REKLAMA

Zupa zacierkowa

Zupa zacierkowa to tradycyjna polska zupa, która wielu z nas zapewne przywodzi na myśl smaki dzieciństwa, gdyż często była przygotowana przez nasze mamy i babcie. Zupa ta jest nie tylko bardzo smaczna, ale również pożywna i sycąca. Charakteryzuje się ona gęstą konsystencją, którą uzyskamy dzięki bogactwu różnego rodzaju składników. Zupa z zacierkami to także sposób na przygotowanie taniego posiłku z łatwo dostępnych składników. Tradycyjny posiłek często przygotowywany jest na porcji mięsa. Może to być kiełbasa, żeberka lub boczek. Poniżej podajemy prosty przepis na zupę zacierkową. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy zacierki dania mięsne

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.27 z 258 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Zupa zacierkowa 1.

    Na początku ziemniaki, marchewkę, seler i pietruszkę należy obrać i pokroić w kostkę. Następnie cebulę i pora należy umyć i pokroić w kostkę. Warzywa należy umieścić w garnku i zalać wodą. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz.

  • Zupa zacierkowa 2.

    Zacierki: jajko rozbić do miski, wsypać 30 g mąki. Zacierki mają się same formować. Następnie do ugotowanego wywaru warzywnego należy dodać zacierki. Należy je ciągle mieszać, aby się nie skleiły.

  • Zupa zacierkowa 3.

    Następnie boczek należy pokroić w kostkę i przesmażyć. Przesmażony boczek (bez tłuszczu) należy dorzucić do ugotowanej zupy zacierkowej. Całość należy wymieszać i posypać koperkiem.

Porady

  • Zupa zacierkowa świetnie smakuje z dodatkiem pieprzu ziołowego i z dużą ilością warzyw np.: korzenia pietruszki, marchwi, ziemniaków i selera. Możemy dodać też suszonego tymianek, ziela jałowca lub lubczyk. 
  • Zupę zacierkową możemy również przygotować na bazie wędzonego żeberka lub boczku. Dobrym pomysłem jest również przygotowanie skwarków ze słoniny lub z boczku i dodanie ich do zupy. 
  • Zupę zacierkową możemy serwować ze świeżym pieczywem.
  • Jeśli chcemy zwiększyć poziom sytości naszej zupy zacierkowej, to z powodzeniem możemy przygotować ją na bazie bulionu drobiowego.  
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić zupę zacierkową? 


Zupa zacierkowa jest tradycyjną polską zupą, niezwykle smaczną, pożywną i sycącą, chociaż nieco zapomnianą. Świetnie sprawdza się ona wówczas, gdy nie mamy pomysłu na obiad, a chcemy wykorzystać to, co zawsze mamy pod ręką w swojej lodówce lub spiżarni. Podstawowym składnikiem tej zupy są tzw. zacierki, czyli kluski siekane lub tarte. Przygotowuje się je z jajka i mąki pszennej, które miesza się ze sobą za pomocą widelca i cały czas ugniata aż powstanie twarde i elastyczne ciasto (jeśli jest ono zbyt miękkie, to należy dodać odrobinę mąki i całą czynność jeszcze raz powtórzyć). Tak przygotowaną zacierkę wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania (na ok. 3 minuty) i cały czas mieszamy, żeby się nie skleiła. Opcjonalnie zupę zacierkową możemy podawać z gotowymi zacierkami, kupionymi w sklepie – niemniej jednak znacznie smaczniejsze są domowe zacierki, które są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu Ważnym składnikiem zupy zacierkowej są również warzywa – ziemniaki, cebula, por, pietruszka, marchewka i koperek. Zupę zacierkową możemy podawać ze skwarkami z boczku lub ze słoniny. 
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy