Składniki

Prawdziwki: pomysły na potrawy

Prawdziwki nadają się do spożycia pod wieloma postaciami. Najczęściej bywa suszony, marynowany lub jadany na świeżo, na przykład w grzybowym sosie. Stanowi dodatek wielu tradycyjnych polskich dań świątecznych. W codziennej kuchni i restauracjach można spotkać między innymi makaron z prawdziwkami, risotto z prawdziwkami, a coraz częściej też takie dania, jak zupa krem z prawdziwków. Pyszną i ciekawą opcję ich podania stanowi wegańska zupa grzybowa lub zapiekana lazania grzybowa. Aby wypróbować nowe smaki i połączenia, warto postawić na prawdziwki po włosku.

Przetwory z prawdziwków

Po jesiennych grzybobraniach w wielu domach wykonuje się przetwory z prawdziwków, które stanowią zapasy na zimowe dni i cenny dodatek do pachnących, świątecznych dań. Do najpopularniejszych należą prawdziwki w occie przygotowywane według różnych receptur i zamykane w słoiczkach. Do leśnych grzybów szczególnie pasuje czosnek, gorczyca i tymianek, choć w wielu rodzinach krążą znane od pokoleń, sprawdzone przepisy.

Sosy z prawdziwków

Prawdziwki to grzyby, które można spożywać na świeżo - najczęściej w sosach. Duszone prawdziwki świetnie sprawdzają się w sosach do makaronów i kasz. Gotowanie prawdziwków niestety tłumi ich aromat i zmniejsza intensywność smaku, choć także stanowi popularny sposób przyrządzania sosu grzybowego.

Gdzie szukać prawdziwków?

Prawdziwki występują od lipca do listopada, we wszystkich typach lasu. Można je spotkać w górach, dużo rzadziej rosną na nizinach. To dość rzadki grzyb, niejednokrotnie wymagający wielu godzin spędzonych na poszukiwaniach. Warto zabrać ze sobą dobry atlas grzybów, by upewnić się, że znaleziony prawdziwek z pewnością nie jest podobnym do borowika grzybem trującym. Nagrodą za udane grzybobranie może być pyszna jajecznica z prawdziwkami.

Polecane przepisy