Śledzie w sosie tatarskim...

Przystawka nadająca się na święta i inne okazje, może byc jako zakąska....

dodany przez: RYNIO rynio

sosy przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 30min.
Ocena:

(średnia 4.44 z 186 głosów)

Składniki:

  • Składniki:
  • • 500 g płatów śledziowych (matjasy)
  • • 1 średni słoiczek majonezu,
  • • 1 duży jogurt naturalny,
  • • 3 średnie ogórki kiszone,
  • • 3 średnie ogórki konserwowe,
  • • 2 – 3 cebule,
  • • 1 cebula kolorowa (troszkę do ozdoby reszta do sosu)
  • • ½ łyżeczki pieprzu, 1 łyżka cukru, sok z połowy cytryny..
  • • Do ozdoby – pestki granatu , czerwona papryka, czerwona cebula,ogórek kiszony.

Sposób przygotowania:

Śledzie w sosie tatarskim... - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wykonanie:
  • Matjasy dokładnie płuczemy, moczymy w wodzie ok. 1 ½ godziny, ponownie płuczemy i odstawiamy do osiąknięcia z wody. Kroimy na 1 - 2 cm paski, odstawiamy (kilka pasków zostawiamy do dekoracji). Majonez, jogurt mieszamy razem. Ogórki, cebulę siekamy w drobną kostkę i dodajemy do majonezu, dodajemy cukier i pieprz do smaku i jeszcze raz mieszamy, dodajemy paski śledzi i mieszamy wszystko razem . Wykładamy na półmisek i dekorujemy…naprawdę warto spróbować.. polecam na Sylwestra.. Najlepiej smakują nam po 24 godzinach przechowywania w lodówce…Pomysł od koleżanek z AGORY…sos mojego pomysłu.. Pozdrawiam .

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy