Odwrócone karmelowe ciasto z gruszkami

Ciasto z gruszkami, w którym między owocami znajdziesz warstwy karmelu. Nie za suche, słodkie i pyszne.

Ciastaciasto z owocamikarmel

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 186 głosów)

Składniki:

  • 3–4 gruszki
  • szklanka cukru
  • sok z cytryny
  • 5 dag masła + do wysmarowania formy
  • ciasto:
  • 20 dag mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta soli
  • 12 dag masła
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Formę o śr. ok. 24 cm smarujemy masłem (najlepiej, gdyby forma nie miała wyjmowanego dna, gdyż karmel może przeciekać podczas pieczenia), wykładamy papierem do pieczenia i ponownie smarujemy masłem.
  • Umyte gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na kawałki o grubości ok. 2 cm. Układamy je na dnie formy w kształt okręgu.
  • Szykujemy karmel: cukier wsypujemy do suchego naczynia o grubym dnie. Skrapiamy sokiem z cytryny i stawiamy na ogniu. Czekamy, aż cukier sam się rozpuści, nie mieszamy, tylko delikatnie przechylamy naczynie.
  • Kiedy stanie się płynny, natychmiast zdejmujemy naczynie z ognia. Szybko dodajemy pokrojone na kawałki masło i mieszamy.
  • Karmel wylewamy na gruszki, starając się zapełnić przede wszystkim puste przestrzenie między owocami.
  • Na ciasto: przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, imbirem, cynamonem i solą.
  • Masło ubijamy na puszystą, jasną masę za pomocą miksera. Miksując na średnich obrotach, wsypujemy stopniowo cukier, na koniec miksujemy przez 2 min na najwyższych obrotach.
  • Zmniejszamy obroty i wbijamy kolejno jajka, miksujemy tylko do połączenia z masą. Na koniec dolewamy stopniowo mleko i dosypujemy mąkę (na zmianę), miksujemy na małych obrotach, aż masa stanie się gładka i jednolita.
  • Ciasto wylewamy na gruszki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temp. 180°C. Pieczemy przez 35–45 min. Lekko studzimy i przekładamy z formy na talerz, do góry dnem.

Porady

Zobacz też: śniadaniowe ciasto z oliwą i gruszkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy