REKLAMA

Dżem gruszkowy

Gdy jesienne liście zaczynają opadać z drzew, rozpoczyna się sezon na słodkie, polskie gruszki. Dżem z gruszek jest jednym z kilku wartych uwagi pomysłów na to, jak można wykorzystać ten pyszny owoc w kuchni. Prosty przepis na dżem gruszkowy zasmakuje z kanapkami, ciastami, naleśnikami czy plackami.

dodany przez: Julita gotuje

Przetwory dżemy

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.47 z 203 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Gruszki nóż 1.

    Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i drobno kroimy. Przekładamy owoce do garnka, zasypujemy cukrem i mieszamy z sokiem z cytryny. Klasyczny dżem gruszkowy jest przygotowany tylko z tych trzech składników. Można jednak go doprawić zgodnie z preferencjami – kilka pomysłów na połączenia smakowe zostawiamy w sekcji Porad. ]

  • Gruszki gotowanie 2.

    Gotujemy około 1 godziny mieszając od czasu do czasu, aż masa zgęstnieje. Gorący dżem gruszkowy przekładamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Można dodatkowo pasteryzować na sucho lub mokro. 

Porady

  • Dżem z gruszek będzie pyszny jeśli do gotujących się owoców dodamy świeżo starty korzeń imbiru (bez skóry lub dokładnie wyszorowany), a także wanilię lub/ i goździki. 
  • Przetwory z gruszek mogą być też doprawione odrobiną cynamonu lub szczyptą rozmarynu.
  • Jeśli lubimy gładkie dżemy, warto przecisnąć dżem gruszkowy przez przecierak do warzyw lub zmiksować go przy użyciu blendera.
  • Dżem z gruszek z galaretką? To bardzo dobry pomysł! Poprawi to konsystencję i smak przetworów. Rozrobioną w gorącej wodzie galaretkę należy dodać pod koniec gotowania i mocno zamieszać. Warto wybrać kwaśną galaretkę, np. cytrynową. 
  • Sprawdź, w jaki sposób pasteryzować słoiki na sucho i na morko.
  • Dżem gruszkowy przechowujemy w ciemnym i zimnym miejscu.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić dżem z gruszek?

Soczyste, polskie gruszki mogą być podstawą do przepysznych dań. Dżem z gruszek jest delikatny, słodki i lekko kwaskowaty. Świetnie się sprawdzi na śniadanie! Jak zrobić dżem z gruszek? Przygotowanie domowych przetworów jest bardzo proste. Na początku należy umyć i pokroić na małe kawałki owoce, przełożyć do garnka i zalać sokiem cytrynowym i cukrem. Cukier jest naturalną substancją żelującą, dzięki niemu dżem gruszkowy będzie miał galaretowatą konsystencję. Można też wybrać specjalny cukier żelujący, który jeszcze bardziej zagęści dżem gruszkowy. Przepis zaleca, aby gotować owoce przez około godzinę od czasu do czasu mieszając. W tym czasie owoce powinny się rozpaść, a masa zgęstnieć po odparowaniu części wody. Dżem z gruszek przekładamy do wyparzonych słoików i pasteryzujemy.

Gruszki to jesienne owoce. Szczyt sezonu przypada w tym samym czasie, co sezon na jabłka, warto połączyć oba składki, aby przygotować pyszną, jesienną konfiturę. Jak zrobić dżem z jabłek i gruszek? Marmolada z jabłek i gruszek to świetny przepis na domowe przetwory.

Jakie przetwory można zrobić z gruszek?

Słodki dżem z gruszek tej jednym z kilku pomysłów, jak można wykorzystać ten owoc w kuchni. Przetwory z gruszek są delikatne i mają przyjemną, rozpływającą się w ustach konsystencję. Gruszki w syropie zamykają w słoiki smak końca lata i początku jesieni. Można je wykorzystać w ciągu roku do ciast i deserów. Można z ich dodatkiem przygotować również rozgrzewającą, mocno korzenną, zimową herbatę. Pysznym i domowym napojem jest również kompot z gruszek. Jest to smak, który kojarzy się z dzieciństwem i który powinien być jak najczęściej odtwarzany. Przetwory z gruszek nie muszą być tylko na słodko. Gruszki w occie można podawać do obiadu, zamiast surówek oraz jako dodatek do mięs.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy