231213PortretyBurda-MK31996 Ewa Niepytalska Artur Rogalski

Śledzie w sosie tatarskim

Ocena:

4.44 (187)

  • 10 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Śledzie w sosie tatarskim to przystawka gotowa w 5–10 minut, więc można przyrządzić ją tuż przed przyjściem gości. Jest prawdziwą eksplozją smaku – słodko-kwaśne składniki balansują słone, a natka pietruszki i szczypiorek dodają potrawie świeżości. Majonez i śmietana zapewniają natomiast kremową konsystencję. Pokazujemy, jak powstaje śledź w sosie tatarskim. Warto przyrządzić go na święta lub przyjęcie.

Składniki:

  • śledzie  500 g

  • grzybki marynowane  50 g

  • kiszone ogórki  1 szt.

  • cebula  1 szt.

  • szczypiorek  0.25 pęczka

  • natka pietruszki  0.25 pęczka

  • majonez  200 g

  • musztarda dijon  5 g

  • śmietana 18%  30 g

  • sok z cytryny  10 ml

  • miód  4 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Śledzie w sosie tatarskim - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Myjemy szczypiorek i natkę pietruszki w zimnej wodzie. Jeśli zbyt długo czekały na swoją kolej w lodówce i nie są już bardzo świeże, odzyskają dawną sprężystość i barwę, gdy zostawimy je na kilka minut w kąpieli z lodem. Osuszamy łodyżki i listki ręcznikiem papierowym. Drobno siekamy.  

    śledzie w sosie tatarskim - przygotowanie ziół
  • Krok 2:

    Odsączamy ogórek kiszony i grzyby z zalewy (gąski, podgrzybki, kurki, maślaki, opieńki, pieczarki marynowane – sprawdzi się właściwie każdy rodzaj). Obieramy szalotkę lub połowę czerwonej cebuli (możemy też wykorzystać dymkę lub cebulę perłową). Kroimy składniki na sos tatarski do śledzi w drobną kostkę.  

    śledzie w sosie tatarskim - siekanie składników
  • Krok 3:

    Umieszczamy w miseczce natkę pietruszki i szczypiorek oraz grzyby, ogórek i cebulę. Dodajemy majonez, musztardę, śmietanę i sok z cytryny oraz niewielką ilość płynnego miodu, żeby zbalansować kwaśne smaki. Mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem (świeżo zmielonym) wedle uznania. Sos tatarski można też wzbogacić aromatycznymi ziołami, takimi jak tymianek, oregano i estragon, oraz kaparami, czosnkiem lub groszkiem konserwowym. Jeśli lubimy ostre potrawy, dodajmy łyżeczkę tartego chrzanu.  

    śledzie w sosie tatarskim - mieszenia sosu
  • Krok 4:

    Wyjmujemy śledzie z oleju i osuszamy je. Sprawdzą się też filety z zalewy solankowej, ale trzeba przygotować je wcześniej – namoczyć i wypłukać kilka razy w czystej wodzie, żeby złagodzić ich smak. Kroimy śledzie w paski o szerokości około 2 cm.  

    śledzie w sosie tatarskim - przygotowanie śledzi
  • Krok 5:

    Umieszczamy porcje filetów śledziowych na okrągłym talerzu lub półmisku. Układamy na nich sos tatarski. Możemy też połączyć składniki w słoiczku i wstawić go do lodówki na kilka godzin. Dzięki temu wszystkie smaki dobrze się „przegryzą” i otrzymamy słodko-kwaśną, słoną, kremową przystawkę. Zachowa świeżość, przechowywana w chłodnym miejscu, przez około 3–4 dni.

    śledzie w sosie tatarskim - polanie sosem
  • Krok 6:

    Dekorujemy śledzie w sosie tatarskim całymi listkami natki pietruszki i szczypiorkiem. Do ozdoby możemy też wykorzystać gałązki koperku i ziarna marynowanego czerwonego pieprzu, które dodadzą potrawie koloru. Podajemy z cząstkami cytryny. Śledzie świetnie smakują ze świeżym pieczywem lub grzankami, a także z ziemniakami w mundurkach. 

    śledzie w sosie tatarskim - podanie
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne