Maczanka

Przygotowanie: 20 minut
Gotowanie: 40 minut
Porcja: 505 kcal
Składniki na 4-6 porcji

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne maczanka sos śmietanowy

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
505 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 190 głosów)

Składniki:

  • 60 dag żeberek wieprzowych
  • 15 dag kiełbasy wieprzowej
  • 10 dag smalcu
  • 2 łyżki mąki
  • 2 średnie cebule
  • 1/2 szklanki śmietany
  • łyżka posiekanej natki
  • sól

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

  • duszenie

Posiłek:

Maczanka - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Białoruś (żeberka w sosie śmietanowym)
  • ■ Mięso pokroić na kawałki wzdłuż żeber, oprószyć solą i obsmażyć na połowie tłuszczu. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości, dodając pokrojoną na kawałki kiełbasę.
  • ■ Cebulę obrać, pokroić w kostkę, lekko zrumienić na pozostałym tłuszczu, dodać mąkę i przygotować złotą zasmażkę. Rozprowadzić śmietaną, połączyć z mięsem i zagotować. Posypać natką pietruszki.
  • Białorusini najchętniej przygotowują dania z wieprzowiny. Obok maczanki jednym z najsmaczniejszych jest mielona wieprzowina faszerowana słoniną, kiełbasą i ziemniakami.

Kalorie: 505

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: