orzeszki: Orzeszki ziemne siekamy i prażymy na suchej patelni. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180ºC.

  • Muffinki dyniowe ciasto 3.

    Masa na muffinki: Mokre składniki łączymy ze sobą w misce. Dodajemy wymieszane, suche składniki i orzeszki ziemne. Masę rozkładamy do foremek na muffiny (do połowy wysokości) i pieczemy przez 20–25 min.

Porady

  • Jak urozmaicić muffinki dyniowe? Do surowego ciasta przydadzą się przyprawy korzenne, a dokładnie domowa przyprawa do piernika. Możemy zrobić ją samodzielnie, najlepiej z podwójnej porcji składników, bo przyda się do wielu ciast i wypieków!
  • Do muffinek dymowych możemy dodać odrobinę skórki z pomarańczy oraz powidła śliwkowego.
  • Wierzch muffinek dyniowych z powodzeniem możemy ozdobić orzechami, a także lukrem. Świetnie sprawdzi się również polewa z białej lub ciemnej czekolady. 
  • Bazą do naszych muffinek dyniowych jest wcześniej przygotowane purée z tego warzywa. Opcjonalnie możemy zetrzeć dynię na tarce o małych oczkach – w ten sposób uzyskamy nieco inny efekt, ale nasz deser będzie równie smaczny. 
     

Notka redakcyjna

Jak wybrać dynię do deserów? 


Muffiny dyniowe to deser, który można przyrządzić w bardziej wytrawnej lub w słodkiej formie – w zależności od preferencji i dodatków. W Polsce najczęściej spotykaną odmianą dyni jest dynia piżmowa, która charakteryzuje się bardzo uniwersalnym zastosowaniem – z powodzeniem można wykorzystywać ją do faszerowania, przygotowania purée, deserów, a także zupy w formie gładkiego kremu. Dynia piżmowa cechuje się słodkim i lekko orzechowym posmakiem, który możemy delikatnie podbić w muffinach dyniowych poprzez dodatek orzechów


Przy wyborze dyni do celów kulinarnych należy zwracać szczególną uwagę na jej skórkę – powinna być ona gładka i jędrna. Należy unikać dyni z plamami i chropowatej skórce, gdyż może to świadczyć, że mamy do czynienia z „chorym” egzemplarzem tego warzywa. Oprócz tego dynia powinna być twarda – miękka świadczy o jej niedojrzałości lub rozpoczęciu procesów psucia. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy