Przepisy z proszkiem do pieczenia

Proszek do pieczenia – kto go wynalazł?

Do wynalazców proszku do pieczenia zalicza się Ebena Nortona Horsforda i aptekarza Ludwiga Clamora Marquarta. Od drugiej połowy XIX wieku Horsford szukał idealnej proporcji wodorofosforanu wapnia i wodorowęglanem sodu do stosowania w gospodarstwach domowych. A Marquart jako pierwszy rozpoczął produkcję proszku do pieczenia na skalę przemysłową. Jednak to niemiecki aptekarz, August Oetker wsławił się na całym świecie poprzez porcjowanie do torebeczek potrzebnej ilości proszku do pieczenia do upieczenia ciasta z jednego funta mąki.

Proszek do pieczenia – domowa wersja

Proszek do pieczenia ze sklepu ma w składzie środek nadający kwasowości i wchodzący w reakcje z sobą pod wpływem wilgoci. Jeżeli chcemy zrobić domową wersje proszku do pieczenia wystarczy wymieszać łyżeczkę sody oczyszczonej z połową łyżeczki kwasku cytrynowego. Taka ilość powinna wystarczyć na upieczenie jednego ciasta.

Polecane przepisy