Sernik z gruszkami na kruchym cieście jest delikatny i lekko słodki. Możecie podać go z karmelem lub polewą z białej czekolady – w tej formie będzie nie tylko smakował, ale i wyglądał zniewalająco. Szczypta imbiru i cynamonu sprawią, że ciasto nabierze korzennych nut. To plus i minus, bo już od progu będzie wiadomo, że przygotowujecie coś pysznego. Poniżej znajdziecie przepis na klasyczną wersję sernika z gruszką.
Stockfood
(średnia 4.57 z 174 głosów)
Przygotowanie gruszek: myjemy je i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je wzdłuż na 6 części.
Ciasto na spód: mąkę (0,5 kg) przesiewamy do misy. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Wsypujemy proszek do pieczenia, cukier puder, cynamon i dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto w kulę.
Zapiekanie spodu: rozkładamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, robiąc małe dziurki na całej powierzchni ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 15 min. Zapiekamy w temperaturze 180°C.
Masa serowa: twaróg na sernik z gruszkami miksujemy lub blendujemy ze śmietanką, dodając ją stopniowo. Rozdzielamy żółtka od białek. W osobnej misce ucieramy żółtka z drobnym cukrem przez 10 min, a następnie dodajemy naprzemiennie ser i sypki budyń.
Białka: ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej i wsypujemy mielony imbir. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Na podpieczony spód układamy gruszki i zalewamy je serową masą.
Pieczenie: sernik z gruszkami pieczemy w temperaturze 160°C przez 60 min. Gotowe ciasto stopniowo studzimy – najpierw w zamkniętym piekarniku przez 10 min, potem w lekko uchylonym – przez 15 min. Następnie odkładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zdejmujemy obręcz i wstawiamy do lodówki na noc.
Porady
- Zdarza się, że sernik z gruszkami potrzebuje więcej czasu w piekarniku. Jest gotowy, gdy jego powierzchnia jest sprężysta i ścięta.
- Jeśli macie mniej czasu, możecie wykorzystać mielony twaróg z wiaderka. Wtedy pomijacie w składnikach śmietankę, a reszta pozostaje bez zmian. Sernik zrobiony w ten sposób będzie się różnił od wersji z przepisu.
- Cynamon można dodać także do masy serowej. Taki sernik z gruszkami będzie jeszcze bardziej korzenny i świąteczny.
- Ciepły sernik trudno będzie pokroić na kawałki. Najlepiej podać go na następny dzień, po ok. 12 godz. chłodzenia w lodówce.
Polewa z białej czekolady i śmietany kremówki sprawi, że sernik z gruszkami stanie się jeszcze bardziej delikatny. Jeśli chcecie dodać białą czekoladę, ale zależy wam na lekkiej redukcji kalorii, możecie zetrzeć ją w wiórki na tarce i posypać nimi ciasto po wierzchu.
Zdecydowaliście się na polewę? Pamiętajcie o tym, aby nakładać przestudzoną polewę na zimne ciasto. Białą czekoladę możecie dodać także do masy serowej. W tym przypadku także roztapiamy ją w słodkiej śmietance, a po przestudzeniu mieszamy z serem i pozostałymi składnikami.
To połączenie jest możliwe w dwóch wersjach:
Możecie zostawić trochę ciasta ze spodu (wystarczy ¼) na kruszonkę. Na czas wykonywania kolejnych kroków, wstawcie je do zamrażalnika. Kruszonkę dodajcie ok. 10 min przed końcem pieczenia. Wystarczy ją zetrzeć bezpośrednio na ciasto na tarce o grubych oczkach.
Lubicie ciekawe połączenia smaków? Spróbujcie także:
Sernik z gruszkami świetnie smakuje podany z lodami waniliowymi lub kokosowymi.
Komentarze