REKLAMA

Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej

Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej to prawdziwa klasyka polskiej kuchni. Można przygotować go na wiele sposobów, ale my serwujemy Wam przepis na staropolski bigos mieszany. Potrawa ta szczególnie kojarzona jest ze świętami, a w wersji bezmięsnej, gości na naszych wigilijnych stołach. Zobaczcie tradycyjną recepturę oraz praktyczne porady, jak go przygotować, czym doprawić i ile gotować.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

przetwory z kapusty kapusta kiszona dania mięsne bigos

Czas przygotowania:
1godz. 50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.13 z 274 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Kapusta kiszona 1.

    Przygotowanie kapusty: Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i siekamy na mniejsze kawałki. Następnie przekładamy ją do garnka, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Przygotowujemy też kapustę słodką, szatkując ją drobno (będziemy dodawać ją później).

  • smazenie-mięsa 2.

    Przygotowanie mięsa:  Mięso kroimy w kostkę, a czosnek siekamy lub przeciskamy przez praskę. Kawałki mięsa smażymy na rozgrzanym smalcu. Po kilku minutach dodajemy na patelnię czosnek i wszystko razem jeszcze chwilę podsmażamy. Usmażone mięso dodajemy do garnka z kapustą. 

  • Suszone grzyby na pierogi 3.

    Przygotowanie grzybów: Grzyby moczymy przez około 2 h, a następnie gotujemy w tej samej wodzie. Ugotowane grzyby kroimy w kostkę lub paski i dodajemy (razem z płynem z ich gotowania) do garnka. Dolewamy 500 ml bulionu warzywnego i wszystko dusimy na małym ogniu przez 2 godziny.
     

  • bigos 4.

    Gotowanie bigosu:  Następnie dodajemy poszatkowaną słodką kapustę i wszystko dusimy pod przykryciem przez kolejne 2-3 godziny, co jakiś czas mieszając. W razie potrzeby uzupełniamy płyn. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Porady

  • Bigos z kapusty kiszonej i słodkiej najlepiej jest gotować na bardzo małym ogniu i przez długi czas. W przypadku tego przepisu stosujemy zasadę „im dłużej, tym lepiej”.
  • Podstawą dobrego bigosu jest smaczna kapusta, słodka lub kiszona. Aby mieć pewność, że bigos wyjdzie doskonały, najlepiej użyć domowej kapusty kiszonej z beczki.
  • Bigos tradycyjny to jedna z potraw, które nie tracą walorów smakowych, podczas podgrzewania, a wręcz przeciwnie! Każde kolejne odgrzewanie sprawia, że bigos staje się jeszcze lepszy!
  • Aby jeszcze bardziej wzbogacić smak bigosu, warto podlewać go czerwonym winem lub miodem, który przy okazji ma właściwości konserwujące.
  • Przepis na bigos z kapusty kiszonej i słodkiej to świetna okazja na wykorzystanie resztek różnorodnych mięs. Doskonale pasują tu wszelkiego rodzaju wędliny, kiełbasy, wędzony boczek, a nawet mięso z rosołu.
  • Do bigosu warto wybierać tłustsze mięsa, gdyż zbyt chude kawałki, podczas długiego gotowania, staną się suche i twarde
  • Przesolony bigos można uratować – wystarczy włożyć do garnka 3 obrane, surowe ziemniaki i dolać odrobinę wody. Gotując się, wyciągną one nadmiar soli z potrawy.
  • Przypaliliście bigos? Nic straconego! Weźcie nowy garnek i wyłóżcie jego dno korkami od wina. Następnie przełóżcie do niego bigos ze spalonego garnka i gotujcie przez 5 minut. Po tym czasie wyjmijcie korki, a cały zapach spalenizny zostanie przez nie wchłonięty.
  • Bigos świąteczny może posłużyć do łazanek z kapustą lub jako przepyszny farsz do pierogów z kapustą i grzybami. W ten sposób możemy szybko zrobić aż trzy dania z jednego!

Notka redakcyjna

Jak doprawić bigos z kapusty kiszonej i słodkiej?

W każdej rodzinie przepis na bigos jest trochę inny, dlatego warto eksperymentować z przeróżnymi dodatkami i szukać swojego ulubionego połączenia smaków. Wiele osób przygotowuje bigos z przecierem lub koncentratem pomidorowym, a nawet z ketchupem. Inni dodają do niego ziarna jałowca lub rodzynki. Pyszną wersją jest również ta z suszonymi lub wędzonymi śliwkami, które nie tylko dodają słodyczy, ale także wyjątkowego aromatu. Zamiast śliwek, niektórzy dodają do bigosu kilka łyżek powideł śliwkowych.

Jak zawekować bigos wigilijny?

Bigos świąteczny zwykle przygotowujemy w dużych ilościach, więc niedojedzony nadmiar warto zawekować. Jak to zrobić? Gorący bigos nakładamy do wyparzonych słoików, mocno zakręcamy i ustawiamy je do góry dnem. Następnie rozgrzewamy piekarnik do temperatury 100 stopni Celsjusza i wekujemy słoiki przez 30 minut. Tak przygotowane weki możemy bez obaw przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu, nawet do roku! Po otwarciu słoików, bigos trzymamy w lodówce i spożywamy w ciągu 3 dni.

Co zrobić, żeby bigos był bardziej lekkostrawny?

Bigos tradycyjny, choć smakuje doskonale, należy do ciężkich dań i może powodować problemy trawienne. Jest jednak prosty sposób, by uczynić to danie łatwiejszym do strawienia i pomóc naszym żołądkom. Wystarczy dodać do potrawy majeranek, ziele angielskie kminek oraz liść laurowy.

Inne wersje bigosu

Najbardziej kochamy tradycyjny bigos staropolski, ale istnieje mnóstwo innych wersji tego przysmaku, których warto wypróbować. Doskonale smakują też bigosy, przygotowane z innych warzyw, takie jak: bigos z cukinii, z dyni, z czerwonej kapusty, czy bigos z kiszonych buraków.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy