Babeczki cytrynowe to puszysty, aromatyczny deser w formie kuszącego ciasta na dwa kęsy. Te miniaturowe wypieki świetnie sprawdzą się na podwieczorek, a udekorowane czapką kremu pięknie prezentują się na przyjęciach. Przepis na babeczki cytrynowe opiera się na zaledwie kilku podstawowych składnikach, dlatego z łatwością przygotujecie je nawet wtedy, kiedy goście są już w drodze.
StockFood
Przygotowanie: wyjmujemy jajka, masło i jogurt z lodówki, żeby miały temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy robić babeczki cytrynowe. Metalową foremkę z wgłębieniami na muffiny wykładamy jednorazowymi papilotkami. Cytrynę sparzamy i wysuszamy. Ścieramy z niej skórkę na tarce i wyciskamy z niej sok.
Ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia do miski. W oddzielnym naczyniu ucieramy miękkie masło z cukrem na puszystą masę. Stopniowo, jedno po drugim, wbijamy jajka. Na koniec dodajemy jogurt oraz skórkę i sok z cytryny. Łączymy sypkie i mokre składniki za pomocą szpatułki.
Pieczenie: gotowe ciasto na muffinki cytrynowe przekładamy do foremek. Pieczemy je przez 25 minut, w temperaturze 180°C. Sprawdzamy wykałaczką, czy są gotowe. Jeśli masa nie przylepia się do patyczka, to znaczy, że można wyjąć je z piekarnika i wystudzić.
Porady
- Babeczki cytrynowe najlepiej ułożyć po wyjęciu z piekarnika na kratce cukierniczej. Dzięki temu nie zaparują od spodu i szybciej wystygną.
- Jogurt możemy zastąpić maślanką lub kefirem. Jeśli nie chcemy używać masła, możemy zastąpić je olejem. Najlepiej sprawdzi się neutralny w smaku tłuszcz roślinny, na przykład słonecznikowy lub rzepakowy, ale można też wykorzystać oliwę.
- Warto eksperymentować z różnymi dodatkami. Do ciasta na cytrynowe babeczki możemy wrzucić kawałki czekolady lub bakalie. W wersji z owocami świetnie sprawdzi się przepis na muffinki z borówkami lub muffinki z truskawkami.
- Szybkie babeczki cytrynowe możemy upiec w silikonowych koszyczkach lub w specjalnej, uprzednio natłuszczonej blaszce. Najlepszy efekt uzyskamy jednak, używając formy do muffinek wypełnionej jednorazowymi papilotkami. Dzięki temu ciasto zachowa idealny kształt. Dodatkowo unikamy natłuszczania formy, a babeczki dłużej zachowują świeżość.
- Osoby, które nie tolerują glutenu, mogą zastąpić mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej, ziemniaczanej i owsianej. Łasuchy dbające o linie z powodzeniem posłodzą babeczki niskokalorycznym zamiennikiem cukru, takim jak erytrol, ksylitol lub stewia.
Wilgotne babeczki cytrynowe z pewnością bardzo szybko znikną z patery, ale będą jeszcze bardziej zachęcające i apetyczne, jeśli ozdobimy je ulubionymi dodatkami. Warto wykorzystywać różne techniki dekoracyjne szczególnie wtedy, kiedy planujemy przyjęcie dla dzieci lub imprezę urodzinową. Babeczki cytrynowe można pięknie wykończyć na przykład za pomocą:
Innym rodzajem deseru, choć także często określany mianem babeczki, jest kruchy spód wypełniony kremem i udekorowany owocami. Tego typu wypieki znane są w cukiernictwie jako tartaletki. Można przygotowywać je zarówno na słodko, jak i na słono, a jedynym stałym elementem jest ich maślana, chrupiąca podstawa. Babeczki cytrynowe na kruchym cieście to ciekawy i atrakcyjny deser na wszelkie przyjęcia koktajlowe. Można wypełnić je wspomnianym już tradycyjnym lemon curd lub zwyczajną bitą śmietaną ukręconą z serkiem mascarpone i cytrynowym aromatem. Polecamy je także wykończyć bezą włoską z karmelową skorupką, ale to propozycja dla cukierników otwartych na eksperymenty w domowej kuchni.
Określenia muffinki i babeczki cytrynowe używamy właściwie zamiennie, ponieważ niewiele różnią się one pod względem wyglądu. Z zasady jednak przygotowuje się je odrobinę inaczej. Przepis na babeczki przypomina klasyczną babę – zawiera masło, a swoją puszystość zawdzięcza w głównej mierze dobrze utartym składnikom. Do pieczenia muffinek częściej używa się oleju i obowiązkowo proszku do pieczenia, a ich sposób przygotowania opiera się na połączeniu mokrych i suchych składników, które wystarczy wymieszać za pomocą szpatułki lub rózgi. W zamyśle jest to bowiem bardzo szybki wypiek, doskonały do porannej kawy. Coraz częściej możemy spotkać się również z określeniem cupcakes. Nazwa ta może być stosowana zamiennie z babeczkami. To z angielskiego po prostu małe ciasto. Za sprawą rozmaitych przyjęć i idei zastępowania klasycznego tortu małymi babeczkami, cupcakes kojarzą się jednak przede wszystkim z ciastem pokrytym elegancką czapką kremu i owocami lub posypką.
Komentarze