Zupa zacierkowa

Ocena:

4.26 (265)

  • 50 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa zacierkowa to tradycyjne polskie danie, które wielu z nas zapewne przywodzi na myśl smaki dzieciństwa. Często była przyrządzana przez nasze mamy i babcie. Jest nie tylko bardzo smaczna, ale również pożywna i sycąca. Ma gęstą konsystencję, którą uzyskamy dzięki bogactwu składników. Potrawa często przygotowywana jest na żeberkach i podawana ze skwarkami z boczku. Zupa z zacierkami to sposób na tani posiłek z łatwo dostępnych składników. Sprawdźcie, jak ją zrobić.

Składniki:

  • ziemniaki  4 szt.

  • boczek  200 g

  • cebula  1 szt.

  • por  200 g

  • pietruszka  1 szt.

  • marchewka  2 szt.

  • seler  100 g

  • liść laurowy  1 szt.

  • ziele angielskie  3 szt.

  • pieprz  3 szt.

  • jajka  1 szt.

  • mąka  30 g

  • natka pietruszki  30 g

  • woda  1.5 l

  • sól  6 g

  • olej  15 ml

Zupa zacierkowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Baza warzywna: całą włoszczyznę oraz ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Wszystkie jarzyny oprócz kartofli dusimy przez chwilę z łyżką oleju w dużym garnku. Zalewamy je wodą. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i czarny pieprz. Gotujemy wywar przez 40 min. Kwadrans przed upływem tego czasu wrzucamy ziemniaki. 

    Zupa zacierkowa
  • Krok 2:

    Zacierki: jajko wbijamy do miski. Wsypujemy mąkę i szczyptę soli. Zagniatamy ciasto. Urywamy jego fragmenty palcami, zacieramy w dłoniach i wrzucamy do gorącej zupy. Mieszamy, żeby kluseczki się nie skleiły. 

    Zupa zacierkowa
  • Krok 3:

    Boczek: kroimy w kostkę i przesmażamy na patelni. Czekamy, aż wytopi się tłuszcz, a mięso lekko się zarumieni. 

    Zupa zacierkowa
  • Krok 4:

    Zupa zacierkowa: wrzucamy boczek bez tłuszczu do garnka. Mieszamy. Posypujemy zupę posiekaną natką pietruszki lub koperkiem. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. 

    Zupa zacierkowa – podanie

Porady

  • Zupa zacierkowa świetnie smakuje z dodatkiem pieprzu ziołowego i z dużą ilością warzyw: korzenia pietruszki, marchwi, ziemniaków i selera. Do garnka z wywarem możemy też wrzucić suszony tymianek, ziele jałowca lub lubczyk.  
  • Włoszczyznę możemy gotować w całości. Cebulę warto podpiec nad palnikiem. Uwolni wtedy całą słodycz i aromat. Kiedy jarzyny zmiękną, wyławiamy je z wywaru. Marchew i pietruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy z powrotem do zupy, a por, seler i cebulę odrzucamy. Możemy wykorzystać je później do zrobienia farszu na pierogi lub krokiety z mięsem.  
  • Zupa z zacierkami może powstać na bazie wędzonych żeberek, tak jak inne tradycyjne zupy: ogórkowa, krupnik lub kapuśniak. Zyska wtedy charakterystyczny aromat. Z powodzeniem przygotujemy ją także na bulionie drobiowym. Zacierki na rosole to świetna propozycja na urozmaicenie niedzielnego obiadu. 
  • Danie możemy serwować ze świeżym pieczywem. Prawdziwa zupa zacierkowa najlepiej smakuje podana w towarzystwie chleba na zakwasie z chrupiącą skórką.  
  • Zacierka do zupy da nam najwięcej satysfakcji, kiedy zostanie zrobiona ręcznie, formowana w palcach, według przepisu naszej babci. Jeśli jednak zależy nam na czasie, ciasto możemy posiekać lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach bezpośrednio do gotującej się zupy
  • Do jakiej zupy daje się zacierki? Te pyszne kluseczki pasują do wielu tradycyjnych dań polskiej kuchni. Można je wrzucić na przykład do zupy fasolowej, grzybowej, kartoflanej lub ogórkowej. 
  • A co zrobić z nadmiarem zacierkowej po obiedzie? Sprawdźcie nasze porady, jak zawekować zupę
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak zrobić zupę zacierkową jak u babci?  

Zupa zacierkowa z ziemniakami jest tradycyjną polską zupą, niezwykle smaczną, pożywną i sycącą, chociaż nieco zapomnianą. Świetnie sprawdza się, gdy nie mamy pomysłu na obiad, a chcemy wykorzystać to, co mamy pod ręką w lodówce lub spiżarni. Podstawowym składnikiem zupy są tzw. zacierki, czyli kluski siekane lub tarte. Przygotowuje się je z jajka i mąki pszennej, które miesza się za pomocą widelca i ugniata, aż powstanie zwarte i elastyczne ciasto. Jeśli jest zbyt miękkie, należy dodać odrobinę mąki i całą czynność powtórzyć. Skubiemy je w palcach i wrzucamy do zupy pod sam koniec gotowania (na około 3 minut). Kluseczki można uformować wcześniej i ułożyć na podsypanej mąką stolnicy.  

Zupę możemy podawać z gotowymi zacierkami, kupionymi w sklepie. Niemniej jednak znacznie smaczniejsze są domowe kluseczki, które są naprawdę proste i szybkie w przygotowaniu. Można je przyrządzić także w wersji całkowicie roślinnej. Jak zrobić zacierki bez jajka? Wystarczy połączyć mąkę z ciepłą wodą. W takiej wersji sprawdzą się szczególnie na śniadanie, do zupy mlecznej. 

Zacierkowa na słodko 

Wiele z nas pałaszowało w dzieciństwie zacierki na mleku. Kiedyś były prawdziwym przysmakiem na śniadanie lub kolację. Dziś można je określić jako jedzenie na pocieszenie (tzw. comfort food). Zupę mleczną warto przygotowywać dzieciom szczególnie zimą, ponieważ świetnie rozgrzewa, zwłaszcza jeśli dodamy do niej odrobinę cynamonu. Kluseczki przygotowuje się tak samo jak w przypadku słonych dań. Można zrobić zacierki na wodzie i dopiero potem dodać je do słodkiej zupy lub wrzucić je od razu na gotujące się mleko. Prostą zupę mleczną można urozmaicić różnymi składnikami, takimi jak: 

  • cukier waniliowy – wystarczy łyżeczka, żeby zupa zyskała nowy charakter. Można tez ugotować mleko z dodatkiem nasion wydobytych z suszonej laski.  
  • orzechy – na przykład ziemne lub włoskie. Mogą być też migdały lub pistacje. Dla solidnej porcji zdrowego tłuszczu można wmieszać do mleka masło orzechowe 
  • przyprawy korzenne – takie jak cynamon lub goździki. Dorosłym może też posmakować zacierkowa zupa mleczna z szafranem lub kardamonem. 
  • owoce – świeże lub suszone. Mogą być to na przykład pieczone jabłka lub brzoskwinie
  • kakao – czekoladowa zupa z zacierką to przepis dla prawdziwych łasuchów. Wystarczy dodać do mleka sypkie kakao lub kawałek słodkiej tabliczki.   

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne