Gruszki w sosie waniliowym to szybki sposób na pełen finezji deser. Wyglądają zjawiskowo, smakują nieziemsko, a przy tym są banalne w wykonaniu. Najlepsze do tego będą odmiany typu klapsa, jednak konferencja lub lukasówka są równie dobre. Gruszki w sosie waniliowym są jednym z lepszych, jesiennych deserów. Mają tylko jedną, poważną wadę – znikają z talerza w mgnieniu oka.
Getty/Stock
Gruszki: obieramy ze skórki i każdą z nich kroimy na pół. Układamy po dwie połówki na każdym talerzyku.
Orzechy: kroimy na desce na drobne kawałeczki – można je dodatkowo uprażyć na suchej patelni lub z dodatkiem miodu. Ale możemy też całkowicie pominąć ten składnik.
Sos: jajka myjemy, oddzielamy żółtko od białka. Żółtka wrzucamy do niewielkiego garnuszka i ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Potem bierzemy drugi garnek, niewielkich rozmiarów i zagotowujemy w nim mleko oraz śmietanę. Wlewamy żółtka ostrożnie i powoli, zmniejszając przy tym gaz. Mieszamy energicznie do powstania gładkiej masy. Odstawiamy sos na bok i studzimy.
Podanie: owoce układamy na talerzu i polewamy je sosem. Dekorujemy pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Gruszki w syropie waniliowym możemy też posypać cynamonem i dodać kleks śmietany.
Komentarze