REKLAMA

Zupa borowikowa

Zupa borowikowa - pełen smak jesiennych obiadów. Najlepsza, pachnąca, po prostu pyszna! Poznaj przepis na smaczną zupę borowikową jak u mamy.  

dodany przez: Kulinarna Ania

Zupy zupa grzybowa

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.41 z 172 głosów)


Kroki przygotowania:

  • 1.

    Wywar mięsny: do większego garnka nałożyć oczyszczonego kurczaka, listki laurowe, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, całość zalać zimną wodą. Zagotować. 

  • 2.

    Warzywa na zupę: w tym czasie obrać pietruszkę, marchewkę i selera. Umyć razem z natką pietruszki. Cebulę opalić nad gazem lub przesmażyć na suchej patelni. Z wywaru mięsnego zdjąć nalot, dodać warzywa i gotować na wolnym ogniu.

  • 3.

    Przygotowanie grzybów: borowiki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki przesmażyć na maśle. Doprawić solą.

  • 4.

    Gotowanie zupy borowikowej: dodać grzyby do garnka - zupę gotować przez 10 minut. Można na koniec zabielić zahartowaną śmietaną, ale nie trzeba.

Porady

  • Zupa z borowików to smaczne i proste danie, które możesz podać z makaronem lub ziemniakami. Jeśli zdecydujesz się na makaron, użyj świderków lub małych muszelek. Dodaj odpowiednią ilość makaronu, tak aby nie zdominował całej zupy. Możesz ugotować go wcześniej i zalać zupą przed podaniem lub dodać suszony makaron do zupy kilka minut przed zakończeniem gotowania. 
  • Do zupy borowikowej możesz wybrać mniejsze i większe okazy. Zadbaj o to, aby grzyby były zdrowe i świeże. Przed smażeniem grzybów dokładnie je oczyść (umyj każdą sztukę pod bieżą i zimną wodzą i osusz za pomocą papierowego ręcznika).
  • Borowikowa będzie jeszcze smaczniejsza, jak przygotujesz ją z użyciem domowego, wołowo-drobiowego rosołu. Możesz przygotować go wcześniej, a następnie przerobić na zupę borowikową. Ciekawego smaku doda także natka pietruszki. 
  • W przepisie użyto piersi z kurczaka, ale możesz wykorzystać inne części drobiu lub sięgnąć po inny rodzaj mięsa. Pamiętaj jednak o tym, że filet z kurczaka gotuje się najszybciej, więc jeśli dodasz inne mięso, gotuj do czasu, aż zmięknie. 
  • Zupa borowikowa może wydawać się daniem sezonowym, ale możesz cieszyć się nią także w zimowe dni. Wystarczy, że zamrozisz grzyby. 
  • Zupa borowikowa bez makaronu nadaje się do mrożenia oraz pasteryzacji. 
     

Notka redakcyjna

Przepis na zupę borowikową (zupa krem)


Zupa grzybowa z borowików cieszy się uznaniem wśród fanów grzybów. Nic dziwnego jest aromatyczna i sycąca. Możesz przygotować zupę z powyższego przepisu lub użyć przepisu na zupę krem. Jak zrobić borowikową krem? 500g borowików (różnej wielkości) umyj pod zimną wodą, dokładnie oczyść i podziel na mniejsze kawałki. Obierz i pokrój w dużą kostkę 2 cebule, pietruszkę, marchewkę i kawałek selera. Rozgrzej rondel, dodaj łyżkę oliwy i podsmaż cebulę, dodaj łyżkę masła, 2 ząbki czosnku i zeszklij. Dodaj warzywa, przypraw solą oraz pieprzem i podsmaż przez kilka minut. Na osobnej patelni podsmaż na maśle grzyby. Dodaj do rondla. Zalej bulionem i gotuj na małym ogniu przez 25 minut. Wyłącz palnik, zblenduj zupę i dodaj 50ml słodkiej śmietanki. Podaj zupę z natką pietruszki oraz grzankami. 

Zupa borowikowa jak u mamy


Jeśli chcesz przygotować zupę borowikową jak u mamy, sięgnij po składniki dobrej jakości. Najlepiej, gdy masz grzyby prosto z lasu. Wtedy masz pewność, że są świeże i zdrowe. Jeśli nie masz takiego komfortu, kup grzyby u sprawdzonego sprzedawcy. Kolejnym ważnym składnikiem borowikowej jest bulion, możesz przygotować go dzień wcześniej. Postaw na połączenie drobiu z wołowiną, zadbaj o dużą ilość włoszczyzny. Zupa borowikowa wymaga dobrego doprawienia solą oraz pieprzem. Przed podaniem zupy posyp ją natką pietruszki. Do zupy możesz dodać makaron lub ziemniaki, a w przypadku zupy krem grzanki - wybór należy do Ciebie. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy