Muffiny dyniowe

Muffiny dyniowe to prosty i zdrowy deser, idealny na jesienne dni. Są idealnie miękkie i wilgotne w środku, a ich korzenny zapach skusi każdego. Taki wypiek to pyszny dodatek do kawy bądź herbaty, ale również prosty pomysł na efektowny imprezowy poczęstunek. To także świetna propozycja na drugie śniadanie dla dziecka do szkoły. Jak zrobić muffinki z dynią, które zawsze się udają? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

muffinki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.56 z 147 głosów)


Muffiny dyniowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Puree dyniowe: dynię kroimy na mniejsze kawałki, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 190°C. Studzimy, usuwamy skórkę i miksujemy na purée za pomocą blendera. Jeśli masa jest zbyt sucha, dodajemy łyżkę wody.

  • 2.

    Suche składniki: do miski przesiewamy mąkę razem z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, sól, cynamon oraz gałkę muszkatołową i wszystko mieszamy.

  • 3.

    Mokre składniki: do miski wybijamy jajka i miksujemy je z maślanką oraz 1 szklanką puree z dyni. 

  • 4.

    Masa na muffinki: suche i mokre składniki łączymy ze sobą na jednolitą, gładką masę.

  • 5.

    Pieczenie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto na muffiny dyniowe wlewamy do połowy wysokości foremek. Każdą posypujemy orzeszkami. Pieczemy przez 20-25 minut. 

  • 6.

    Serwowanie: gotowe muffiny dyniowe wciągamy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Bazą jest wcześniej przygotowane purée z tego warzywa. Opcjonalnie możemy też zetrzeć dynię na tarce o małych oczkach. W ten sposób uzyskamy nieco inną konsystencję muffinek, ale deser będzie równie smaczny. 
  • Poza sezonem, do tego przepisu można sprawdzi się także dynia mrożona. Do masy warto też wykorzystać zawekowane puree dyniowe.
  • Wierzch muffinek dyniowych z powodzeniem możemy ozdobić nie tylko cukrem pudrem, a także lukrem. Świetnie sprawdzi się tu również polewa z białej lub ciemnej czekolady
  • Taki prosty przepis na muffiny z dyni idealnie sprawdzi się też jako ciasto. Tę samą masę wystarczy wlać do dużej blachy lub keksówki i piec przez 45 minut w 180 stopniach.

Lubisz jesienne wypieki? Wypróbuj też szybki i prosty przepis na chleb z dyni.

Notka redakcyjna

Muffiny dyniowe - dodatki

Jak urozmaicić muffinki dyniowe? Do surowego ciasta przydadzą się przyprawy korzenne, a dokładnie domowa przyprawa do piernika. Możemy zrobić ją samodzielnie, najlepiej z podwójnej porcji składników, bo przyda się później do wielu ciast i wypieków. Świetnie też smakują z imbirem oraz dodatkiem skórki z pomarańczy lub cytryny.

Jeśli lubicie słodsze desery, możecie dodatkowo nadziewać je kremem czekoladowym, powidłami śliwkowymi czy masłem orzechowym. Pysznie smakują też muffiny dyniowe z kremem. Najprostszy zrobimy z bitej śmietany i serka mascarpone, ale można też przygotować gęstą masę budyniową lub krem maślany.

Dobrym pomysłem będą też muffiny dyniowe z czekoladą. Aby je zrobić, wystarczy nalewając ciasto do foremek, wcisnąć w każdą jedną kostkę czekolady mlecznej lub deserowej. Innym wariantem może być wmieszanie do surowego ciasta małych groszków czekoladowych. Znajdziemy je w sklepach cukierniczych oraz w dużych supermarketach. 

Muffiny dyniowe dla dzieci i w wersji fit

Ten przepis będzie też znakomitym pomysłem na słodkie drugie śniadanie do szkoły. Są łatwe do zabrania ze sobą w pudełku i wygodne do jedzenia rękoma. Muffiny dyniowe dla dzieci możemy przygotować z mniejszą ilością cukru, a zamiast niego dodać pokrojone suszone owoce. Dzięki temu będą równie słodkie i rozkoszne, a znacznie zdrowsze. 

Kolejna wariacja na temat bazowego przepisu to fit muffiny dyniowe z obniżoną zawartością cukru i tłuszczu. To idealny pomysł na niskokaloryczny deser, który można jeść bez wyrzutów sumienia. Wystarczy zamienić cukier bądź miód na słodzik bez wartości energetycznej, taki jak erytrytol czy stewia. 

Jaka dynia do muffinek?

Muffiny dyniowe to deser, który można przyrządzić w bardziej wytrawnej lub w słodkiej formie – w zależności od preferencji i dodatków. Finalny smak w dużej mierze zależy też od gatunku dyni, z której je przygotujemy. W Polsce najczęściej spotykaną odmianą jest dynia piżmowa, która charakteryzuje się bardzo uniwersalnym zastosowaniem – z powodzeniem można wykorzystywać ją do faszerowania, przygotowania purée, deserów, a także zupy w formie gładkiego kremu. Najlepsza będzie jednak dynia hokkaido, którą jako jedyną można jeść ze skórką. Dzięki temu, znacznie szybciej i łatwiej się ją przygotowuje, a puree z niej ma jeszcze bardziej intensywny kolor. 

Jak wybrać dobrą dynię? Należy zwracać szczególną uwagę na jej skórkę – powinna być ona gładka i jędrna. Lepiej unikać główek z plamami i o chropowatej powierzchni, gdyż może to świadczyć, że mamy do czynienia z „chorym” egzemplarzem tego warzywa. Oprócz tego dynia powinna być twarda. Miękka skórka świadczy bowiem o tym, że jest jeszcze niedojrzała lub wręcz przeciwnie, zaczęła się już psuć. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy