Gruszki w sosie waniliowym

Gruszki w sosie waniliowym to szybki sposób na pełen finezji deser. Wyglądają zjawiskowo, smakują nieziemsko, a przy tym są banalne w wykonaniu. Najlepsze do tego będą odmiany typu klapsa, jednak konferencja lub lukasówka są równie dobre. Gruszki w sosie waniliowym są jednym z lepszych, jesiennych deserów. Mają tylko jedną, poważną wadę – znikają z talerza w mgnieniu oka.  

 

dodany przez: Moje Gotowanie facebook 200x200

desery naleśniki

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 169 głosów)

Gruszki w sosie waniliowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gruszki: obieramy ze skórki i każdą z nich kroimy na pół. Układamy po dwie połówki na każdym talerzyku.
     

  • 2.

    Orzechy: kroimy na desce na drobne kawałeczki – można je dodatkowo uprażyć na suchej patelni lub z dodatkiem miodu. Ale możemy też całkowicie pominąć ten składnik.
     

  • 3.

    Sos: jajka myjemy, oddzielamy żółtko od białka. Żółtka wrzucamy do niewielkiego garnuszka i ucieramy razem z cukrem i cukrem waniliowym na gładką masę. Potem bierzemy drugi garnek, niewielkich rozmiarów i zagotowujemy w nim mleko oraz śmietanę. Wlewamy żółtka ostrożnie i powoli, zmniejszając przy tym gaz. Mieszamy energicznie do powstania gładkiej masy. Odstawiamy sos na bok i studzimy.
     

  • 4.

    Podanie: owoce układamy  na talerzu i polewamy je sosem. Dekorujemy pokrojonymi drobno orzechami włoskimi. Gruszki w syropie waniliowym możemy też posypać cynamonem i dodać kleks śmietany.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy