REKLAMA

Paszteciki z ciasta francuskiego

Paszteciki z ciasta francuskiego to szybka przekąska do podawania do barszczu czerwonego. Ponadto kapuśniaczki z ciasta francuskiego to świetna alternatywa dla krokietów. Zrobicie je znacznie szybciej korzystając z gotowego ciasta francuskiego. Najlepiej na bazie masła. Ponadto paszteciki można nadziewać pieczarkami lub mielonym mięsem. Wykonanie ich z ciasta francuskiego pomoże zaoszczędzić czas. Zobaczcie, jak wykonać domową przystawkę. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

paszteciki Przekąski

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 198 głosów)


Kroki przygotowania:

  • cebula siekanie 1.

    Przygotowanie farszu: Na maśle trzeba zeszklić posiekaną drobno cebulę i przecisnąć przez praskę czosnek. Następnie dodać pokrojone drobno pieczarki i po chwili mięso mielone. Całość należy przesmażyć i dodać łyżkę masła (10 g). 
     

  • Kapusta kiszona 2.

    Przygotowanie kapusty do farszu: Kiszona kapusta powinna być przelana na sitku wodą i drobno posiekana. Kapustę należy dodać do farszu i chwilę podsmażyć. Nadzienie można doprawić solą, pieprzem i wystudzić. 

     

  • Surowe ciasto francuskie 3.

    Przygotowanie ciasta: Ciasto francuskie trzeba  rozwinąć, ułożyć poziomo i każdy podzielić na cztery części. Wzdłuż dłuższej części każdego prostokąta trzeba nałożyć farsz. Ciasto należy zwinąć w roladkę, pamiętając by łączenie było na spodzie pasztecika! Następnie trzeba pokroić na 4 części, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować żółtkiem rozmieszanym z mlekiem i posypać kminkiem.
     

  • Paszteciki z ciasta francuskiego 4.

    Pieczenie ciasta francuskiego: Paszteciki z ciasta francuskiego można od razu wstawić do nagrzanego do 200ºC piekarnika i piec na złoty kolor (grzanie góra-dół bez termoobiegu) około 15 minut.

Porady

  • Nadzienie do pasztecików z ciasta francuskiego - Klasyczne paszteciki z ciasta francuskiego to bez wątpienia te z nadzieniem z kiszonej kapusty i pieczarek. Dobrze nam znane kapuśniaczki zazwyczaj robiło się z ciasta drożdżowego, ale po co tracić czas, jeśli takie przekąski na gotowym cieście francuskim smakują równie dobrze. Wystarczy więc przygotować farsz i rozsmarować go obficie na kawałku ciasta francuskiego, zwinąć całość w rulon, pokroić na kawałki i upiec. Taka przekąska smakuje szczególnie dobrze popijana dobrze doprawionym barszczem czerwonym.
  • Jak nie grzyby, to co? Mnóstwo osób szczególnie upodobało sobie paszteciki ze szpinakiem, które smakują naprawdę wyśmienicie i mogą stanowić idealny poczęstunek na wszelkiego typu imprezach. Taka przekąska może też zresztą stać się element naszych śniadań, lunchów lub kolacji i sprawdzi się w tej roli doskonale. Do nadzienia ze szpinaku można wówczas dodać na przykład ser feta lub suszone pomidory i oczywiście czosnek.

Notka redakcyjna

Przekąski z ciasta francuskiego

Jeśli należymy do grona zagorzałych miłośników słodyczy, to do ciasta francuskiego możemy dodać wiele smakowitych produktów, dzięki którym stworzymy słodkie przekąski. Mnóstwo osób decyduje się na przykład na użycie kremu czekoladowego albo dżemu, a inni wkładają w ciasto francuskie świeże owoce, ser biały, czy nawet budyń.

Ciasto francuskie ma niezwykle wiele zastosowań i w znacznym stopniu ułatwia nam niejednokrotnie przygotowywanie najróżniejszych potraw. W zależności od wybranych przez nas dodatków możemy stworzyć fantastyczną słodką przekąskę, jak i pyszne danie wytrawne. Nic więc dziwnego, że ciasto francuskie często jest produktem, który na stałe gości w naszej lodówce. Jedną z naszych ulubionych przekąsek z pewnością są paszteciki z ciasta francuskiego, które przygotowuje się szybko i przede wszystkim łatwo.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy