Krokiety z pieczarkami

Korkiety wychodzą przepyszne,najlepiej smakują jeszcze gorące i chrupiące

krokietyNaleśnikiPrzekąskiciasto naleśnikowe

Czas przygotowania:
90 min.
Kalorie:
250.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.41 z 180 głosów)

Składniki:

  • Ciasto :
  • 1 jajko
  • niepełna szklanka mleka
  • niepełna szklanka wody
  • ok 40 dkg mąki (zależy ile zabierze,ciasto ma być konsystencji gęstej smietany)
  • szczypta soli,szczypta ziół prowansalskich (zioła to kwestia smaku i gustu,jezeli ktos nie ma to nie muszą być)
  • Farsz
  • 1 kg swieżych pieczarek
  • duża cebula
  • pieprz,sól do smaku
  • margaryna "bielska"

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Najpierw przygotowujemy ciasto jak na nalezniki tzn jajko,wode,mleko ubijamy,dodajemy make sól i zioła,wszystko razem miksujemy i odstawiamy na chwile aby odtsało.W tym czasie obieramy pieczarki,ja zawsze sparzam je długo wrzątkiem lub nawet wrzucam do gotującej sie wody i odcedzam,nastepnie ścieram je na grubych oczkach tarki,cebulke kroje w płatki duszę chwile na patelni na margarynie bielskiej ,dodaje starte pieczarki i wszystko razem dusze do momentu kiedy odparuje woda,dodaje pieprz i sól do smaku jeszcze chwile smażac.Nastepnie odkładam na bok i w tym czasie smażę nalesniki z wcześniej przygotowanego ciasta.Jednak naleśniczki z jednej strony lekko niedopiekam,poniewaz pozniej bedą jeszcze raz podpiekane.Gdy już mam naleśniki wysmażone nakładam na nie farsz i zwijam,ale najpierw zawijam boki do środka,aby pieczarki nie wypadały ,a następnie zwijam je w rulonik.Rozbijam całe jajko do ktorego dodaje szczypte soli i maczam moje krokieciki otaczając na koncu w bułce tartej.Nastepnie margaryne rozgrzewam na patelni i układam gotowe krokiety obsmażając z obydwu stron.Smakują doskonale z czystym barszczykiem czerwonym.Moj syn dzisiaj porównał je do smażonych Kani .

Kalorie: 250.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy