Mus gruszkowy to niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu deser, który najlepiej przygotowywać późnym latem i wczesną jesienią, kiedy to przypada sezon na te owoce. Mus gruszkowy można zapasteryzować w słoikach na zimie i cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Mus gruszkowy można wykorzystać jako dodatek bądź nadzienie do ciast, muffinek, babeczek czy też naleśników. Świetnie sprawdza się on również w daniach wytrawnych, zwłaszcza jako dodatek do mięs pieczonych, np. schabu. Poniżej podajemy prosty przepis na mus gruszkowy na zimę.
StockFood
Przygotowanie owoców: gruszki myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem. Laskę wanilii nacinamy ostrzem noża i wyłuskujemy ziarenka - dodajemy do owoców. Gruszki przekładamy do garnka i gotujemy przez ok. 30 minut, do rozpadu owoców. Opcjonalnie można podlać je odrobiną wody. Raz po raz mieszamy zawartością garnka za pomocą drewnianej łyżki.
Pasteryzacja: mus gruszkowy przekładamy do wyparzonych wcześniej, wysuszonych słoików. Pasteryzujemy "na mokro" przez ok. 10 minut.
Porady
- mus gruszkowy można doprawić cynamonem - będzie idealny do jesiennych deserów
- jak pasteryzować mus z gruszek na zimę? Do dużego garnka wlewamy wodę (taką ilość, żeby sięgała do 2/3 wysokości słoików), zagotowujemy. Wkładamy słoiki, gotujemy przez 10 minut. Wyciągamy słoiki, odwracamy do góry dnem, studzimy.
Mus gruszkowy to niezwykle popularny i prosty przygotowany przetwór z gruszek, na które sezon przypada w okresie letnio-jesiennym. Warto go przygotować w sezonie i zapasteryzować w słoikach na zimę. Jest to dobry pomysł, ponieważ mus gruszowy cechuje się niezwykle uniwersalnym zastosowaniem – świetnie sprawdza się w roli masy do różnego rodzaju wypieków: ciast biszkoptowych, kruchych, a także tortów. Mus gruszkowy możemy wykorzystać także w roli nadzienia do naleśników. Co istotne, mus ten świetnie komponuje się również z daniami wytrawnymi – zwłaszcza z mięsami, np. królikiem czy też schabem pieczonym.
Gruszki, tuż obok jabłek, są najchętniej jadanymi owocami w Polsce. Sezon na nie (w zależności od gatunku) zaczyna się późnym latem, a kończy jesienią. Chcąc cieszyć się ich smakiem przez cały rok, możemy przygotować pyszne przetwory. Świetnym pomysłem jest mus gruszkowy, ale nie jest on jedynym przetworem, który możemy przyrządzić z gruszek. Dobrze sprawdzają się one również w dżemach, powidłach, nalewkach, a nawet w winach. Warto przy tym pamiętać o ich przyprawieniu – gruszki „lubią się” w szczególności z przyprawami korzennymi: cynamonem, imbirem, kardamonem i goździkami.
Komentarze