Getty/Stock
4.45 (182)
Ciasto kruche z gruszkami łączy w sobie delikatny, maślany spód z wilgotnym, owocowym nadzieniem. Do tego słodka kruszonka – i mamy różnorodność tekstury oraz smaku w jednym cieście. Szybko znika, szczególnie, gdy jest ciepłe i zapach roznosi się po całym domu. Najlepiej smakuje z kawą, herbatą lub ciepłą czekoladą. Maluchy mogą popijać do niego kakao. Ciasto kruche z gruszkami sprawdzi się jako forma podwieczorku, deseru, a także jako samodzielne danie – dodajmy, tylko od święta.
gruszki 700 g
kasza manna 24 g
sok z cytryny 6 g
jajka 160 g
mąka 480 g
cukier 330 g
masło 200 g
smalec 100 g
Spód: wyjmujemy stolnicę. Wysypujemy na nią 2 szklanki mąki (320 g), 2 łyżki cukru, 100 g masła i 100 g smalcu. Siekamy, a na końcu dodajemy 2 jajka. Zagniatamy dłońmi, lepiąc gładką, jednolitą kulę. Wkładamy do foliowego woreczka i umieszczamy w lodówce przynajmniej na 30 minut. Jeśli ciasto kruche z gruszkami planujemy wykonać w innym czasie, np. tydzień później, możemy je zamrozić.
Kruszonka: w misce mieszamy ze sobą: ½ szklanki cukru (120 g), szklankę mąki (160 g) oraz 100 g schłodzonego masła. Wyrabiamy dłońmi, aż powstaną odpowiedniej wielkości grudki.
Gruszki: obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, kroimy na kawałki. Skrapiamy sokiem z cytryny. Jeśli zobaczymy, że puszczają dużo soku, obsypujemy je 2 łyżkami kaszy manny (24 g).
Piekarnik: nagrzewamy do temperatury 180 stopni Celsjusza. Szykujemy też okrągłą tortownicę, którą wykładamy papierem do pieczenia. Alternatywnie – możemy jej brzegi i dno wysmarować masłem, a potem obsypać bułką tartą.
Wykonanie: ciasto wyjmujemy z lodówki, rozwałkowujemy na stolnicy. Następnie przekładamy na blachę i wylepiamy dno i ścianki. Nakłuwamy widelcem spód ciasta (dzięki temu nie wybrzuszy się i nie popęka). Wkładamy do nagrzanego piekarnika i podpiekamy około 15 minut. Potem wysuwamy z piecyka, wykładamy na spód gruszki (możemy podsypać pod nie bułkę tartą), a na wierzch sypiemy kruszonkę. Ciasto kruche z gruszkami pieczemy dalej 40–50 minut.