Gruszki w syropie

Gruszki w syropie to zamknięty w słoiku smak późnego lata. Są idealnym dodatkiem do deserów, ale nie tylko! Ten słodki przysmak świetnie komponuje się również w wytrawnymi przystawkami i pieczonym mięsami. Przepis ten można przygotować na zapas, na chłodne, jesienne dni lub do zjedzenia na bieżąco jako dodatek do ciast lub lodów. Jak je zrobić? Zobaczcie recepturę krok po kroku i garść przydatnych porad. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Przetwory

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.92 z 401 głosów)


Gruszki w syropie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • obieranie-gruszek 1.

    Przygotowanie gruszek: Do miski wlewamy zimną wodę i zakwaszamy ją 2 łyżkami soku z cytryny. Gruszki myjemy, obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i wycinamy gniazda nasienne. Ćwiartki owoców od razu wkładamy do wody z sokiem, aby nie ściemniały. 

  • Cukier w wodzie 2.

    Syrop: W garnku gotujemy wodę z cukrem, 2 łyżkami soku z cytryny, kolendrą i goździkami. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy przez  3-5 minut, a następnie wrzucamy kolejno cząstki gruszek tak, aby syrop nie przestawał się gotować.

  • syrop-do-gruszek 3.

    Gruszki w syropie: Na małym ogniu partiami gotujemy gruszki przez około 10 minut, aż zrobią się lekko szkliste. Łyżką cedzakową wyjmujemy owoce z garnka, nakładamy je do słoików i zalewamy bardzo gorącym syropem. Natychmiast zakręcamy i ustawiamy do słoiki góry dnem do wystygnięcia. 

Porady

  • Aby proces gotowania przebiegł szybciej warto sięgnąć po garnek z pokrywką. W trakcie gotowania należy mieszać drewnianą lub nylonową łyżką. 
  • Słodką zalewę w nieco zdrowszej wersji można przygotować również na bazie miodu lub syropu z agawy. 
  • Aby gruszki w syropie za bardzo nie zmiękły w słoikach i zachowały swoją jędrność, należy kupić te nieco mniej dojrzałe i jeszcze lekko twarde. Dzięki temu, po ugotowaniu w zalewie owoce będą idealnie miękkie, a jednocześnie zachowają kształt.
  • Gruszki w syropie na zimę należy przechowywać w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu. Jeśli nie macie dostępu do spiżarni lub piwnicy, wstawcie je do kuchennej szafki jak najbardziej oddalonej od piekarnika. 
  • Aby mieć pewność, że przetwory zachowają swoje wartości przez cały rok, najlepiej poddać je dodatkowo pasteryzacji. Można robić to na sucho, czyli w piekarniku, lub na mokro- w garnku. 
  • Gruszki w syropie cukrowym można łączyć w jednym słoiku z innymi owocami, tworząc kolorowe kombinacje. Szczególnie polecamy wymieszać je ze śliwkami lub jabłkami

Jeśli lubisz owoce w zalewie, zobacz też przepis na gruszki w occie.

Notka redakcyjna

Gruszki w syropie - przepis podstawowy i dodatki

Kluczem do udanych przetworów owocowych są odpowiednio zachowane proporcje wody i cukru. Idealny balans zapewni pyszny smak, a przy tym nada im trwałość. Zbyt małą ilość cukru może bowiem sprawić, że nasze słoiki nie wytrzymają przez całą zimę. Ile cukru dodać do syropu? Sprawdzoną proporcją jest 1:2, czyli jedna część cukru na dwie części wody. Przygotowując syrop z 2 litrów wody, należy więc dodać 1 kilogram cukru. 

Mając już bazę w postaci wyważonej mieszanki wody i cukru, warto dodatkowo podkręcić jej smak przyprawami i ziołami. Aromatyczne dodatki sprawią, że gruszki w syropie nabiorą jeszcze więcej wyrazu. Te owoce idealnie komponują się z nutami korzennymi, dlatego warto dodać do syropu goździki, imbir, gwiazdki anyżu, gałkę muszkatołową, kardamon, cynamon, laskę wanilii, a nawet czarny pieprz. Do tego przepisu dobrze będą pasowały też anyż, melisa czy trawa cytrynowa. Ciekawym dodatkiem, który urozmaici smak syropu, są również nasiona kolendry. 

Z czym podawać gruszki w syropie?

Gruszki w syropie będą doskonałym dodatkiem do ciast, szczególnie w sezonie zimowym, kiedy dostępność świeżych owoców jest ograniczona. Można je dodawać zarówno do środka biszkoptów i drożdżówek, jak również na wierzchu wypieków z ciasta kruchego czy francuskiego. Fantastycznie smakują też w deserach na zimno, czyli wszelkiego rodzaju musach, galaretkach i sernikach bez pieczenia. Gruszki z syropu można też podawać jako szybki deser w towarzystwie lodów i polewy czekoladowej.

Jednak gruszki w syropie to dodatek nie tylko na słodko i przepysznie smakują również w połączeniu z wytrawnymi daniami. Warto serwować je również do mięsnych pieczeni, kotletów i wędlin, zarówno tych wieprzowych, wołowych, jak i drobiowych. Smacznie komponować się będą także z pasztetami.

Inne pomysły na przetwory owocowe

Gruszki w syropie to tylko jeden z pomysłów na owocowe przetwory. Pyszności do słoików zrobimy także z innych sezonowych skarbów. Jakie przepisy są szczególnie warte przetestowania? Wszystko zależy od tego, co aktualnie znajdziecie na straganach i w warzywniakach. Jeśli upolujecie dojrzałe, słodkie śliwki, koniecznie spróbujcie zamarynować je w occie lub ugotować z nich gęste powidła. Jeśli natomiast zamiast klasycznych węgierek, wybierzecie urocze mirabelki, to warto przerobić je dżem lub kompot

Bardziej niż śliwki smakują wam jabłka? Zapas dżemu jabłkowego przyda się na całą zimę do kanapek, naleśników czy owsianek. Fantastycznym pomysłem na zdrowy deser będzie także własnej roboty mus jabłkowy. Z jabłek można też łatwo wyczarować zdrowy, domowy ocet jabłkowyW wersji dla dorosłych polecamy natomiast przepis na nalewkę z jabłek

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy