Gruszki z karmelem i lawendą

Gruszki z karmelem i lawendą

Deserykarmel

Czas przygotowania:
90 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 190 głosów)

Składniki:

  • 6 łyżek miodu spadziowego (lub innego ulubionego)
  • 15 dag orzechów pekan
  • 60 ml sherry
  • 15 dag rodzynek (sułtanek)
  • 60 dag cukru
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • skórka i sok z 2 pomarańczy
  • łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków
  • 2 gwiazdki anyżu
  • laska cynamonu
  • 200 ml białego wytrawnego wina
  • 2 laski wanilii
  • 6 gruszek
  • KARMEL:
  • 10 dag miodu
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 3 łyżki masła
  • kilka gałązek lawendy

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Gruszki z karmelem i lawendą
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 170°C. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Miód wlewamy na patelnię i doprowadzamy do wrzenia. Dodajemy orzechy i mieszamy, aż się całkowicie oblepią miodem, wyjmujemy je z patelni i lekko osączamy z nadmiaru miodu. Orzechy rozkładamy na blasze i pieczemy przez 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
  • Sherry wlewamy do rondelka i podgrzewamy, aż się zagotuje. Dodajemy rodzynki i mieszamy, zdejmujemy z ognia i odstawiamy, aby się moczyły przez 1 godz. Do dużego rondla wlewamy 2 l wody, dodajemy cukier, skórkę i sok z cytryny oraz z pomarańczy, przyprawę pięć smaków, anyż, cynamon, wino, wanilię i doprowadzamy do wrzenia.
  • Dodajemy obrane, przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki (z ogonkami). Przykrywamy je papierem do pieczenia lub obciążamy małym spodkiem, by były całkowicie zanurzone i gotujemy, doprowadzając do wrzenia, zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze 20 min, aż owoce będą miękkie. Złociste gruszki wyjmujemy łyżką cedzakową (płyn możemy przechowywać w lodówce do gotowania innych owoców).
  • Na karmel: miód, cukier i masło podgrzewamy na dużej patelni, doprowadzając do wrzenia. Gruszki wkładamy do karmelu, aby się nim całkowicie pokryły. Podajemy z orzechami opieczonymi w miodzie, osączonymi rodzynkami i posypujemy źdźbłami kwiatów lawendy.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy