Sałatka z szynką, gruszką i serem pleśniowym

Doskonała sałatka z szynką i gruszką, podana z dressingiem na bazie miodu i chrupiącymi grzankami. Taka sałatka sprawdzi się na kolację ze znajomymi, jak i drugie śniadanie do pracy. Sałatka z szynką i gruszką to ciekawa alternatywa dla nudnych sałatek z pomidora, ogórka i sałaty. Zróbcie sobie to niebanalne danie!

Sałatki

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.53 z 186 głosów)

Kroki wykonania:

  • sałatka z szynką1.Umyte gruszki przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w księżyce o grubości 1 cm. Natychmiast przekładamy do małego rondla z octem, miodem i przyprawami. Podgrzewamy, aż zawartość się zagotuje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy, mieszając od czasu do czasu.
  • sałatka z szynką 22.Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Chleb kroimy lub rozrywamy na grzanki. Mieszamy z łyżką oliwy, rozkładamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy przez 8–12 min, aż uzyskamy złoty kolor.
  • sałatka z szynką33.Dwie łyżki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny, makiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Gruszki wyjmujemy z zalewy i osuszamy. Na liściach sałaty układamy grzanki, marynowane gruszki, drobno posiekane szalotki, seler pokrojony w plasterki, porwane plastry szynki, rozkruszony ser z niebieską pleśnią. Wszystko polewamy przygotowanym sosem, lekko mieszamy i rozdzielamy na porcje.

Porady

W przepisie na sałatkę z szynką i gruszką wykorzystujemy:

  • gruszki - małe sztuki
  • płynny miód
  • chleb - grube kromki
  • mieszane liście sałaty
  • seler naciowy obrany z włókien
  • ser z niebieską pleśnią

Zobacz też: ser smażony z kminkiem

Notka redakcyjna

Sery z niebieską pleśnią mają mocny przenikliwy smak i aromat, ich miąższ jest jasny i poprzerastany niebieskimi żyłkami. Należą do produktów uważanych za eleganckie, ich obecność na stole robi dobre wrażenie. Są znakomitą samodzielną przekąską, tym bardziej zyskują skomponowane z innymi składnikami, jak np. orzechy czy słodkie gruszki. Jeśli nie lubimy serów z niebieską pleśnią (mogą mieć dla nas zbyt intensywny smak), warto sięgnąć po te z białą pleśnią. W sałatce będą dobrze komponować się z pozostałymi składnikami, a ich smak będzie delikatniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy