Zupa grzybowa

Zupa grzybowa to tradycyjna zupa na Boże Narodzenie. Jałowiec dodatkowo nada zupie leśnego aromatu. Spróbuj zupy grzybowej nie tylko na święta.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.71 z 7 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • ok. 500 g świeżych grzybów (borowiki, podgrzybki, koźlarze)
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • mały seler
  • 2 cebule
  • 1,5 litra wody
  • 1 listek laurowy
  • 2-3 owoce jałowca
  • 2 łyżki masła
  • 100 ml śmietany 18%
  • pieprz, sól

Przygotowanie

  1. Przygotowanie wywaru:
  2. Marchewkę, pietruszkę, seler i cebulę obieram, kroję na mniejsze kawałki i gotuję w 1,5 litra wody. Do wywaru dodaję listek laurowy i owoce jałowca. Gotuję na wolnym ogniu przez ok. 20 minut. Przecedzam aby był klarowny.
  3. Przygotowanie zupy:
  4. Grzyby oczyszczam, myję, kroję w plasterki a cebulę w kostkę. Podsmażam na maśle co jakiś czas mieszając aby delikatnie zrumieniły się z każdej ze stron, solę. Wywar podgrzewam i dodaję grzyby cebulę, sól i pieprz. Gotuję ok. 25 minut. W kubeczku łączę śmietanę z kilkoma łyżkami zupy i wlewam do garnka, mieszam i smakuję. W razie potrzeby przyprawiam.
  5. Jeśli zupę będziecie przygotowywać z suszonych grzybów, dobrze jest rozpocząć gotowanie dzień wcześniej. Grzyby opłukać, namoczyć w zimnej wodzie i pozostawić na noc. Następnego dnia odsączyć je (brunatny wywar można zachować), pokroić i podsmażyć z cebulą na maśle. Kolejne kroki wykonujemy jak powyżej. Pod koniec gotowania zupy możemy dodać wodę z nocnego moczenia grzybów. Smak zupy będzie wyraźniejszy a kolor ciemniejszy.
  6. Przed podaniem możemy posypać natką pietruszki.

Wskazówki

Zobacz: pasta grzybowa

wigilia Grzyby obiad wegetariańska zupa Zupa Grzybowa grzyby leśne suszone grzyby
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze