Tort z gruszkami

Tort z gruszkami to pyszne połączenie biszkoptowych blatów nasączonych migdałowym likierem i trzech rodzajów kremu – kajmakowego, śmietanowo-owocowego i maślanego. Dzięki dekoracjom z plasterków gruszki całość nie tylko świetnie smakuje, ale i prezentuje się wprost genialnie. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli! Jeśli szykujecie się na przyjęcie gości, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszny tort gruszkowy.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

torty

Czas przygotowania:
3godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.5 z 196 głosów)

Tort z gruszkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Gruszki do tortu: dokładnie je płuczemy i osuszamy. Kroimy je w cienkie plasterki, które równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Posypujemy je 10 g cukru białego i przekładamy je na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C.

  • 2.

    Białka: oddzielamy je od żółtek. Przekładamy je do czystej misy i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując, dodajemy do nich partiami 220 g cukru. Kontynuujemy ubijanie, aż do jego całkowitego rozpuszczenia się cukru.

  • 3.

    Masa na biszkopt: dalej miksując, do białek dodajemy po jednym żółtku. Do osobnej miski przesiewamy 170 g mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej i 4 g proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki, a następnie łączymy je z 20 ml oleju i 30 ml wody.

  • 4.

    Pieczenie biszkoptu: podnosimy temperaturę piekarnika do 170°C. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 40 minut lub do suchego patyczka. 

  • 5.

    Gruszki z puszki: odsączamy je zalewy. Kroimy je w drobną kostkę. 

  • 6.

    Krem śmietanowo-owocowy: 100 g schłodzonej śmietanki z dodatkiem 10 g cukru pudru ubijamy na sztywno. Dalej miksując, dodajemy do niej partiami 150 g serka mascarpone. Gdy krem nabierze odpowiedniej konsystencji, łączymy go z połową pokrojonych wcześniej owoców.

  • 7.

    Krem kajmakowy: pozostałe 150 g mascarpone miksujemy z dodatkiem 65 g  śmietanki i 125 g masy kajmakowej, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. 

  • 8.

    Nasączenie tortu: biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. W małym naczyniu łączymy 25 ml likieru amaretto z 75 ml wody. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto przygotowaną mieszanką.

  • 9.

    Składanie tortu: pierwszy z blatów smarujemy obficie kremem kajmakowym. Na jego wierzchu układamy pozostałą połowę gruszek z puszki. Owoce przykrywamy kolejnym blatem. Smarujemy go kremem śmietanowo-owocowym. Na jego wierzchu kładziemy ostatni z blatów. Tort przekładamy do lodówki.

  • 10.

    Krem maślany: masło wyciągamy z lodówki. Gdy nabierze temperatury pokojowej, ucieramy je na jasny puch. Cały czas ubijając, dodajemy do niego partiami 250 g cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i ponownie łączymy składniki. 

  • 11.

    Dekoracja tortu: orzechy sieczemy na drobno. Smarujemy kremem maślanym boki oraz wierzch tortu. Przyklejamy do niego podpieczone wcześniej plasterki gruszek. Na górnej krawędzi wypieku rozsypujemy kawałki orzechów. Tort podajemy po schłodzeniu.

Porady

  • Jak sprawdzić, czy biszkopt na tort z gruszkami jest już upieczony? To proste! Wystarczy wbić w jego środek drewniany patyczek – jeśli po wyjęciu jest on suchy, to ciasto jest gotowe. W przeciwnym wypadku należy wydłużyć czas pieczenia o 5 minut i powtórzyć test. 
  • Fanom czekoladowych smaków polecamy przygotowanie tortu z gruszkami i mascarpone na bazie biszkoptu kakaowego. 
  • Zarówno serek mascarpone, jak i śmietanka powinny być dobrze schłodzone. Z kolei masło potrzebne do przygotowania kremu, należy ogrzać do temperatury pokojowej przed jego utarciem. 
  • Lubicie naprawdę słodkie dekoracje do ciast? W takim razie możecie pokusić się o zrobienie karmelizowanych gruszek do tortu. W tym celu należy rozgrzać na patelni masło (10 g), a po jego rozpuszczeniu połączyć je z cukrem (10 g). Gdy całość zacznie się karmelizować, należy dorzucić do niej plasterki owocu. Po około 7 minutach gruszki powinny być gotowe.
  • Przygotowany zgodnie z powyższym przepisem tort kajmakowy z gruszkami polecamy przełożyć do szczelnie zamykanego pojemnika i przechowywać w lodówce. Dzięki temu zachowa on świeżość przez około 3 dni. 
  • Nie przepadacie za owocami z puszki? Tort gruszkowy możecie przełożyć pokrojonymi na kawałki i podprażonymi na patelni gruszkami. 
  • Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na smaczne ciasta z gruszkami

Notka redakcyjna

Tort z gruszkami – inne wersje przygotowania 

Soczyste, słodkie owoce to idealny dodatek do tortów – świetnie przełamują one smak maślanych czy śmietanowych kremów. Pomysłów na ich wykorzystanie jest mnóstwo! Szczególnie jednak polecamy spróbować rozpływającego się w ustach tortu czekoladowego z gruszkami. Przeważnie składa się on z trzech warstw kakaowego biszkoptu, przełożonych aksamitnym musem przygotowywanym na bazie gorzkiej czekolady. Ciasto polecamy nasączyć odrobiną mocnej, aromatycznej kawy. By zrównoważyć słodycz wypieku można także pokusić się o dodatek kwaskowatej konfitury żurawinowej. 

Warto spróbować także równie smacznego tortu bezowego z gruszkami. Połączenie kruchych blatów bezowych, aksamitnego kremu budyniowego, gruszek z zalewy, posypki z podprażonych na rumiano płatków migdałowych oraz gęstej polewy karmelowej smakuje wprost fenomenalnie. Podane w towarzystwie filiżanki aromatycznej kawy z pewnością zachwyci wszystkich gości. Tak przygotowany tort szczególnie dobrze sprawdzi się latem, gdy trudniej jest przechować wypieki przełożone klasycznymi kremami.

Jak udekorować tort gruszkami?

Poza sezonem na świeże gruszki tort możecie ozdobić na wiele innych sposobów. W najprostszej wersji jego boki oraz wierzch można obsypać posiekanymi na drobno orzechami włoskimi. Równie dobrze sprawdzą się w tym celu nerkowce czy migdały. Ciasto można też udekorować samym kremem maślanym – wystarczy przełożyć go do tutki cukierniczej z odpowiednią końcówką i zrobić z niego kilka spiralnych kółeczek. Przydatne okazać się mogą także gotowe ozdoby z czekolady. Występują one w wielu kształtach i rozmiarach. Znaleźć je można w większości hipermarketów i sklepów z akcesoriami cukierniczymi. 

Jeśli zaś nie przepadacie za smakiem kremu maślanego, tort gruszkowy możecie obłożyć czekoladowym ganche. Jego przygotowanie nie powinno sprawić wam większych problemów. Wystarczy podgrzać śmietankę kremówkę z dodatkiem kawałków czekolady, aż do całkowitego połączenia składników. Całość trzeba następnie dokładnie wymieszać i odłożyć na około 1–2 godziny do przestudzenia. Po tym czasie masa zgęstnieje, a tynkowanie nią ciasta stanie się proste.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy