Zupa zacierkowa mojej babci

Smaczna zupa zacierkowa.polecam.

Dodany przez:

Zupa zacierkowa mojej babci

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.56 z 48 głosów)

Składniki

  • 7 ziemniaków
  • kilka plasterków chudego boczku wędzonego lub surowego(wg uznania)
  • 1 młoda cebula
  • 1/2 cebulki do przesmażenia
  • 1 łyżka kucharka lub innej ulubionej przyprawy
  • kawałeczek pora
  • 1/2 pietruszki
  • kawałeczek selera
  • 2 marchewki
  • lisek laurowy
  • gałązka maggi(lubczyk,lub nać selera)
  • sól
  • pieprz do smaku
  • zielony koperek
  • Zacierki
  • 1 jajko
  • mąka

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obrać, pokroić w kosteczkę ,marchewkę ,selera .pietruszkę
  2. zetrzeć na tarce,dodać pokrojoną cebulę i pora.
  3. Zalać wodą ,dodać przyprawę,maggi listek i gotować do miękkości.
  4. Jajko rozbić do miseczki,wsypać mąkę(tyle żeby sie dobrze wymieszało i rozwarstwiało jak do kruszonki) zacierki powinny same sie formować pod palcami.
  5. Do ugotowanego wywaru,dodać zacierki , wymieszać żeby się nie zkleiły,chwilkę jeszcze pogotować.
  6. Boczek przesmażyć na patelni, z kawałkiem młodej cebulki.
  7. Chwilkę przestudzić,przecedzić przez siteczko,Same skwareczki(bez tłuszczu) wrzucić do ugotowanej zupy,wymieszać i posypać koperkiem.
  8. Taką zupkę gotowała moja brababcia,(tylko bez vegety)gotuje babcia, mama,i ja też będę gotować.
  9. Smacznego.
warzywa zupa zacierki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze