StockFood
4.48 (203)
Tort gruszkowy to pyszne połączenie biszkoptowych blatów nasączonych migdałowym likierem i trzech rodzajów kremu – kajmakowego, śmietanowo-owocowego i maślanego. Dzięki dekoracjom z plasterków gruszki całość nie tylko świetnie smakuje, ale i prezentuje się wprost genialnie. Uwielbiają go zarówno dzieci, jak i dorośli. Jeśli szykujecie się na przyjęcie gości, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na pyszny tort z gruszkami.
gruszki 850 g
jajka 6 szt.
cukier 230 g
mąka tortowa 170 g
mąka ziemniaczana 80 g
proszek do pieczenia 4 g
olej 20 ml
woda 105 ml
mascarpone 300 g
śmietana 36% 165 g
masa kajmakowa 125 g
cukier puder 260 g
masło 200 g
mleko 30 ml
amaretto 25 ml
orzechy włoskie 65 g
Gruszki do dekoracji: 340 g owoców dokładnie płuczemy i osuszamy. Kroimy je w cienkie plasterki, które równomiernie rozkładamy na blasze wyłożonej papierem pergaminowym. Posypujemy je 10 g cukru białego i wkładamy je na około 15 minut do piekarnika rozgrzanego do 150°C.
Białka: oddzielamy je od żółtek. Przekładamy do czystej misy i ubijamy na sztywno. Cały czas miksując, dodajemy partiami 220 g cukru. Kontynuujemy ubijanie, aż do jego całkowitego rozpuszczenia.
Masa na biszkopt: dalej miksując, do białek dodajemy po jednym żółtku. Do osobnej miski przesiewamy 170 g mąki pszennej, 80 g mąki ziemniaczanej i 4 g proszku do pieczenia. Delikatnie mieszamy ze sobą wszystkie składniki, a następnie łączymy je z 20 ml oleju i 30 ml wody.
Pieczenie biszkoptu: podnosimy temperaturę piekarnika do 170°C. Przygotowaną masę przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto pieczemy przez około 40 minut lub do suchego patyczka.
Gruszki do kremu: pozostałe owoce obieramy, dzielimy na ćwiartki, po czym pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Prażymy je na małym ogniu przez 5 minut, żeby nieco zmiękły. Możemy też wykorzystać gruszki w syropie lub z kompotu.
Krem śmietanowo-owocowy: 100 g schłodzonej śmietanki z dodatkiem 10 g cukru pudru ubijamy na sztywno. Dalej miksując, dodajemy do niej partiami 150 g serka mascarpone. Gdy krem nabierze odpowiedniej konsystencji, łączymy go z połową pokrojonych wcześniej i uprażonych owoców.
Krem kajmakowy: pozostałe 150 g mascarpone miksujemy z dodatkiem 65 g śmietanki i 125 g masy kajmakowej, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji.
Nasączenie tortu: biszkopt dzielimy na 3 równe blaty. W małym naczyniu łączymy 25 ml likieru amaretto z 75 ml wody. Przy pomocy pędzelka smarujemy ciasto przygotowaną mieszanką.
Składanie tortu: pierwszy z blatów smarujemy obficie kremem kajmakowym. Na jego wierzchu układamy pozostałe kosteczki gruszek. Owoce przykrywamy kolejnym blatem. Smarujemy go kremem śmietanowo-owocowym. Na jego wierzchu kładziemy ostatni z blatów. Wkładamy tort gruszkowy do lodówki.
Krem maślany: masło wyciągamy z lodówki. Gdy nabierze temperatury pokojowej, ucieramy je na jasny puch. Cały czas ubijając, dodajemy do niego partiami 250 g cukru pudru. Całość dokładnie mieszamy. Wlewamy mleko i ponownie łączymy składniki.
Dekoracja tortu: orzechy siekamy na drobno. Smarujemy kremem maślanym boki oraz wierzch tortu. Przyklejamy do niego podpieczone wcześniej plasterki owoców. Na górnej krawędzi wypieku rozsypujemy kawałki orzechów. Tort z gruszkami podajemy po schłodzeniu.
Porady
- Jak sprawdzić, czy biszkopt na tort gruszkowy jest już upieczony? To proste. Wystarczy wbić w jego środek drewniany patyczek – jeśli po wyjęciu jest suchy, ciasto jest gotowe. W przeciwnym wypadku należy wydłużyć czas pieczenia o 5 minut i powtórzyć test.
- Fanom czekoladowych smaków bardziej przypadnie do gustu tort gruszkowy z mascarpone na bazie biszkoptu kakaowego.
- Składniki na krem gruszkowy do tortu, czyli serek mascarpone i śmietanka, powinny być dobrze schłodzone. Z kolei masło potrzebne do przygotowania dekoracji należy ogrzać do temperatury pokojowej przed jego utarciem.
- Miłośnicy naprawdę słodkich dekoracji do ciast mogą pokusić się o zrobienie karmelizowanych gruszek do tortu. W tym celu należy rozpuścić na patelni masło (10 g) i połączyć je z cukrem (10 g). Gdy całość zacznie się karmelizować, należy dorzucić plasterki owocu. Po około 7 minutach gruszki powinny być gotowe.
- Przygotowany zgodnie z powyższym przepisem tort śmietanowo-gruszkowy polecamy przykryć kloszem i przechowywać w lodówce. Dzięki temu zachowa świeżość przez około 3 dni.
- Sprawdźcie również nasze pozostałe przepisy na smaczne ciasta z jesiennych owoców, takie jak tarta z gruszkami, lub atrakcyjne desery na specjalne okazje, na przykład gruszki w sosie waniliowym.
Lekki tort gruszkowy to marzenie każdego jubilata. Soczyste, słodkie owoce są idealnym dodatkiem do odświętnych wypieków – świetnie przełamują smak maślanych lub śmietanowych kremów. Pomysłów na ich wykorzystanie jest mnóstwo. Szczególnie jednak polecamy wypróbować:
Tort kajmakowo-gruszkowy możemy ozdobić na wiele różnych sposobów. W najprostszej wersji jego boki i wierzch wystarczy obsypać posiekanymi orzechami włoskimi. Równie dobrze sprawdzą się w tym celu nerkowce, migdały lub wiórki kokosowe. Ciasto można też udekorować samym kremem maślanym – wystarczy przełożyć go do rękawa cukierniczego z odpowiednią końcówką i zrobić z niego kilka spiralnych wzorków. Przydatne okazać się mogą także gotowe ozdoby z czekolady. Występują one w wielu kształtach i rozmiarach. Znaleźć je można w większości hipermarketów i sklepów z akcesoriami cukierniczymi.
Jeśli zaś nie przepadamy za smakiem kremu maślanego, tort gruszkowy możemy udekorować za pomocą:
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.
Rabat -20% przy zakupach produktów za min. 99 zł. Rabat -25% przy zakupach za min. 299 zł. Rabat nalicza się po wpisaniu kodu promocyjnego: CLARINS2024. Rabat nie dotyczy produktów z linii Precious. Kod promocyjny działa do 25.04.2024 do godz. 7:00. Szczegóły na stronie www.
Rabat 20 % na jeden nieprzeceniony artykuł dostępny w sklepach stacjonarnych i na VANGRAAF.COM. Z rabatu można skorzystać tylko jeden raz i nie można go łączyć z innymi promocjami. Wypłata w gotówce, zakup karty podarunkowej lub zwrot za dotychczas zakupione artykuły są wykluczone. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Moda ORSAY oferuje każdej kobiecie możliwość poczucia się sobą niezależnie od sytuacji, nastroju czy rozmiaru ubrania. Skorzystaj z dodatkowej 20% zniżki na wszystko w sklepach stacjonarnych i na orsay.pl. Zniżka nie dotyczy bonów podarunkowych. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Rabat 50% na drugi produkt w niższej cenie. Obejmuje wybrany asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych, outletach, wybranych sklepach partnerskich i na pl.triumph.com. Oferta nie łączy się z innymi promocjami. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie www.
Rabat -30% na wybrany asortyment, przy zakupie min. 2 produktów. Promocja nie obejmuje produktów z kategorii Continuativo i Outlet oraz kart podarunkowych. Promocja i szczegóły dostępne na www.obagstore.pl.