Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami to łatwe sezonowe ciasto. Najlepiej smakuje na koniec lata i jesienią, ale dobrze przechowywane gruszki nadadzą się do wypieków przez cały rok. To wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami smakuje naprawdę kusząco. A wygląda równie apetycznie. Ten przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami jest bardzo prosty, więc z powodzeniem przygotujecie go we własnym domu. Z pewnością sięgniecie po jeszcze jeden kawałek ciasta czekoladowego z gruszkami we włoskim stylu.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200
Autor przepisu: Cristina Catese

ciasto czekoladowe

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.48 z 202 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-gruszki-min 1. Czekoladowe ciasto z gruszkami – przepis:
    Na początek kawałki obranych, pokrojonych na ćwiartki gruszek zalewamy słodkim winem np. marsala i odstawiamy na przynajmniej 20 minut. Następnie połamaną na kawałki czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dodając 100 g masła w małych kawałkach.
  • maslo-iStock 2. Całość odstawiamy do przestudzenia. Resztę masła, 50 g cukru i cztery żółtka miksujemy, aż powstanie gładki i lekki krem. Dodajemy czekoladę rozpuszczoną z masłem, miksujemy. Gdy masa będzie miała jednolitą konsystencję, przelewamy ją do miski.
  • StockFood-cukier-bialy- 3. Następnie do przygotowanych składników wrzucamy pokruszone ciasteczka amaretti, wsypujemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia, dokładnie mieszamy. Cztery białka ubijamy na sztywną pianę z pozostałym cukrem. Dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. Połowę ciasta wykładamy do tortownicy o śr. 22–23 cm, natłuszczonej i posypanej mąką. Na nim kładziemy gruszki, przykrywamy resztą ciasta.
  • StockFood-cukier-puder-push 4. Proste ciasto czekoladowe z gruszkami wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C na co najmniej 40 min. Zostawiamy do przestygnięcia, posypujemy z wierzchu cukrem pudrem. Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami (ciocco pera) można jeść na ciepło, lepiej jednak poczekać, aż całkiem wystygnie.

Porady

Ciasto czekoladowe z gruszkami to wypiek, który można podać na eleganckie przyjęcie i na spotkanie w rodzinnym gronie. Do przygotowania najlepiej wykorzystać czekoladę o wysokiej zawartości kakao np.: 70%. Wykonując ciemne ciasto z gruszkami najlepiej korzystać z bardzo dojrzałych, soczystych owoców.  Takie ciasto można też przygotować z dodatkiem wysoko gatunkowego kakao. Takie ciasto z gruszkami i kakao to sposób na pyszny i słodki podwieczorek. Jeżeli chcesz podwyższyć wartości odżywcze ciasta, to zamiast mąki można dodać zmielone orzechy włoskie, orzechy laskowe albo zmielone migdały. Również sprawdzi się mąka owsiana lub mocno rozdrobnione płatki owsiane

Ciasto czekoladowe z gruszkami - podanie

Warto wiedzieć, że ciasto czekoladowe z gruszkami można upiec w różnych formach. Z tych samych składników może powstać pyszna babka czekoladowa z gruszkami, drobne muffinki albo rodzaj słodkiego chlebka pieczonego w keksówce. Ograniczyć może tylko wyobraźnia! Ponadto ciasto czekoladowe można podać z gałką lodów śmietankowych albo sosem waniliowym. Ciasto z czekoladą i gruszkami nie musi mieć nudnego wyglądu. Gotowe ciasto można polać odrobiną likieru i podać jako płonący deser na wyjątkowe okazje. 

Notka redakcyjna

Sesja fotograficzna z Cristiną Catese odbyła się w Akademii Kulinarnej Whirlpool.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy