Sernik z gruszkami

Ocena:

4.57 (174)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
  • średni

Sernik z gruszkami na kruchym cieście jest delikatny i lekko słodki. Możecie podać go z karmelem lub polewą z białej czekolady – w tej formie będzie nie tylko smakował, ale i wyglądał zniewalająco. Szczypta imbiru i cynamonu sprawią, że ciasto nabierze korzennych nut. To plus i minus, bo już od progu będzie wiadomo, że przygotowujecie coś pysznego. Poniżej znajdziecie przepis na klasyczną wersję sernika z gruszką.

Składniki:

  • gruszki  4 szt.

  • mąka pszenna  530 g

  • masło  250 g

  • cukier puder  100 g

  • proszek do pieczenia  10 g

  • cynamon  5 g

  • żółtko  5 szt.

  • twaróg  750 g

  • śmietana kremówka  200 ml

  • jajka  4 szt.

  • imbir  5 g

  • cukier drobny  200 g

  • budyń waniliowy  40 g

Sernik z gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie gruszek: myjemy je i obieramy ze skórki. Wykrawamy gniazda nasienne i kroimy je wzdłuż na 6 części.

  • Krok 2:

    Ciasto na spód: mąkę (0,5 kg) przesiewamy do misy. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Wsypujemy proszek do pieczenia, cukier puder, cynamon i dodajemy żółtka. Zagniatamy ciasto w kulę.

  • Krok 3:

    Zapiekanie spodu: rozkładamy ciasto na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem, robiąc małe dziurki na całej powierzchni ciasta. Wstawiamy do piekarnika na 15 min. Zapiekamy w temperaturze 180°C.

  • Krok 4:

    Masa serowa: twaróg na sernik z gruszkami miksujemy lub blendujemy ze śmietanką, dodając ją stopniowo. Rozdzielamy żółtka od białek. W osobnej misce ucieramy żółtka z drobnym cukrem przez 10 min, a następnie dodajemy naprzemiennie ser i sypki budyń.  

  • Krok 5:

    Białka: ubijamy je na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy do masy serowej i wsypujemy mielony imbir. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Na podpieczony spód układamy gruszki i zalewamy je serową masą.

  • Krok 6:

    Pieczenie: sernik z gruszkami pieczemy w temperaturze 160°C przez 60 min. Gotowe ciasto stopniowo studzimy – najpierw w zamkniętym piekarniku przez 10 min, potem w lekko uchylonym – przez 15 min. Następnie odkładamy na kratkę i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. Zdejmujemy obręcz i wstawiamy do lodówki na noc.

Porady

  • Zdarza się, że sernik z gruszkami potrzebuje więcej czasu w piekarniku. Jest gotowy, gdy jego powierzchnia jest sprężysta i ścięta.
  • Jeśli macie mniej czasu, możecie wykorzystać mielony twaróg z wiaderka. Wtedy pomijacie w składnikach śmietankę, a reszta pozostaje bez zmian. Sernik zrobiony w ten sposób będzie się różnił od wersji z przepisu.
  • Cynamon można dodać także do masy serowej. Taki sernik z gruszkami będzie jeszcze bardziej korzenny i świąteczny.
  • Ciepły sernik trudno będzie pokroić na kawałki. Najlepiej podać go na następny dzień, po ok. 12 godz. chłodzenia w lodówce.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Sernik z gruszkami i białą czekoladą

Polewa z białej czekolady i śmietany kremówki sprawi, że sernik z gruszkami stanie się jeszcze bardziej delikatny. Jeśli chcecie dodać białą czekoladę, ale zależy wam na lekkiej redukcji kalorii, możecie zetrzeć ją w wiórki na tarce i posypać nimi ciasto po wierzchu.

Zdecydowaliście się na polewę? Pamiętajcie o tym, aby nakładać przestudzoną polewę na zimne ciasto. Białą czekoladę możecie dodać także do masy serowej. W tym przypadku także roztapiamy ją w słodkiej śmietance, a po przestudzeniu mieszamy z serem i pozostałymi składnikami.

Sernik z gruszkami i karmelem

To połączenie jest możliwe w dwóch wersjach:

  • sernik z karmelizowanymi gruszkami – w tym przypadku trzeba wcześniej przygotować gruszki, tzn. podsmażyć je na patelni w karmelu. Gdy owoce pokryją się słodkim syropem, należy je przestudzić. Następnie dodajemy je do masy serowej, zgodnie z powyższym przepisem,
  • sernik z gruszkami polany karmelem – w tym wariancie doskonały będzie sos karmelowy na bazie masła, cukru i śmietanki. Karmelem można polewać porcje sernika już na talerzach lub rozprowadzić całą polewę po wierzchu ciasta.

Sernik z gruszkami i kruszonką

Możecie zostawić trochę ciasta ze spodu (wystarczy ¼) na kruszonkę. Na czas wykonywania kolejnych kroków, wstawcie je do zamrażalnika. Kruszonkę dodajcie ok. 10 min przed końcem pieczenia. Wystarczy ją zetrzeć bezpośrednio na ciasto na tarce o grubych oczkach.

Lubicie ciekawe połączenia smaków? Spróbujcie także:

  • kokosowej kruszonki – zrobicie ją, dodając do ciasta wiórki kokosowe
  • lub kruszonki migdałowej – zmieszanej z płatkami migdałów.

Sernik z gruszkami świetnie smakuje podany z lodami waniliowymi lub kokosowymi

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne