Pierogi w grzybowym cieście

Łatwe, choć czasochłonne, pierogi w grzybowym cieście faszerowane jarskim bigosem będą ciekawą alternatywą na świąteczny stół. Sekretem smaku jest ciasto na pierogi z dodatkiem suszonych grzybów.

Dodany przez:

Pierogi, kluski i knedle

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • ciasto na pierogi: 250 g mąki pszennej, przesianej
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 2 łyżki zmielonych na pył suszonych podgrzybków
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 180 ml gorącej wody
  • farsz: 500 g jarskiego bigosu
  • łyżeczka zmielonych na pył suszonych podgrzybków
  • kminek

Przygotowanie

  1. Mąkę mieszamy z solą, grzybowym proszkiem i olejem. Mieszając łyżką, wlewamy gorącą wodę. Gdy ciasto ostygnie, zagniatamy rękoma, aż będzie gładkie i elastyczne. Rozwałkowujemy cienko na podsypanym mąką blacie, wycinamy krążki.
  2. Bigos wrzucamy na patelnię, mieszamy z grzybowym pyłem i kminkiem. Podduszamy, aż odparuje z niego większość wody i stanie się bardziej zwarty; ew. siekamy.
  3. Nakładamy na krążki, zwilżamy brzegi ciasta, zlepiamy pierogi.
  4. Wrzucamy porcjami na osolony wrzątek, gotujemy 3 min od wypłynięcia. Podajemy do barszczu lub samodzielnie, polane uprażoną na maśle cebulą.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2018

Wskazówki

Sprawdź przepis na: wegetariański bigos

Zobacz: cały spis treści grudniowego numeru.

Grzyby pierogi ciasto na pierogi
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy