Muffinki dyniowe

Proste muffinki dyniowe - do przygotowania dosłownie w kilka chwil. Muffinki dyniowe cudownie pachną i smakują równie dobrze dzień po upieczeniu. Polecam oprószyć je cukrem pudrem przed podaniem.

Deserymuffinki

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.58 z 146 głosów)

Składniki:

  • 300 ml puree z dyni (u mnie z zapasu z zeszłego roku)
  • 1,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki roztopionego masła
  • 2 łyżki domowej przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Muffinki dyniowe przygotowujemy jak klasyczne muffinki - suche składniki mieszamy w jednej misce i mokre w drugiej. Łączymy wszystko
  • mieszając nie za długo ręcznie( wtedy ciasto na muffinki dyniowe będzie lżejsze).
  • Gotową masę na muffinki dyniowe nakładamy do foremek. Pieczemy 20-25 minut w temp 180 stopni.
  • Przed podaniem muffinki dyniowe posypujemy cukrem pudrem
  • ewentualnie dekorujemy lukrem
  • jeśli lubimy słodsze propozycje. Smacznego!

Porady

Do tego przepisy przyda się domowa przyprawa do piernika. Zróbcie ją samodzielnie, najlepiej z podwójnej porcji składników, bo przyda się do wielu ciast i wypieków!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy