Mus gruszkowy - zdecydowanie najlepszy przepis

Ocena:

4.4 (179)

  • 40 min.
  • dla 6 osób
  • łatwy

Mus gruszkowy to niezwykle prosty i szybki w przygotowaniu deser, który najlepiej przygotowywać późnym latem i wczesną jesienią, kiedy to przypada sezon na te owoce. Mus gruszkowy można zapasteryzować w słoikach na zimie i cieszyć się jego smakiem przez cały rok. Mus gruszkowy można wykorzystać jako dodatek bądź nadzienie do ciast, muffinek, babeczek czy też naleśników. Świetnie sprawdza się on również w daniach wytrawnych, zwłaszcza jako dodatek do mięs pieczonych, np. schabu. Poniżej podajemy prosty przepis na mus gruszkowy na zimę. 

Składniki:

  • gruszki  1 kg

  • cukier  220 g

  • wanilia  1 szt.

Mus gruszkowy - zdecydowanie najlepszy przepis - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie owoców: gruszki myjemy i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Mieszamy z cukrem. Laskę wanilii nacinamy ostrzem noża i wyłuskujemy ziarenka - dodajemy do owoców. Gruszki przekładamy do garnka i gotujemy przez ok. 30 minut, do rozpadu owoców. Opcjonalnie można podlać je odrobiną wody. Raz po raz mieszamy zawartością garnka za pomocą drewnianej łyżki.

  • Krok 2:

    Pasteryzacja: mus gruszkowy przekładamy do wyparzonych wcześniej, wysuszonych słoików. Pasteryzujemy  "na mokro" przez ok. 10 minut. 

Porady

  • mus gruszkowy można doprawić cynamonem - będzie idealny do jesiennych deserów
  • jak pasteryzować mus z gruszek na zimę? Do dużego garnka wlewamy wodę (taką ilość, żeby sięgała do 2/3 wysokości słoików), zagotowujemy. Wkładamy słoiki, gotujemy przez 10 minut. Wyciągamy słoiki, odwracamy do góry dnem, studzimy.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Do czego wykorzystać mus gruszkowy? 


Mus gruszkowy to niezwykle popularny i prosty przygotowany przetwór z gruszek, na które sezon przypada w okresie letnio-jesiennym. Warto go przygotować w sezonie i zapasteryzować w słoikach na zimę. Jest to dobry pomysł, ponieważ mus gruszowy cechuje się niezwykle uniwersalnym zastosowaniem – świetnie sprawdza się w roli masy do różnego rodzaju wypieków: ciast biszkoptowych, kruchych, a także tortów. Mus gruszkowy możemy wykorzystać także w roli nadzienia do naleśników. Co istotne, mus ten świetnie komponuje się również z daniami wytrawnymi – zwłaszcza z mięsami, np. królikiem czy też schabem pieczonym. 


Przetwory z gruszek na zimę


Gruszki, tuż obok jabłek, są najchętniej jadanymi owocami w Polsce. Sezon na nie (w zależności od gatunku) zaczyna się późnym latem, a kończy jesienią. Chcąc cieszyć się ich smakiem przez cały rok, możemy przygotować pyszne przetwory. Świetnym pomysłem jest mus gruszkowy, ale nie jest on jedynym przetworem, który możemy przyrządzić z gruszek. Dobrze sprawdzają się one również w dżemach, powidłach, nalewkach, a nawet w winach. Warto przy tym pamiętać o ich przyprawieniu – gruszki „lubią się” w szczególności z przyprawami korzennymi: cynamonem, imbirem, kardamonem i goździkami.  
 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne