Lane kluseczki na mleku migdałowym

Jeśli nie lubisz lub nie tolerujesz krowiego mleka, możesz sięgnąć po inne, na przykład roślinne. Wypróbuj zupę mleczną z kluseczkami lanymi.

Kluski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.57 z 153 głosów)

Składniki:

  • 1/2 l mleka migdałowego
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mąki
  • sól
  • gruszka
  • garstka suszonych daktyli
  • płatki migdałowe
  • płynny miód

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Zagotowujemy mleko, zostawiając 1–2 łyżki.
  • Jajka, mąkę, odlane mleko i szczyptę soli ucieramy na gładką masę.
  • Mieszając gotujące się mleko, wlewamy masę, robiąc lane kluseczki.
  • Rozlewamy do miseczek, do każdej porcji dokładamy plasterki gruszki, daktyle i płatki migdałowe, polewamy miodem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 11/2016

Porady

Znudziła ci się owsianka, jaglanka i inne pomysły na słodkie, mleczne śniadanie? Sięgnij po smaki z dzieciństwa, ale użyj mleka migdałowego lub innego roślinnego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy