Zupa grzybowa to dla wielu z nas nieodłączny element wigilijnego stołu. Z mrożonych lub suszonych grzybów, z ziemniakami lub z makaronem, zabielana bądź czysta – każdy przepis jest inny, ale wszystkie przepyszne! My proponujemy obłędną tradycyjną zupę grzybową, która zawsze wychodzi i smakuje każdemu.
istock
(średnia 4.43 z 183 głosów)
Przygotowanie grzybów i warzyw: Suszone grzyby płuczemy, zalewamy 500 ml zimnej wody i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy grzyby przez kolejną godzinę (w tej samej wodzie, w której się moczyły). W tym czasie obieramy wszystkie warzywa. Ziemniaki kroimy w kostkę, marchewkę w półplasterki, a cebulę i czosnek drobno siekamy.
Gotowanie zupy: W garnku z grubym dnem roztapiamy 1 łyżkę masła i podsmażamy cebulkę z czosnkiem przez 2-3 minuty. Następnie dorzucamy na patelnię marchew i ziemniaki, a także liście laurowe i ziele angielskie. Wszystko razem podsmażamy jeszcze przez kilka minut. Następnie warzywa zalewamy literm bulionu i gotujemy na wolnym ogniu przez około 40 minut.
Doprawianie: Ugotowane i wystudzone grzyby kroimy na paseczki i podsmażamy na 1 łyżce masła. Następnie dodajemy je do gotującej się zupy, wraz z połową wody z moczenia grzybów. Wszystko razem gotujemy jeszcze przez 15-20 minut. Zdejmujemy zupę z ognia i doprawiamy solą, pieprzem oraz zahartowaną śmietaną (odlewamy odrobinę gorącej zupy do miski, dodajemy do niej śmietankę, mieszamy i wlewamy z powrotem do garnka). Podajemy z posiekaną natką pietruszki
Porady
Jak gotować grzyby? Do gotowania warto wrzucić kilka liści laurowych, odrobinę kminku, rozmarynu lub tymianku. Te przyprawy ułatwiają trawienie, więc sprawią, że potrawa będzie lżejsza dla naszych żołądków.
Do moczenia suszonych kapeluszy zawsze używamy zimnej wody, gdyż gorąca może sprawić, że grzyby będą twarde. Dobrym pomysłem jest także moczenie ich w mleku.
Jak długo gotować grzyby? Te ususzone w całości należy gotować około godziny od momentu zagotowania, jeśli natomiast są ususzone w plasterkach, czas ten skraca się do 25-30 minut. Pamiętajmy, aby nie wylewać wody po gotowaniu grzybów, a dodać ją do zupy!
Po ugotowaniu, grzyby można dodatkowo podsmażyć z cebulką na maśle i dopiero wtedy dodać je do wywaru. Zupa grzybowa na maśle jest bardziej kremowa i aksamitna.
Woda po gotowaniu grzybów to też doskonała baza do sosów. Jeśli nie mamy do czego jej użyć na bieżąco, warto ją zamrozić i wykorzystać później do sosu grzybowego lub mięsnego gulaszu.
Suszone grzyby przydadzą się nie tylko do zupy, ale i do wielu innych wigilijnych dań. Warto namoczyć większą ich ilość i wykorzystać je do bigosu, pasztecików, a także pierogów.
Klasyczna zupa grzybowa może być także podana w formie kremu. Taka zupa krem świetnie smakuje z chrupiącym dodatkiem, na przykład z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
Do tego przepisu najlepiej nadają się borowiki i podgrzybki, ale można też użyć maślaków. Zupa grzybowa ze świeżych grzybów jest zawsze najlepsza, ale poza sezonem, warto wykorzystać suszone lub mrożone grzyby. Taka zupa grzybowa z suszonymi grzybami jest równie pyszna i wcale nie traci na aromacie i smaku. Równie smaczne wychodzi zupa grzybowa z mrożonych grzybów.
Tradycyjna zupa grzybowa powinna być aromatyczna i pełna ziół. Najlepiej pasują do niej natka pietruszki, koper, lubczyk, rozmaryn i tymianek. Wszystkie grzybowe dania warto też wzbogacić szczyptą gałki muszkatołowej oraz odrobiną cynamonu. Aby podbić smak umami i wydobyć pełnię aromatu z grzybów, warto też doprawić je sosem sojowym.
W książkach kucharskich i sieci jest mnóstwo przepisów i pomysłów na to, jak zrobić zupę grzybową. Ciekawym wariantem jest wigilijna zupa grzybowa z karpiem, albo łososiem. Inny, warty przetestowania przepis to mało znana, a przepyszna zupa grzybowa na mleku. Efektownym przepisem jest też kremowe grzybowe cappuccino. Fanom ostrzejszych smaków do gustu przypadnie zupa grzybowa z chrzanem, a miłośnikom mięsa- ta z dodatkiem chorizo.
Zupa grzybowa z ziemniakami to klasyka polskiej kuchni, ale grzybową można podać ją na wiele innych sposobów, z różnorodnymi dodatkami. Pysznie smakuje również zupa grzybowa z makaronem, a w szczególności z łazankami. Zupa grzybowa z kaszą to równie dobry pomysł. Można użyć do niej kaszy pęczak, jaglanej, jęczmiennej czy bulgur. Innym pysznym dodatkiem do grzybowej są domowe kluseczki lane lub kładzione.
Komentarze