Artur Rogalski
4.39 (189)
Krokiety z pieczarkami to doskonałe danie obiadowe lub dodatek do czystego czerwonego barszczu. Farsz z rumianych grzybków smażonych z cebulą warto wzbogacić startym serem żółtym. Dzięki niemu wnętrze naleśnikowych zawijasów jest jeszcze smaczniejsze, a do tego miękkie i spójne. Mają apetyczną, złocistą, chrupiącą panierkę z bułki tartej, której trudno się oprzeć. Zobaczcie, jak zrobić krokiety z pieczarkami i serem.
pieczarki 1 kg
ser żółty 200 g
cebula 300 g
olej 150 ml
mąka pszenna 320 g
mleko 500 ml
masło 30 g
jajka 5 szt.
bułka tarta 60 g
sól 6 g
pieprz 3 g
cukier 3 g
Ciasto: w dużej misce łączymy mąkę pszenną, 3 jajka i mleko. Naleśniki można też zrobić na bazie wody (najlepiej gazowanej, żeby wyszły miękkie i delikatne). Dodajemy szczyptę soli i pół łyżeczki cukru oraz rozpuszczone masło (opcjonalnie olej). Mieszamy ciasto za pomocą miksera lub ręcznego blendera, aż wszystkie składniki się połączą i powstanie jednolita, dosyć gęsta masa. Przykrywamy miskę i odstawiamy ją na około 15 minut.
Naleśniki: rozgrzewamy dużą patelnię z nieprzywierającą powłoką. Nie używamy tłuszczu – jest już w cieście naleśnikowym. Wylewamy porcję masy chochelką i rozprowadzamy ją po całej powierzchni, podnosząc i przechylając patelnię. Smażymy przez minutę na średnim ogniu. Kiedy zauważymy, że naleśnik zaczyna odchodzić na krawędziach, wsuwamy pod spód szeroką łopatkę i przekręcamy go na drugą stronę. Powinien się lekko zarumienić. Powtarzamy czynności, aż zużyjemy całe ciasto. Układamy naleśniki jeden na drugim i przykrywamy je pergaminem lub ściereczką. Dzięki temu będą miękkie i elastyczne – idealne do zwijania. Wyjdzie nam około 12 sztuk.
Farsz pieczarkowy do krokietów: zdejmujemy łupinki z cebuli. Siekamy ją jak najdrobniej, za pomocą ostrego noża lub w malakserze. Pieczarki myjemy. Jeśli jest taka potrzeba (na przykład kiedy są mocno zabrudzone), obieramy je ze skórki. Kroimy w niewielkie kawałki. Rozgrzewamy 50 ml oleju na patelni. Podsmażamy na nim cebulę. Powinna zeszklić się, uwolnić aromat i zmniejszyć objętość. Możemy też dorzucić przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy pieczarki. Solimy je i podgrzewamy na dużym ogniu, żeby uwolniły wodę. Odparowujemy. Smażymy, aż się skurczą i zarumienią (przez około 15 minut). Doprawiamy pieprzem. Zestawiamy z palnika. Ścieramy ser żółty (półtwardy, typu gouda, ementaler lub cheddar) i mieszamy go z zawartością patelni. Studzimy farsz na krokiety z pieczarkami.
Formowanie i panierowanie: umieszczamy nadzienie na naleśniku i rozsmarowujemy je, zostawiając margines około 1 cm. Robimy z ciasta zakładki na bokach, żeby zabezpieczyć farsz, po czym zwijamy je w ciasny rulon. Oprószamy uformowane krokiety mąką (dzięki temu panierka nie będzie oddzielać się od naleśników). Obtaczamy je w rozbełtanym jajku, a następnie w drobnej bułce tartej. Odkładamy na czysty talerz lub tacę. Możemy schłodzić je przed smażeniem. Kiedy nieco stężeją, łatwiej będzie je wkładać na patelnię.
Smażenie: rozgrzewamy olej w głębokiej patelni (można też wykorzystać masło klarowane). Partiami wkładamy na niego krokiety. Smażymy je ze wszystkich stron na rumiany kolor. Panierka powinna być chrupiąca, dlatego zadbajmy o odpowiednią temperaturę na patelni. Jeśli będzie zbyt niska, bułka tarta nasiąknie tłuszczem. Przenosimy krokiety po usmażeniu na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, żeby je osuszyć. Da się je także przygotować w piekarniku lub frytkownicy beztłuszczowej.
Podanie: przepis na krokiety z pieczarkami i cebulą pozwoli przygotować pełnowartościowy posiłek. Wystarczy udekorować danie natką pietruszki. Można serwować je z pikantnym dipem, salsą pomidorową lub śmietanowym sosem grzybowym. Do krokietów pasuje także barszcz czerwony na zakwasie.