Przepisy z proszkiem do pieczenia
4524 przepisów

Proszek do pieczenia to jedna z trzech popularnych substancji spulchniających. Najczęściej wykorzystywana do różnego rodzaju ciast, w szczególności ucieranych. Na ogół jest to substancja chemiczna, która pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna wydzielać gaz. Unoszące się bąbelki powietrza w konsekwencji powodują rośnięcie ciasta. Najpopularniejszy jest wodorowęglan sodu, który przekształca się w dwutlenek węgla. Drugim co do popularności środkiem spulchniającym jest wodorowęglan amonu potocznie określany amoniakiem. Nasze babcie wykorzystywały go do wypiekania amoniaczków. Zobaczcie w jakich przepisach wykorzystaliśmy proszek do pieczenia.
Przepisy z proszkiem do pieczenia

Szarlotka bezglutenowa to pyszny deser nie tylko dla osób zmagających się z celiakią. Szarlotka bez glutenu, laktozy i cukru świetnie sprawdzi się jako deser na każdą okazję – czy to rodzinne spotkanie, czy spokojny wieczór z filiżanką herbaty i dobrą książką. Nasz przepis na ciasto bezglutenowe z jabłkami na pewno przypadnie wam do gustu!
Szarlotka bezglutenowa z budyniem bez cukru

Ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą to propozycja duetu Dziewczyny z wypiekami - Agaty Stankiewicz i Małgorzaty Nagat - prosto z książki "Dziewczyny z wypiekami na 4 pory roku" z wydawnictwa Burda Książki. Ciasteczka z masłem orzechowym kuszą ciekawym smakiem orzechów, a dodatek białej czekolady doda im słodyczy, z kolei słone precelki lub paluszki - charakterystycznego, smakowitego kontrastu.
Ciasteczka z masłem orzechowym i białą czekoladą

Brownie z batatów to jeden z przepisów z książki "Healthy sweets by Ann" Anny Lewandowskiej. Trenerka podpowiada, jak wykorzystać słodkie ziemniaki do przygotowania jednego z najpopularniejszych ciast czekoladowych w zdrowszej wersji. Brownie z batatów z polewą czekoladową to doskonały przepis na rodzinny podwieczorek i specjalne okazje w trakcie spotkań przy stole.
Brownie z batatów

To dobry sposób, by w jednym daniu podać dużo warzyw i pełnowartościowego białka - jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami.
Jogurtowa tortilla z krewetkami i warzywami

Pysznym pomysłem na śniadanie jest przygotowanie naleśników pancake - fit wersja jest smażona na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. Zdrowe pancake świetnie smakują z dodatkiem świeżych owoców i dżemów. W wersji typowo amerykańskiej można polać je syropem klonowym, który z łatwością dostaniemy w supermarketach. Każdy pancake fit to porcja pysznego smaku, który kochają zarówno dorośli, jak i dzieci. Jak zrobić fit pancakes?
Fit pancakes

Ciasta czekoladowe to jedne z najchętniej zjadanych ciast! Przykładem przepisu prostego, a jednocześnie bardzo smacznego jest murzynek. Ciasto jest intensywnie kakaowe, pyszne i wilgotne. Przepis na murzynka składa się głównie z mąki, jaj, masła, cukru, wody i kakao – są to składniki, które zwykle mamy pod ręką. Świetnie nada się więc on na spotkania rodzinne lub gdy mamy ochotę na „coś słodkiego”.
Ciasto murzynek

Racuchy bez drożdży to szybkie, smaczne i tanie danie dla całej rodziny! Najczęściej szybkie racuchy to placki z proszkiem do pieczenia i dodatkiem jabłek. Proszek do pieczenia właśnie składnik, którym łatwo zastąpimy drożdże, a uzyskamy podobny efekt wizualny - puszyste racuchy. Smak też będzie idealny! Taki tani przepis na racuchy na proszku to ratunkowa opcja na każdy dzień i posiłek dla całej rodziny. Łączymy składniki, nie czekamy, aż ciasto urośnie jak w przypadku przepisu na racuchy drożdżowe, tylko partiami smażymy racuchy bez drożdży i podajemy na gorąco - takie są najsmaczniejsze. Poniższa propozycja to przepis na racuchy z jabłkami bez drożdży, ale w sezonie możecie wykorzystać też inne owoce - najlepsze takie, które nie puszczą wody, aby szybkie racuchy udały się idealnie bez bałaganu. Gwarantuję, że jak dowiecie się, jak zrobić racuchy bez drożdży, to ten przepis uratuje Wam niejedno śniadanie czy podwieczorek.
Szybkie racuchy z jabłkami bez drożdży

Tradycyjne włoskie cantuccini, znane również jako biscotti di Prato lub cantucci to chrupiące ciasteczka z duża ilością grubo siekanych migdałów. Cantuccini są takie chrupkie nie tylko za sprawą migdałów - ciasteczka te piecze się dwukrotnie. Ich przygotowanie na szczęście nie jest skomplikowane. Sprawdźcie nasz przepis na cantuccini.
Ciasteczka cantuccini z orzechami i czekoladą

Babeczki karmelowo-orzechowe to szybkie w przygotowaniu babeczki, które zachwycą gości. Smak krówek, orzechów włoskich, laskowych i pekan doskonale się uzupełniają tworząc śmietankową słodycz z chrupiącymi dodatkami.
Babeczki karmelowo-orzechowe

Pomarańczowe ciasto makowe to wypiek nawiązujący do tradycyjnych świątecznych smaków i zapachów. Użyty jogurt naturalny sprawi, że ciasto będzie zdrowszą, alternatywną wersją dla makowca. Dodatkowo pomarańczowe ciasto makowe przygotowuje się w szybszy sposób niż tradycje drożdżowe ciasto.
Pomarańczowe ciasto makowe

Ciasteczka kokosowe są chrupiące i po brzegi wypakowane wiórkami kokosowymi. Idealne do maczania w kawie lub herbacie. Ponadto kokos ma właściwości poprawiające humor, łagodzące stres i poprawiające pracę układu pokarmowego. Nie tylko dla łasuchów, zróbcie ciasteczka kokosowe na dzisiejszy podwieczorek.
Ciasteczka kokosowe

Racuchy z jabłkami to świetny pomysł na słodki podwieczorek, ale takie placki z jabłkami sprawdzą się także jako pożywne śniadanie czy lunch do pracy. Przepis na racuchy zwykle zawiera drożdże, ale przygotowując racuchy z jabłkami według naszej receptury, nie będziesz ich potrzebować. Podpowiadamy, jak zrobić racuchy z jabłkami.
Racuszki z jabłkami

Piernikowe ciastka z ziemniakami to smakołyk z wyraźną korzenną nutą. Przygotowując je możecie wykorzystać ziemniaki z dnia poprzedniego. Takie smakołyki mogą być również podane jako ciastka na święta. Ładnie zapakowane będą świetnym prezentem.
Piernikowe ciastka z ziemniakami

Korzenne, smakowite pierniczki świąteczne w kształcie serca to wyjątkowe słodkości, na które skuszą się mali i duzi domownicy. Najwięcej frajdy będzie z dekorowania pierniczków w gronie rodziny! Można je użyć jako pierniczki na choinkę.
Pierniczki w kształcie serca

Wegańskie pierniki to pyszna alternatywa dla roślinożerców. Delikatne i kruche pierniki, świetnie smakują od razu po upieczeniu!
Proste wegańskie pierniki

Wołowina z kluskami kładzionymi to doskonały sposób na urozmaicenie obiadu. Wołowina to nie tylko steki i burgery. To przede wszystkim szlachetne, ciemne i wartościowe mięso, które z uwagi na dość wysoką cenę warto przygotować z rozmysłem. Kluski kładzione są puszyste i proste w przygotowaniu. Będą wyśmienitą alternatywą do gotowanych ziemniaków. Wypróbujcie ten prosty przepis na wołowinę z kluskami kładzionymi.
Wołowina z kluskami kładzionymi
Inne z kolekcji: Środki spulchniające
Proszek do pieczenia – kto go wynalazł?
Do wynalazców proszku do pieczenia zalicza się Ebena Nortona Horsforda i aptekarza Ludwiga Clamora Marquarta. Od drugiej połowy XIX wieku Horsford szukał idealnej proporcji wodorofosforanu wapnia i wodorowęglanem sodu do stosowania w gospodarstwach domowych. A Marquart jako pierwszy rozpoczął produkcję proszku do pieczenia na skalę przemysłową. Jednak to niemiecki aptekarz, August Oetker wsławił się na całym świecie poprzez porcjowanie do torebeczek potrzebnej ilości proszku do pieczenia do upieczenia ciasta z jednego funta mąki.
Proszek do pieczenia – domowa wersja
Proszek do pieczenia ze sklepu ma w składzie środek nadający kwasowości i wchodzący w reakcje z sobą pod wpływem wilgoci. Jeżeli chcemy zrobić domową wersje proszku do pieczenia wystarczy wymieszać łyżeczkę sody oczyszczonej z połową łyżeczki kwasku cytrynowego. Taka ilość powinna wystarczyć na upieczenie jednego ciasta.
Artykuły powiązane
Wegańskie ciasta i regionalne specjały – Weganon i jego sposób na weganizm
Weganon, czyli Paweł Ochman, to bloger i mistrz kuchni wegańskiej. Jego wegańskie przepisy na słodkości, a także apetyczne zdjęcia regionalnych dań polskiej kuchni bez odzwierzęcych produktów, wzbudzają apetyt na roślinne potrawy nawet u fanów mięsa i jajek. W cyklu „Przy wspólnym stole” Weganon opowiada o roli weganizmu w polskiej kuchni, swoich sprawdzonych wegańskich zamiennikach i regionalnych specjałach z kół gospodyń wiejskich, które od ponad stu lat są w 100 procentach wegańskie.
Drożdże suche, świeże czy domowe. Mamy niezawodny przelicznik drożdży instant!
Drożdże to nieodłączny element dobrze znanych z babci kuchni drożdżówek. Obecnie do wyboru mamy drożdże instant i drożdże świeże. Jednak czy lepiej wybrać drożdże suche? A może świeże drożdże to bardziej wartościowy wybór? Z pewnością stosując drożdże suche należy mieć odpowiedni przelicznik. O zaletach obu opowiada dziennikarka kulinarna Renata Chodorowska.
Pancake cereal – jak zrobić mini naleśniki?
Co chwila w mediach społecznościowych pojawiają się nowe kulinarne mody. Mieliśmy już piankową kawę po koreańsku, czyli dalgona coffee, nie tak dawno pisaliśmy też o jej herbacianym odpowiedniku, czyli dalgona matcha. Hitem są też focaccie udekorowane warzywami. Nadszedł czas na… pankejkowe płatki śniadaniowe.
Zakalec – jak uniknąć kulinarnej wpadki?
Niewyrośnięte ciasto, powszechnie znane jako zakalec, to niemiła niespodzianka, która może przytrafić się każdemu, nawet doświadczonemu piekarzowi czy cukiernikowi. Zakalec zazwyczaj jest niedopieczony w środku albo mokry od spodu. Istnieją sposoby, jak zakalca uniknąć, a także by odratować nieudany wypiek.
Monika Walecka: „Jestem chlebową aktywistką”
Koledzy nazywają ją chlebową muzą, sama myśli o sobie jako aktywistce poświęcającej się chlebowi. W poszukiwaniu idealnych bochenków zwiedziła wiele zakątków świata. Z pewnością pieczenie chleba jest dla niej rozkosznym działaniem na zmysły. W ramach cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Moniką Walecką, autorką bloga „Gotuje, bo lubi” i założycielką piekarni „Cała w mące”.
Akcesoria do ciastek i pierniczków - z nimi zawsze będą pyszne
Wałki w dłoń, mąka na stolnicę - pieczemy! Małe, urocze ciasteczka i pierniczki szczodrze oblane lukrem, takie na jeden kęs i te odrobinę większe. Robimy je często, bo są łatwe w przygotowaniu. Dlatego właśnie akcesoria do ciastek i pierniczków zajmują ważne miejsce w naszych kuchniach. W cyklu Dobre rzeczy wybieramy niezbędniki do pieczenia małych smakołyków.
Deserownik i klasyczne ciasta. O słodkiej kulturze kulinarnej
Słodkości to nie wymysł nowoczesnej kuchni, ich ślady znajdziemy w starożytności, a przez wieki ewoluowały w różnych kierunkach. Cukiernictwo w Europie, Stanach Zjednoczonych i Azji różni się znacznie od siebie, ale jedno jest pewne – słodkości kuszą na wiele sposobów. W cyklu „Przy wspólnym stole” Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o deserowniku.
Jagna Niedzielska i zero waste w kuchni na co dzień
Zero waste, kuchnia hawajska, firma kateringowa, smaki Podkarpacia i staże w restauracjach na całym świecie – kulinarne ścieżki, po których porusza się Jagna Niedzielska, mogą zaskakiwać. Podobnie jak książka „Bez resztek”- Kuchnia zero waste, czyli nie wyrzucaj pieniędzy i jedzenia, która nie jest jedynie zbiorem przepisów na śniadanie czy obiad. W cyklu „Człowiek od kuchni” Jagna Niedzielska przybliża nam styl życia zero waste nie tylko w sferze gastronomii.