Przepisy z proszkiem do pieczenia

5745 przepisów

Proszek do pieczenia to jedna z trzech popularnych substancji spulchniających. Najczęściej wykorzystywana do różnego rodzaju ciast, w szczególności ucieranych. Na ogół jest to substancja chemiczna, która pod wpływem wysokiej temperatury zaczyna wydzielać gaz. Unoszące się bąbelki powietrza w konsekwencji powodują rośnięcie ciasta. Najpopularniejszy jest wodorowęglan sodu, który przekształca się w dwutlenek węgla. Drugim co do popularności środkiem spulchniającym jest wodorowęglan amonu potocznie określany amoniakiem. Nasze babcie wykorzystywały go do wypiekania amoniaczków. Zobaczcie w jakich przepisach wykorzystaliśmy proszek do pieczenia.

Przepisy z proszkiem do pieczenia

Inne z kolekcji: Środki spulchniające

Proszek do pieczenia – kto go wynalazł?

Do wynalazców proszku do pieczenia zalicza się Ebena Nortona Horsforda i aptekarza Ludwiga Clamora Marquarta. Od drugiej połowy XIX wieku Horsford szukał idealnej proporcji wodorofosforanu wapnia i wodorowęglanem sodu do stosowania w gospodarstwach domowych. A Marquart jako pierwszy rozpoczął produkcję proszku do pieczenia na skalę przemysłową. Jednak to niemiecki aptekarz, August Oetker wsławił się na całym świecie poprzez porcjowanie do torebeczek potrzebnej ilości proszku do pieczenia do upieczenia ciasta z jednego funta mąki.

Proszek do pieczenia – domowa wersja

Proszek do pieczenia ze sklepu ma w składzie środek nadający kwasowości i wchodzący w reakcje z sobą pod wpływem wilgoci. Jeżeli chcemy zrobić domową wersje proszku do pieczenia wystarczy wymieszać łyżeczkę sody oczyszczonej z połową łyżeczki kwasku cytrynowego. Taka ilość powinna wystarczyć na upieczenie jednego ciasta.

Artykuły powiązane

chleb
15.12.2019

Monika Walecka: „Jestem chlebową aktywistką”

Koledzy nazywają ją chlebową muzą, sama myśli o sobie jako aktywistce poświęcającej się chlebowi. W poszukiwaniu idealnych bochenków zwiedziła wiele zakątków świata. Z pewnością pieczenie chleba jest dla niej rozkosznym działaniem na zmysły. W ramach cyklu „Przy wspólnym stole” porozmawialiśmy z Moniką Walecką, autorką bloga „Gotuje, bo lubi” i założycielką piekarni „Cała w mące”.

zakalec-slider
15.12.2019

Zakalec – jak uniknąć kulinarnej wpadki?

Niewyrośnięte ciasto, powszechnie znane jako zakalec, to niemiła niespodzianka, która może przytrafić się każdemu, nawet doświadczonemu piekarzowi czy cukiernikowi. Istnieją sposoby, jak zakalca uniknąć, a także by odratować nieudany wypiek.

akcesoria do ciastek i pierniczków
19.11.2019

Akcesoria do ciastek i pierniczków - z nimi zawsze będą pyszne

Wałki w dłoń, mąka na stolnicę - pieczemy! Małe, urocze ciasteczka i pierniczki szczodrze oblane lukrem, takie na jeden kęs i te odrobinę większe. Robimy je często, bo są łatwe w przygotowaniu. Dlatego właśnie akcesoria do ciastek i pierniczków zajmują ważne miejsce w naszych kuchniach. W cyklu Dobre rzeczy wybieramy niezbędniki do pieczenia małych smakołyków.

Deserownik
02.06.2019

Deserownik i klasyczne ciasta. O słodkiej kulturze kulinarnej

Słodkości to nie wymysł nowoczesnej kuchni, ich ślady znajdziemy w starożytności, a przez wieki ewoluowały w różnych kierunkach. Cukiernictwo w Europie, Stanach Zjednoczonych i Azji różni się znacznie od siebie, ale jedno jest pewne – słodkości kuszą na wiele sposobów. W cyklu „Przy wspólnym stole” Magdalena Tomaszewska-Bolałek opowiada o deserowniku.

Paweł Ochman - Weganon
24.03.2019

Wegańskie ciasta i regionalne specjały – Weganon i jego sposób na weganizm

Weganon, czyli Paweł Ochman, to bloger i mistrz kuchni wegańskiej. Jego wegańskie przepisy na słodkości, a także apetyczne zdjęcia regionalnych dań polskiej kuchni bez odzwierzęcych produktów, wzbudzają apetyt na roślinne potrawy nawet u fanów mięsa i jajek. W cyklu „Przy wspólnym stole” Weganon opowiada o roli weganizmu w polskiej kuchni, swoich sprawdzonych wegańskich zamiennikach i regionalnych specjałach z kół gospodyń wiejskich, które od ponad stu lat są w 100 procentach wegańskie.