REKLAMA

Zupa grzybowa z makaronem

Zupa grzybowa z makaronem to najprostsza propozycja na bazie suszonych grzybów i esencjonalnego bulionu warzywnego. Syci dzięki dużej ilości grzybów i wkładce w postaci łazanek. Aromatyczna zupa grzybowa z makaronem smakuje doskonale nie tylko podczas wigilijnej wieczerzy. Podpowiadamy jak gospodarować zapasami, zrobić pyszny, domowy makaron i cieszyć się zupą grzybową z łazankami przez cały rok. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy zupa grzybowa dania z makaronem

Czas przygotowania:
1godz. 10min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 192 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Suszone grzyby 1.

    Zanim zabierzemy sie za przygotowanie zupy grzybowej z łazankami, grzyby płuczemy, zalewamy 1 i 1/2 l zimnej wody i odstawiamy na godzinę. Następnie gotujemy w tej samej wodzie kolejną godzinę. W garnku z grubym dnem roztapiamy 1 łyżkę masła. Wkładamy przekrojonego na pół i posiekanego w paski pora. Dusimy 2-3 minuty. Dodajemy obrane marchewki, seler, pietruszkę i liście laurowe. Wlewamy resztę wody. Gotujemy ok. 30 minut.

  • Śmietana kwaśna 2.

    Do tak przygotowanego bulionu dodajemy obrane, pokrojone w kawałki ziemniaki. Osobno gotujemy łazanki. Gdy warzywa zmiękną, wyjmujemy z zupy marchewkę, seler i pietruszkę, kroimy w kawałki i wkładamy z powrotem do garnka. Do zawartości garnka dodajemy grzyby wraz z wywarem i zagotowujemy. Zabielamy śmietanką, solimy do smaku. Zupę grzybową serwujemy z makaronem, świeżo zmielonym pieprzem i posiekaną natką.

Porady

  • Zupa grzybowa z makaronem świetnie smakuje na bazie suszonych grzybów. Po udanym grzybobraniu, możemy jednak sięgnąć po recepturę na zupę ze świeżych grzybów
  • Do przygotowania zupy grzybowej możemy wykorzystać ugotowany wcześniej, aromatyczny bulion. Zobacz jak przygotować esencjonalny bulion warzywny.
  • Zupa grzybowa z łazankami uda się również w wersji wegańskiej i bezglutenowej. W pierwszym przypadku, śmietanę wystarczy zastąpić odpowiednikiem owsianym lub sojowym. W drugim, sięgnąć po makaron bezglutenowy. Jeżeli nie mamy dostępu do łazanek, nadadzą się również inne rodzaje makaronu.

Notka redakcyjna

Zupa grzybowa- jak zrobić?

Zupę grzybową możemy przygotować na kilka sposobów. Jesienią warto ugotować zupę ze świeżych grzybów. Ponadto, podczas wakacji mamy dostęp do kurek, na bazie których ugotujemy bardzo prostą zupę kurkową. Przez cały rok dostępne są hodowlane boczniaki, które świetnie sprawdzą się w prostych flaczkach. Jeżeli jednak chcemy przygotować klasyczną, aromatyczną zupę na bazie podgrzybków lub prawdziwków, zimą i wiosną musimy sięgnąć po grzyby suszone. Przed ugotowaniem, należy zamoczyć grzyby w zimnej wodzie, a dopiero następnie ugotować w powstałej zalewie. Tak przygotowane łączymy z warzywami korzeniowymi lub ugotowanym wcześniej bulionem. Zupę grzybową najczęściej zabielamy śmietaną. Jeżeli lubimy eksperymenty, bulion możemy wzbogacić o dodatek wędzonej śliwki, która podbije smak umami. A jaką zupę przygotować na wigilię Bożego Narodzenia? Najlepiej sprawdzi się przepis na tak zwaną czystą zupę grzybową. Powinna być wyjątkowo aromatyczna, dlatego najlepiej sięgnąć po grzyby takie jak prawdziwki. Na specjalną okoliczność, możemy także sięgnąć po recepturę na krem z borowików.

Jak przechowywać grzyby?

Zupa grzybowa smakuje doskonale nie tylko w sezonie, ale przez cały rok. Zbiory grzybów, choć potrafią być obfite, trwają krótko. Warto tak gospodarować zapasami, żeby grzybów starczyło na dłużej. Przydadzą się nie tylko na wigilijną wieczerzę, ale także jako dodatek do aromatycznego bulionu czy sosu. Najbardziej popularnym sposobem przechowywania grzybów, jest suszenie. Jak suszyć grzyby? Istnieje kilka sprawdzonych sposobów. Najlepiej użyć do tego celu specjalnej suszarki, w której grzyby wysuszą się szybko i równomiernie. Możemy jednak wykorzystać również nasłoneczniony parapet, lub piekarnik. Jeżeli chcesz dowiedzieć się jakie rodzaje grzybów nadają się do suszenia, i jak je przygotować, przeczytaj nasz poradnik. Warto wiedzieć, że choć suszenie jest popularną metodą przechowywania, istnieje więcej sposobów. Najlepszą metodą na zachowanie wszystkich właściwości grzybów jest ich mrożenie. Zamrożone grzyby możemy przechowywać od 6 miesięcy (jeśli nie były wcześniej poddane obróbce cieplnej) do nawet 1,5 roku (jeśli wcześniej je obgotowaliśmy czy poddusiliśmy). Jeżeli nie planujemy przygotowywać zupy grzybowej, nadmiar grzybów możemy również zamarynować. Tak przygotowane przetwory sprawdzą się jako samodzielna przekąska, lub dodatek do mięs, kasz czy klusek. 

Jak zrobić domowy makaron?

Zupa grzybowa z makaronem najlepiej smakuje z domowymi łazankami. Choć produkcja domowej pasty może wydawać się skomplikowana i czasochłonna, wystarczy pamiętać o kilku ważnych zasadach. Makaron najlepiej przygotować z pszenicy durum czyli semoliny. Charakteryzuje się ona wysoką zawartością glutenu, ale jest też bardziej wartościowa dla organizmu. Makaron z semoliny chłonie mniej wody, dzięki czemu ugotowany ma mniejszy indeks glikemiczny. Mąkę należy zagnieść z mokrym składnikiem. Najlepszy efekt uzyskamy dodając jajka. Ciasto dokładnie wyrabiamy przez kilkanaście minut. Musi być elastyczne, tak by w gorącej wodzie zachowało sprężystość i kształt. Domowy makaron możemy przygotować z wyprzedzeniem, a następnie zamrozić lub wysuszyć. Jeżeli chcesz podjąć wyzwanie, dokładne proporcje i wskazówki znajdziesz w przepisie na makaron domowy. Zapewniamy, że domowa zupa grzybowa z łazankami, nie ma sobie równych. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy