Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ocena:

4.49 (204)

  • 1 godz. 10 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Ciasto czekoladowe z gruszkami to pyszny deser na każdą okazję. Najlepiej smakuje pod koniec lata i jesienią, ale dobrze przechowywane gruszki nadadzą się do wypieków przez cały rok. Przepis jest bardzo prosty, a jego przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, za to efekt końcowy robi wielkie wrażenie. Jak zrobić wilgotne ciasto z gruszkami, który trafi z każde gusta? Zobaczcie nasz sprawdzony przepis. 

Składniki:

  • gruszki  4 szt.

  • jajka  3 szt.

  • czekolada deserowa  100 g

  • masło  120 g

  • cukier  120 g

  • kakao  30 g

  • mąka pszenna  150 g

  • proszek do pieczenia  5 g

  • cukier puder  25 g

Ciasto czekoladowe z gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Tortownicę (o średnicy 23 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Tabliczkę czekolady siekamy na drobne kawałki.

  • Krok 2:

    Gruszki: owoce myjemy, obieramy, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy w ósemki.

  • Krok 3:

    Mokre składniki: masło ucieramy z cukrem na gładką masę. Następnie dodajemy po jednym jajku.

  • Krok 4:

    Suche składniki: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i kakao.

  • Krok 5:

    Ciasto czekoladowe z gruszkami: suche składniki wsypujemy do mokrych i miksujemy. Gdy ciasto będzie gładkie, dodajemy posiekaną gorzką czekoladę i delikatnie mieszamy wszystko ręcznie.

  • Krok 6:

    Pieczenie: ciasto wlewamy do tortownicy i dookoła układamy kawałki gruszek. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na około 50 minut. Gotowe ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.

Porady

  • Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami można jeść na ciepło, lepiej jednak poczekać, aż całkiem wystygnie. Gdy będzie już zimne, zamiast cukru pudru można też posypać je tartą czekoladą. 
  • Aby ciasto czekoladowe z gruszkami miało jeszcze więcej aromatu, można dodać do niego szczyptę imbiru, kardamonu i cynamonu. Świetnie sprawdzi się także domowa przyprawa do piernika
  • Jeśli spodziewacie się tylko dorosłych gości, możecie dodać do surowego ciasta kieliszek brandy, whisky lub koniaku. Dobrze sprawdzi się także odrobina domowej nalewki gruszkowej
  • Gotowe ciasto z gruszkami należy przechowywać pod przykryciem i spożyć w ciągu 3-5 dni. Aby pozostało wilgotne i miękkie, najlepiej trzymać je w lodówce. 
  • Jeśli nie zdążymy zjeść całego ciasta, z powodzeniem możemy je zamrozić. Należy jednak wcześniej zapakować je do szczelnego pojemnika lub owinąć dokładnie folią, aby nie chłonęło innych zapachów.  
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Ciasto czekoladowe z gruszkami - to trzeba wiedzieć

Ten przepis to najlepszy sposób na pyszny deser lub słodki podwieczorek. Przygotowanie jest tak proste, że poradzi sobie z nim każdy. Wystarczy tylko kilka podstawowych składników, jednak kluczem do sukcesu są odpowiednie proporcje i jakość każdego produktu. Do przygotowania ciasta, najlepiej wykorzystać czekoladę o wysokiej zawartości kakao, czyli co najmniej 70%. Niezwykle ważne też, aby kupić dojrzałe, ale nie zbyt miękkie gruszki. Do tego przepisu najlepiej sprawdzi się Zimowa Lukasówka, Konferencja lub Triumf Packhama.

 

Ciasto czekoladowe z gruszkami - inne wersje

Szybkie ciasto czekoladowe z gruszkami to idealny przepis na codzienny deser dla całej rodziny, ale urozmaicając go przeróżnymi dodatkami, możemy łatwo zamienić je w wykwintny poczęstunek dla gości. Aby to zrobić, wypiek z powyższego przepisu warto przełożyć ulubionym kremem, dżemem czy masą krówkową. Jeśli lubicie wilgotne ciasta, koniecznie przetestujcie przepis na ciasto czekoladowe z gruszkami i budyniem. Pysznie smakuje też ciasto czekoladowe z gruszkami i orzechami. Ten wariant to prawdziwy smak i zapach jesieni. 

 

Ciasto czekoladowe z gruszkami - na oleju i bez cukru

Jeśli staracie się zdrowo odżywiać, możecie przygotować fit ciasto z gruszkami bez dodatku cukru. Najlepiej zastąpić go erytrytolem lub ksylitolem, ale dobrym zamiennikiem będzie także stewia. Aby dodatkowo podwyższyć wartości odżywcze ciasta, zamiast mąki można dodać zmielone orzechy włoskie, laskowe lub migdały. Świetnie sprawdzi się także mąka owsiana lub rozdrobnione płatki owsiane. W sklepach dostępne są również czekolady bez cukru.

Popularną wersją jest też ciasto czekoladowe z gruszkami na oleju. W takim wypadku rezygnujemy z dodatku masła. Najpierw miksujemy jajka z cukrem na puszystą masę, a potem stopniowo dodajemy do nich olej. Kolejne kroki przygotowania są takie same.

 

Ciasto czekoladowe z gruszkami - podanie

Ciasto czekoladowe z gruszkami nie musi być nudne. Można je upiec w różnych formach i kształtach. Stworzymy wtedy zupełnie nowe kompozycje, choć wciąż o tym samym smaku. Z tego samego przepisu powstanie też pyszna babka czekoladowa z gruszkami, drobne muffinki czy słodki chlebek, pieczony w keksówce. Ograniczyć nas może tylko wyobraźnia!

Jak podawać ten deser? Wilgotne ciasto czekoladowe z gruszkami najlepiej smakuje z gałką lodów śmietankowych albo sosem waniliowym. Pysznym dodatkiem będzie także kleks bitej śmietany lub łyżka kremowego serka mascarpone. Ponadto, ciasto z gruszkami można ozdabiać przeróżnymi lukrami, polewami i posypkami. Aby zrobić wielkie wrażenie, gotowe ciasto warto polać odrobiną mocnego alkoholu i podać jako płonący deser. Taka słodka niespodzianka na długo pozostanie w pamięci gości.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne