Gruszki w syropie

Gruszki w syropie to zamknięte w słoikach smaki późnego lata. Warto wiedzieć, że gruszki w syropie są idealne do ciast i deserów. Przepis na gruszki w syropie można przygotować na chłodne, jesienne dni lub zjeść od razu jako dodatek do ciast lub lodów. 

Przetwory

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.93 z 395 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-cytryna-1.Przepis na gruszki w syropie:
    Do miski wlewamy zimną wodę i zakwaszamy ją 2 łyżkami soku z cytryny. Następnie gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na cztery części i wycinamy gniazda nasienne. Potem ćwiartki gruszek od razu wkładamy do wody z sokiem, aby nie ściemniały. Następnie garnku gotujemy wodę z cukrem, 2 łyżkami soku z cytryny, kolendrą i goździkami. Następnie przygotowujemy syrop ok.3-5 minut i wrzucamy kolejno ćwiartki gruszek tak, aby syrop nie przestawał się gotować.
  • gozdziki-iStock-min2.Potem na małym ogniu partiami gotujemy gruszki ok. 10 minut. Owoce powinny być lekko szkliste. Łyżką cedzakową wyjmujemy owoce i nakładamy je do słoików. Gdy obgotujemy wszystkie gruszki zagotowujemy jeszcze raz syrop i gorącym płynem zalewamy gruszki. Następnie zakręcamy od razu i ustawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Na koniec wynosimy w chłodne miejsce jeśli chcemy je przechować na zimę (i nie zjeść od razu).

Porady

Zobacz też przepis na: gruszki w occie

Gruszki w syropie zawierają w przepisie:

  • 2 kg twardych, nieprzejrzałych gruszek
  • płaską łyżeczkę ziaren kolendry

Notka redakcyjna

Gruszki w syropie na zimę można podawać w towarzystwie gorącej herbaty w ramach podwieczorku. Przygotowując gruszki w syropie można korzystać z różnych korzennych przypraw. Doskonale pasuje imbir, cynamon, kardamon, laska wanilii, czarny pieprz i goździki. Gruszki w syropie można łączyć ze śliwkami lub jabłkami. Wtedy nadadzą się jako dodatek do mięs.

Jak zrobić gruszki w syropie?

Wystarczy wziąć gruszki, śliwki, szklankę cukru na każdy litr wody i dwa goździki na każdy słoik.Na początek gruszki trzeba obrać i pokroić na połówki lub na ćwiartki. Sposób uzależniony jest od wielkości owoców. Następnie należy ułożyć je w słoikach, przełożyć śliwkami, aby był ładny kolor. Potem do każdego słoika należy dodać 2 goździki i zalać wcześniej ugotowanym syropem. Na koniec należy zakręcić słoiki i pasteryzować 15 minut. Aby proces gotowania przebiegł szybciej warto sięgnąć po garnek z pokrywką. W trakcie gotowania należy mieszać drewnianą lub nylonową łyżką. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy