Krokiety z pieczarkami to posiłek, który idealnie nadaje się jako przekąska lub danie obiadowe. Najczęściej krokiety z pieczarkami i cebulą podaje się do czystego barszczu czerwonego. Warto pamiętać, że przepis na krokiety z pieczarkami nie musi kojarzyć się ze szkolną stołówką. W zależności od użytych ziół farsz do krokietów z pieczarkami może nabrać nowego smaku. Dobre krokiety z pieczarkami są jednocześnie chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Zobaczcie, jak zrobić krokiety z pieczarkami.
Krokiety z pieczarkami / fot. iStock
(średnia 4.39 z 189 głosów)
Krokiety z pieczarkami - przepis:
Najpierw przygotowujemy ciasto na krokiety z pieczarkami jak na naleśniki. Takie składniki jak jajko, woda, mleko mieszamy na płynną masę. Następnie dodajemy mąkę, szczyptę soli i zioła. Wszystko trzeba razem zmiksować i odstawić na chwilę, aby się przegryzło.
Farsz z pieczarek na krokiety:
W tym czasie trzeba obrać pieczarki. Można sparzyć je wrzątkiem przez dłuższy czas lub nawet wrzucić do gotującej się wody. Potem trzeba odcedzić, a następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Następnie cebulę trzeba pokroić w piórka i dusić chwilę na patelni na maśle. Następnie trzeba dodać starte pieczarki i wszystko razem dusić do momentu, kiedy odparuje woda. Potem trzeba dodać pieprz i szczyptę soli do smaku i jeszcze chwilę smażyć. Następnie nadzienie do krokietów z pieczarkami trzeba odłożyć na bok i w tym czasie smażyć naleśniki z wcześniej przygotowanego ciasta.
Gdy naleśniki będą usmażone trzeba nałożyć na nie farsz i zwijać. Na początek trzeba zacząć zawijanie boków do środka, aby pieczarki nie wypadały, a następnie zwijać je w rulon. Następnie trzeba rozbić całe jajko, do którego należy dodać szczyptę soli i maczać krokiety z pieczarkami obtaczając na końcu w bułce tartej. Następnie należy rozgrzać klarowane masło na patelni i ułożyć gotowe krokiety obsmażając z obydwu stron. Krokiety z pieczarkami doskonale smakują z czystym barszczem czerwonym.
Kalorie: 250
Porady
Krokiety z pieczarkami będą świetnie wyglądać, gdy podamy je na ozdobnym półmisku. Podczas smażenia krokietów warto zaopatrzyć się w patelnię do naleśników. Warto zauważyć, że smażąc krokiety można ułatwić sobie dozowanie ciasta poprzez użycie pojemnika z "dziubkiem". Ponadto ciasto będzie gładkie i bez grudek mąki, gdy użyjemy blendera ręcznego lub składniki na ciasto umieścimy w blenderze kielichowym. Krokiety z pieczarkami i cebulą doskonale smakują po odgrzaniu. Warto przechowywać je w pojemnikach przeznaczonych na żywność.
Krokiety z kapustą i pieczarkami potrzebują szklanki kapusty kiszonej, 10 pieczarek, cebuli, trzech jajek, 2 łyżek masła oraz soli i pieprzu do smaku. Ponadto warto wcześniej przygotować około 8-10 naleśników, bułkę tartą oraz olej do smażenia. Farsz należy przygotować w podobny sposób jak na krokiety z pieczarkami.
Przeczytaj: co zrobić z pieczarek na obiad i kolację
Komentarze