Zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów to bardzo aromatyczna i pyszna zupa sezonowa. Wyśmienicie smakuje przygotowana po własnoręcznym zbiorze grzybów i wyjątkowo udanym grzybobraniu. Zupa ze świeżych grzybów w tym przepisie używa mieszanki grzybów. Ich ilość i rodzaj można dopasowywać w zależności od tego, co znajdziemy w lesie. Zupa ze świeżych grzybów z ziemniakami jest pożywna i rozgrzewająca. Idealna na chłodniejsze jesienne dni. Dodatek masła, kiełbasy i śmietany sprawia, że posiłek jest kaloryczny i sycący na dłuższy czas. To także świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Należy pamiętać, aby zupa grzybowa ze świeżych grzybów nie była podawana najmłodszym dzieciom. Podpowiadamy, jak zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów oraz jak ją doprawić.

dodany przez: Facet w kuchni

Zupy zupa grzybowa dania mięsne

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 190 głosów)


Kroki przygotowania:

  • iStock-swieze-grzyby-kurki-min 1.

    Zupa ze świeżych grzybów – przepis:
    Na początku oczyszczamy mieszane leśne grzyby (np.: podgrzybki i koziarki). Potem delikatnie płuczemy (nie moczymy długo w wodzie, tylko płuczemy i zaraz osuszamy). Następnie kroimy je na duże kawałki. Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę i podsmażamy ją na małym ogniu.

  • cebula-iStock (1) 2.

    Następnie dokładamy pokrojoną drobno kiełbasę i smażymy razem. Dalej dokładamy grzyby i smażymy jeszcze przez kilka minut. Całość doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Następnie do gorącego bulionu warzywnego wkładamy ziele angielskie, liście laurowe i grzyby z cebulą. Zupa ze świeżych grzybów powinna być gotowana razem z przyprawami około 15 minut.

  • smietana-fot.iStock-min (1) 3.

    W międzyczasie obieramy ziemniaki, a następnie je myjemy i kroimy w grubą kostkę. Ziemniaki powinno się dodać do garnka z zupą ze świeżych grzybów leśnych i gotować do miękkości ziemniaków. Kolejnym krokiem jest wymieszanie śmietany z mąką. Należy ją zahartować gorącą zupą (wlewając po trochu gorącą zupę do śmietany energicznie mieszając np. trzepaczką). Następnie wlewamy śmietanę do garnka i mocno podgrzewamy, prawie do zagotowania i utrzymujemy przez chwilę w takiej temperaturze mieszając, ale nie gotując. 

  • pietruszka-iStock (1) 4.

    Zupa ze świeżych grzybów leśnych z ziemniakami możemy lekko dosolić do smaku. Na koniec gorącą zupę grzybową rozlewamy do talerzy i dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki.  

Porady

Zupa ze świeżych grzybów zawiera w przepisie mieszankę grzybów leśnych. Świetnie sprawdzą się borowiki, podgrzybki, koźlarze, kurki czy maślaki. Zupa grzybowa z grzybów leśnych doskonale smakuje przyprawiona tymiankiem, bazylią, estragonem, lubczykiem, cząbrem, natką pietruszki, koperku i sporą ilością czosnku. Zupa ze świeżych grzybów zaskoczy smakiem, gdy dodamy szczyptę gałki muszkatołowej.

Ponadto zupa ze świeżych grzybów leśnych może przybrać formę zupy-krem. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować blenderem ręcznym, blenderem kielichowym albo użyć prostego przecieraka do warzyw. Zupa krem ze świeżych grzybów będzie miała gładką konsystencję a jej smak będzie szybciej rozwijał się w ustach.

Notka redakcyjna

W wersji wykwintnej zupa ze świeżych grzybów często jest doprawiana odrobiną alkoholu np.: brandy, koniaku lub wina. Nie zapominajmy też o weganach i wegetarianach. Zupa ze świeżych grzybów może być przygotowana na roślinnej bazie mleka kokosowego, mleka migdałowego, a nawet mleka sojowego. W takiej wegetariańskiej odsłonie pomijamy dodatek podsmażonej na chrupiącą kiełbasy na rzecz podpieczonych ziemniaków, uprażonej ciecierzycy lub grzanek z chleba na zakwasie.

Jakie grzyby do zupy grzybowej?


Zupę grzybową można przygotować z niemal każdego rodzaju grzybów – najlepiej jednak wybierać te najbardziej esencjonalne i aromatyczne, dzięki którym będziemy mogli poczuć prawdziwie leśny smak. Do zupy grzybowej świetnie sprawdzą się: prawdziwki (borowiki), podgrzybki, maślaki, zajączki czy też kozaki. Zupę grzybową możemy przygotować również z jednego gatunku grzybów, np. zupę borowikową czy kurkową. Warto również podkreślić, że zupę grzybową możemy przygotować nie tylko ze świeżych grzybów, ale również z mrożonych czy suszonych. 


Z czym podawać zupę grzybową?


Poszczególne typy zup grzybowych różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale również formą podania. Najbardziej wykwitną zupą jest ta serwowana w postaci kremu grzybowego, którą najlepiej podawać z grzankami (można zrobić je samodzielnie z chleba tostowego) oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Jednakże w polskiej kuchni zdecydowanie najczęściej można spotkać zupę grzybową zabielaną śmietaną i podawaną z makaronem. Taki wariant zupy świetnie sprawdzi się na jesienny obiad dla całej rodziny. 


Dlaczego warto jeść grzyby? 


Grzyby leśne są drogocennym źródłem wielu substancji odżywczych – znajdziemy w nich m.in. białko, które charakteryzuje się stosunkowo dobrą przyswajalnością. Z tego powodu grzyby polecane są osobom, które nie jedzą mięsa i szukają dobrych źródeł białka. Oprócz tego grzyby zawierają sporą dawkę błonnika, który wspomaga procesy trawienne naszego organizmu. W grzybach znajdziemy również potas, żelazo, wapń, fosfor i selen, a także witaminy z grupy B (głównie w kurkach) oraz witaminę D2 (w prawdziwkach i podgrzybkach). Niestety z uwagi na obecność błonnika pokarmowego jedzone w nadmiarze, grzyby, mogą obciążać nasze jelita. 


Co ciekawe, grzyby kryją w sobie bogactwo smaku umami, który tuż obok smaku: słodkiego, gorzkiego, słonego i kwaśnego, jest jednym ze smaków rozpoznawanych przez ludzi 
 

 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy