Biała kiełbasa w kapuście - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Biała kiełbasa - idealna na Wielkanoc
Grzyby umyć, namoczyć minimum na pół godziny w 1 szklance przegotowanej, ciepłej wody. Następnie wyjąć, pokroić grzyby w paseczki. Wodę zostawić. Kapustę pokroić dość drobno, przepłukać wodą.
W wodzie pozostałej po moczeniu grzybów rozpuścić kostki rosołowe, wlać do kapusty, dodać pokrojone grzyby, czosnek roztarty z solą i przyprawy. Jabłka pokroić w ósemki, wrzucić do kapusty. Kapustę dusimy pod przykryciem na wolnym ogniu aż będzie miękka. W razie potrzeby podlewamy w trakcie duszenia wodą żeby nie była zbyt sucha.
Kiełbasę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i podsmażyć na rumiano z obu stron. Wyjąć, ponacinać skośnie aby wypłynął sok. W tym czasie rozgrzać piekarnik. Do dość dużego naczynia żaroodpornego lub tzw. gęsiarki wykładamy kapustę, na wierzch dajemy białą kiełbasę. Posypujemy po wierzchu delikatnie majerankiem i pieczemy ok. pół godziny w dobrze nagrzanym piekarniku.
Na tłuszczu pozostałym ze smażenia kiełbasy (można ewentualnie uzupełnić łyżką masła) podsmażamy pokrojoną w dość grube talarki cebulę. Przed podaniem cebulę układamy na kiełbasie. Podajemy z pieczywem.
Taka biała kiełbasa będzie ozdobą każdego stołu!
Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl
Komentarze