Babeczki cytrynowe

Babeczki cytrynowe to puszyste, aromatyczne ciasto, w formie kuszących ciasteczek na dwa kęsy. Te miniaturowe wypieki świetnie sprawdzą się na podwieczorek, a udekorowane czapką kremu, pięknie prezentują się na przyjęciach. Przepis na babeczki cytrynowe opiera się na zaledwie kilku podstawowych składnikach, dlatego z łatwością przygotujesz je nawet wtedy, kiedy goście już w drodze. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

desery babeczki muffinki

Czas przygotowania:
45min.
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 186 głosów)

Babeczki cytrynowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cytryna jajka babeczki 1.

    Zanim przystąpimy do przygotowania ciasta na babeczki cytrynowe, upewniamy się, że składniki mają temperaturę pokojową. Metalową foremkę z wgłębieniami na muffiny, wykładamy jednorazowymi papilotkami. Cytrynę sparzamy, wysuszamy, ścieramy skórkę na tarce, a z cytryny wyciskamy sok. Oddzielamy białka od żółtek. Miękkie masło ucieramy  z cukrem na puch. Stopniowo dodajemy po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie miksując. Do ubitej masy, dodajemy skórkę i sok z cytryny. 

  • Muffiny cytrynowe pieczenie 2.

    Mąkę przesiewamy i razem z proszkiem do pieczenia dodajemy do masy. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie delikatnie łączymy z całą masą. Gotowe ciasto na muffinki cytrynowe przekładamy do foremek. Pieczemy przez 25 minut, w temperaturze 180°C. 

Porady

  • Babeczki cytrynowe możesz udekorować porcją kremu i sezonowymi owocami. W tym przypadku, idealnie sprawdzi się serek mascarpone, zmiksowany ze słodko- kwaśnym kremem cytrynowym lemon curd. 
  • Jeżeli lubisz eksperymentować z dodatkami, do babeczek możesz wykorzystać kawałki czekolady lub bakalie. W wersji z owocami świetnie sprawdzi się przepis na muffiny z porzeczkami lub muffinki rabarbarowe
  • Zarówno cytrynowe babeczki, jak i muffinki, możemy piec na dwa sposoby- w papierowych papilotkach, lub bezpośrednio, w specjalnej, uprzednio natłuszczonej blaszce. Najlepszy efekt uzyskamy jednak, używając formy do muffin, wypełnionej jednorazowymi papilotkami. Dzięki temu, ciasto zachowa idealny kształt. Dodatkowo, unikamy natłuszczania formy, a babeczki dłużej zachowują świeżość. 
     

Notka redakcyjna

Babeczki, a muffiny

Muffiny i babeczki różnią się przede wszystkim sposobem przygotowania. Przepis na babeczki przypomina klasyczną babę- zawiera masło, a swoją puszystość zawdzięcza w głównej mierze, dobrze utartym składnikom. Do pieczenia muffin używamy oleju i obowiązkowo proszku do pieczenia, a ich sposób przygotowania opiera się na połączeniu mokrych i suchych składników, które wystarczy szybko ubić trzepaczką. W zamyśle, jest to bowiem szybki wypiek, doskonały do porannej kawy. Poza wyżej objaśnionymi rodzajami wypieków, coraz częściej możemy spotkać się również z określeniem cupcakes. Nazwa ta może być stosowana zamiennie z babeczkami. Cupcake to z angielskiego po prostu małe ciasto. Za sprawą rozmaitych przyjęć i idei zastępowania klasycznego tortu małymi babeczkami, cupcakes kojarzą się jednak przede wszystkim z ciastem pokrytym elegancką czapką kremu i owocami lub posypką. 

Soda, a proszek do pieczenia

Zarówno proszek do pieczenia, jak i soda, to substancje spulchniające. Można odnieść wrażenie, że w zależności od tego, co mamy w spiżarni, wystarczy używać ich wymiennie. Należy jednak rozumieć działanie obu substancji i pamiętać o różnicach. Soda oczyszczona to wodorowęglan sodu, o właściwościach zasadowych, który w reakcji z kwasem wydziela pęcherzyki dwutlenku węgla. Wypieki z sodą wymagają dodatku kwaśnych składników. Może to być sok z cytryny czy maślanka. Z tego też powodu, aby sprawdzić czy soda jest świeża i nadaje się do użycia, na pół łyżeczki substancji, wystarczy wycisnąć kilka kropli soku lub octu. Jeżeli zacznie bulgotać, możemy śmiało użyć jej do ciasta. Proszek do pieczenia zawiera dodatkowe składniki, takie jak regulatory kwasowości i skrobia, zapobiegająca zbrylaniu. Stąd też, kwaśne środowisko nie jest konieczne. Jeżeli chcesz użyć wymiennie któregoś ze spulchniaczy, pamiętaj o odpowiedniej proporcji. Jednej łyżeczce proszku, odpowiada 1/3 łyżeczki sody. Wypieki, takie jak ciasto marchewkowe, wymagają jednak dodatku zarówno proszku, jak i sody. Dlaczego? Soda służy do szybkiego „podniesienia” ciężkich składników w pierwszej fazie pieczenia, a proszek stymuluje wzrost w dalszej części procesu. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy