Zupa grzybowa z makaronem najlepiej smakuje jesienią, kiedy leśne runo obrodzi szlachetnymi borowikami i dorodnymi podgrzybkami. Można przyrządzić ją także z suszonych lub mrożonych grzybów. Jest esencjonalna i aromatyczna. Przyjemnie syci dzięki wkładce w postaci kokardek, a kremową konsystencję zawdzięcza dodatkowi śmietanki. Klasyczna zupa grzybowa z makaronem to prosty przepis na codzienny obiad.
Artur Rogalski
(średnia 4.45 z 192 głosów)
Przygotowanie składników: grzyby leśne oczyszczamy, myjemy i osuszamy, a następnie kroimy na mniejsze kawałki. Cebulę obieramy i siekamy. Natkę pietruszki obrywamy z łodygi, opłukujemy w zimnej wodzie i starannie odsączamy. Makaron kokardki gotujemy według instrukcji podanej na opakowaniu.
Gotowanie zupy: rozgrzewamy masło w dużym garnku. Wrzucamy na nie cebulkę. Pozwalamy jej się zeszklić, po czym dokładamy grzyby. Smażymy je przez około 5 minut. Zalewamy wszystko bulionem i gotujemy przez 15–20 minut, aż składniki zmiękną. Pod koniec dodajemy śmietankę kremówkę. Ponownie doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia.
Zupa grzybowa z makaronem: doprawiamy ją solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny. Podajemy z ugotowanym wcześniej makaronem, w głębokich talerzach. Dekorujemy natką pietruszki.
Porady
- Późnym latem i jesienią najlepiej przygotować zupę z grzybów prosto z lasu. Świetnie sprawdzą się świeże podgrzybki i prawdziwki, ale można też wykorzystać rydze lub opieńki. Pamiętajmy, że nie powinny zbyt długo leżeć w koszyczku. Należy je oczyścić od razu po powrocie z grzybobrania. Można to zrobić za pomocą specjalnej szczoteczki lub nożyka.
- Zupa grzybowa z makaronem i śmietaną będzie wyjątkowo smaczna i aromatyczna, jeśli przyrządzimy ją na domowym bulionie warzywnym. Można również wykorzystać wywar drobiowy lub wołowy. Sprawdzi się też rosół z niedzielnego obiadu.
- Klasyczna zupa grzybowa z makaronem zazwyczaj zabielana jest śmietanką. Dzięki temu zyskuje aksamitną, kremową konsystencję. Osoby, które nie spożywają laktozy, mogą wykorzystać roślinny zamiennik, na przykład napój kokosowy lub owsiany.
- Zupa grzybowa babci musiała mieć dodatek makaronu, najlepiej w formie kokardek lub łazanek. Dzięki niemu to danie obiadowe przyjemnie syci i zachęca do jedzenia nawet bardziej wybrednych smakoszy. Jeśli mamy więcej czasu i chcemy zrobić potrawę od podstaw, przygotujmy makaron domowy. Grzybowa ze świeżych składników nie ma sobie równych.
- Poza sezonem na przechadzki po lesie równie smaczna okaże się zupa grzybowa z suszonych grzybów. Miejmy jednak na uwadze, że trzeba je wcześniej namoczyć.
Aksamitna, kremowa i pachnąca darami lasu – taka jest nasza zupa grzybowa z makaronem. Przepis jest niezwykle prosty, ponieważ nie ma zbyt wiele składników. Najważniejsze są aromatyczne podgrzybki, prawdziwki lub borowiki podsmażone z cebulką na maśle. Oprócz tego przyda się bulion dobrej jakości i śmietana kremówka. Potrawa najczęściej gości na naszych stołach w towarzystwie makaronu (w formie kokardek, łazanek, wstążek lub świderków), ale można także podać ją z ziemniakami lub kaszą. Co jeszcze można dodać do zupy grzybowej, żeby zachwyciła nas bogactwem smaku i składników odżywczych? Podpowiadamy:
Jeśli lubimy treściwe, kremowe potrawy, ale nie chcemy używać blendera, możemy wykorzystać jeden ze sprawdzonych trików na zagęszczenie zupy grzybowej. Odpowiednią konsystencję z pewnością pomoże uzyskać śmietanka, ale kiedy to nie wystarczy, użyjmy takich składników jak:
Zupa grzybowa z makaronem i śmietaną smakuje doskonale nie tylko w sezonie jesiennym, ale także przez cały rok. Zbiory, choć potrafią być obfite, trwają krótko. Warto tak gospodarować zapasami, żeby wystarczyło ich na dłużej. Przydadzą się nie tylko na wigilijną wieczerzę, ale także jako dodatek do aromatycznego bulionu lub sosu. Jak przygotować grzyby do zupy i innych dań z leśnych darów, żeby były zawsze pod ręką? Jest na to kilka sposobów:
Komentarze