Sałatka z szynką, gruszką i serem pleśniowym

Doskonała sałatka z szynką i gruszką, podana z dressingiem na bazie miodu i chrupiącymi grzankami. Taka sałatka sprawdzi się na kolację ze znajomymi, jak i drugie śniadanie do pracy.

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 186 głosów)

Składniki:

  • 2 małe gruszki
  • 150 ml octu jabłkowego
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • 8 ziaren czarnego pieprzu
  • 8 goździków
  • 2 grube kromki chleba
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka nasion maku
  • sól
  • pieprz
  • 2 dobre garści mieszanych liści sałat
  • 2 szalotki
  • 1/2 łodygi selera naciowego, obranej z włókien
  • 200 g szynki dojrzewającej
  • 120 g sera z niebieską pleśnią

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Umyte gruszki przecinamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w księżyce o grubości 1 cm. Natychmiast przekładamy do małego rondla z octem, miodem i przyprawami. Podgrzewamy, aż zawartość się zagotuje. Zdejmujemy z ognia, przykrywamy i odstawiamy, mieszając od czasu do czasu.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 220°C. Chleb kroimy lub rozrywamy na grzanki. Mieszamy z łyżką oliwy, rozkładamy na blasze przykrytej papierem do pieczenia i pieczemy przez 8–12 min, aż uzyskamy złoty kolor.
  • Dwie łyżki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny, makiem, solą i świeżo mielonym pieprzem. Gruszki wyjmujemy z zalewy i osuszamy.
  • Na liściach sałaty układamy grzanki, marynowane gruszki, drobno posiekane szalotki, seler pokrojony w plasterki, porwane plastry szynki, rozkruszony ser z niebieską pleśnią. Wszystko polewamy przygotowanym sosem, lekko mieszamy i rozdzielamy na porcje.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 3/2018

Porady

Zobacz też: ser smażony z kminkiem

Notka redakcyjna

Sery z niebieską pleśnią mają mocny przenikliwy smak i aromat, ich miąższ jest jasny i poprzerastany niebieskimi żyłkami. Należą do produktów uważanych za eleganckie, ich obecność na stole robi dobre wrażenie. Są znakomitą samodzielną przekąską, tym bardziej zyskują skomponowane z innymi składnikami, jak np. orzechy czy słodkie gruszki.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy