Zupa borowikowa

Jesień w pełni... więc może czas na borowikową? :)

Zupyzupa grzybowadania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 171 głosów)

Składniki:

  • 3 skrzydełka
  • 1 marchew
  • pół selera
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 cebula
  • 8 borowików średniej wielkości
  • lubczyk suszony
  • natka pietruszki
  • 3 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • ziele angielskie
  • 4 ziarna jałowca
  • sól do smaku
  • pieprz czarny w ziarnach
  • 2 łyżki śmietany\
  • 1 i 1/2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Do garnka nalać 2 litry wody, wrzucić skrzydełka, liść laurowy, pieprz, ziele angielskie, lubczyk oraz ziarna jałowca i zagotować pod przykryciem. Zebrać szumowiny i dodać obrane i pokrojone warzywa oraz “podpaloną” na gazie cebulę obraną z łupek. Gotować pod przykryciem ok 30 minut pod przykryciem.
  • Borowiki oczyścić i pokroić w plasterki, podsmażyć na złoto na 3 łyżkach masła i dodać do wywaru i gotować jeszcze 10 minut. Doprawić solą do smaku.
  • Szklankę napełnić wodą do połowy i wymieszać dokładnie ze śmietaną i mąką. Wlać do zupy i dokładnie wymieszać. Zagotować zupę.
  • Podawać z makaronem oraz świeżą natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy