Zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów to bardzo aromatyczna i pyszna zupa sezonowa. Wyśmienicie smakuje przygotowana po własnoręcznym zbiorze grzybów i wyjątkowo udanym grzybobraniu. Zupa ze świeżych grzybów w tym przepisie używa mieszanki grzybów. Ich ilość i rodzaj można dopasowywać w zależności od tego, co znajdziemy w lesie. Zupa ze świeżych grzybów z ziemniakami jest pożywna i rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze jesienne dni. Dodatek masła, kiełbasy i śmietany sprawia, że posiłek jest kaloryczny i sycący na dłuższy czas. To także świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Należy pamiętać, aby zupa grzybowa ze świeżych grzybów nie była podawana najmłodszym dzieciom. Podpowiadamy, jak zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów oraz jak ją doprawić.

Zupyzupa grzybowadania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 190 głosów)

Kroki wykonania:

  • iStock-swieze-grzyby-kurki-min1.Zupa ze świeżych grzybów – przepis:
    Na początku należy oczyścić mieszane leśne grzyby (np.: podgrzybki i koziarki). Potem delikatnie opłukać (nie moczyć długo w wodzie, tylko opłukać i zaraz osuszyć). Następnie należy je pokroić na duże kawałki np.: w kostkę około 3 cm. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na małym ogniu.
  • cebula-iStock (1)2.Potem należy dołożyć pokrojoną drobno kiełbasę i smażyć razem. Następnie włożyć grzyby i smażyć jeszcze przez kilka minut. Całość należy oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie do gorącego bulionu warzywnego trzeba włożyć ziele angielskie, liście laurowe i grzyby z cebulą. Zupa ze świeżych grzybów powinna być gotowana razem z przyprawami około 15 minut.
  • smietana-fot.iStock-min (1)3.W tym czasie należy obrać ziemniaki, a następnie umyć i pokroić w grubą kostkę. Ziemniaki powinno się dodać do garnka z zupą ze świeżych grzybów leśnych i gotować do miękkości ziemniaków. Kolejnym krokiem jest wymieszanie śmietany z mąką. Należy ją zahartować gorącą zupą (wlewając po trochu gorącą zupę do śmietany energicznie mieszając np. trzepaczką). Następnie należy wlać śmietanę do garnka i mocno podgrzać, prawie do zagotowania i utrzymywać chwilę w takiej temperaturze mieszając, ale nie gotować.
  • pietruszka-iStock (1)4.Zupa ze świeżych grzybów leśnych z ziemniakami może być ewentualnie dosolona do smaku (choć mój bulion był odpowiednio słony). Gorąca zupa grzybowa ze świeżych grzybów leśnych powinna być rozlana do talerzy i udekorowana natką pietruszki.

Porady

Zupa ze świeżych grzybów zawiera w przepisie mieszankę grzybów leśnych. Świetnie sprawdzą się borowiki, podgrzybki, koźlarze, kurki czy maślaki. Zupa grzybowa z grzybów leśnych doskonale smakuje przyprawiona tymiankiem, bazylią, estragonem, lubczykiem, cząbrem, natką pietruszki, koperku i sporą ilością czosnku. Zupa ze świeżych grzybów zaskoczy smakiem, gdy dodamy szczyptę gałki muszkatołowej.

Ponadto zupa ze świeżych grzybów leśnych może przybrać formę zupy-krem. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować blenderem ręcznym, blenderem kielichowym albo użyć prostego przecieraka do warzyw. Zupa krem ze świeżych grzybów będzie miała gładką konsystencję a jej smak będzie szybciej rozwijał się w ustach.

Notka redakcyjna

W wersji wykwintnej zupa ze świeżych grzybów często jest doprawiana odrobiną alkoholu np.: brandy, koniaku lub wina. Nie zapominajmy też o weganach i wegetarianach. Zupa ze świeżych grzybów może być przygotowana na roślinnej bazie mleka kokosowego, mleka migdałowego, a nawet mleka sojowego. W takiej wegetariańskiej odsłonie pomijamy dodatek podsmażonej na chrupiącą kiełbasy na rzecz podpieczonych ziemniaków, uprażonej ciecierzycy lub grzanek z chleba na zakwasie.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy