Zupa ze świeżych grzybów

Zupa ze świeżych grzybów z dodatkiem ziemniaków i kiełbasy jest bardzo aromatyczna i esencjonalna. Wyśmienicie smakuje przygotowana po własnoręcznym zbiorze grzybów. W naszym przepisie używamy mieszanych grzybów. Ich ilość i rodzaj można dopasować w zależności od tego, co znajdziemy w lesie lub kupimy na lokalnym straganie. To świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Ale uwaga, nie mogą jej jeść dzieci do 12 roku życia. Podpowiadamy, jak zrobić zupę grzybową oraz jak ją doprawić.

dodany przez: Facet w kuchni

Zupy zupa grzybowa

Czas przygotowania:
60min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 191 głosów)


Zupa ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • iStock-swieze-grzyby-kurki-min 1.

    Przygotowanie grzybów: oczyszczamy mieszane leśne grzyby (np.: podgrzybki, prawdziwki i kurki – niekoniecznie wszystkie). Potem delikatnie płuczemy (nie moczymy długo w wodzie, tylko płuczemy i zaraz osuszamy). Następnie kroimy je na duże kawałki.

  • cebula-iStock (1) 2.

    Zupa grzybowa – przepis: na patelni rozpuszczamy masło, cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy ją na małym ogniu. Kiełbasę kroimy na małe kawałki, dodajemy do cebuli i smażymy razem. Dalej dokładamy grzyby i smażymy jeszcze przez kilka minut. Całość doprawiamy świeżo zmielonym czarnym pieprzem. W między czasie podgrzewamy bulion warzywny i dorzucamy ziele angielskie, liście laurowe i grzyby z cebulą. Zupa ze świeżych grzybów powinna być gotowana razem z przyprawami około 15 minut.

  • smietana-fot.iStock-min (1) 3.

    Ziemniaki: obieramy je, myjemy i kroimy w grubą kostkę – w czasie, gdy zupa grzybowa się gotuje. Dodajemy je garnka z zupą ze świeżych grzybów i gotujemy do miękkości ziemniaków, ok. 10 minut.

  • pietruszka-iStock (1) 4.

    Doprawianie zupy grzybowej: śmietanę mieszamy z mąką. Należy ją zahartować gorącą zupą, wlewając po trochu gorącą zupę do śmietany energicznie mieszając, np. trzepaczką. Następnie wlewamy mieszankę do garnka i mocno podgrzewamy, prawie do zagotowania. Utrzymujemy przez chwilę w takiej temperaturze mieszając, ale nie gotując. Zupę grzybową ze świeżych grzybów możemy lekko dosolić do smaku. Na koniec jeszcze gorącą rozlewamy do talerzy i dekorujemy drobno posiekaną natką pietruszki. 

Porady

  • Zupa ze świeżych grzybów zawiera w przepisie mieszankę grzybów leśnych. Świetnie sprawdzą się borowiki, podgrzybki, koźlarze, kurki czy maślaki.
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów doskonale smakuje przyprawiona tymiankiem, bazylią, estragonem, lubczykiem, cząbrem, natką pietruszki, koperkiem i sporą ilością czosnku. Zaskoczy nas smakiem, gdy dodamy szczyptę gałki muszkatołowej.
  • Zupa ze świeżych grzybów może przybrać formę kremu. Wszystkie składniki wystarczy zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym albo użyć prostego przecieraka do warzyw. Zupa krem będzie miała gładką konsystencję, a jej smak będzie szybciej rozwijał się w ustach.
  • Poza sezonem w ten sam sposób możemy przygotować zupę z grzybów mrożonych, a nawet suszonych, które trzeba oczywiście wcześniej namoczyć.
  • W wersji wykwintnej zupa ze świeżych grzybów często jest doprawiana odrobiną alkoholu np. brandy, koniaku lub wina.
  • Bez problemu możemy zrobić zupę w wersji wegańskiej lub wegetariańskiej. Robi się ją na roślinnej bazie mleka kokosowego, mleka migdałowego, a nawet mleka sojowego. W takiej odsłonie pomijamy dodatek podsmażonej na chrupiąco kiełbasy na rzecz podpieczonych ziemniaków, uprażonej ciecierzycy lub grzanek z chleba na zakwasie.

Notka redakcyjna

Z czym podawać zupę ze świeżych grzybów?

Poszczególne typy zup grzybowych różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale również formą podania. Najbardziej wykwitną zupą jest ta serwowana w postaci kremu grzybowego, którą najlepiej podawać z grzankami (można zrobić je samodzielnie z chleba tostowego) oraz drobno posiekaną natką pietruszki. Jednakże w polskiej kuchni zdecydowanie najczęściej można spotkać zupę grzybową zabielaną śmietaną i podawaną z makaronem. Taki wariant zupy świetnie sprawdzi się na jesienny obiad dla całej rodziny. Nieco lżejsza będzie zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami.


Jakie grzyby do zupy grzybowej?

Zupę grzybową można przygotować z niemal każdego rodzaju grzybów – najlepiej jednak wybierać te najbardziej esencjonalne i aromatyczne, dzięki którym będziemy mogli poczuć prawdziwie leśny smak. Świetnie sprawdzą się: prawdziwki (borowiki), podgrzybki, maślaki, zajączki czy też kozaki. Możemy przygotować ją również z jednego gatunku grzybów, np. zupę borowikową czy kurkową. A jeśli wolimy delikatniejsze smaki lub nie mamy dostępu do grzybów leśnych, to polecamy zupę na bazie pieczarek lub boczniaków.

 

Dlaczego warto jeść grzyby?

Grzyby leśne są drogocennym źródłem wielu substancji odżywczych – znajdziemy w nich m.in. białko, które charakteryzuje się stosunkowo dobrą przyswajalnością. Z tego powodu polecane są osobom, które nie jedzą mięsa i szukają dobrych źródeł białka. Oprócz tego zawierają sporą dawkę błonnika, który wspomaga procesy trawienne naszego organizmu. W grzybach znajdziemy również potas, żelazo, wapń, fosfor i selen, a także witaminy z grupy B (głównie w kurkach) oraz witaminę D2 (w prawdziwkach i podgrzybkach). Niestety z uwagi na obecność błonnika pokarmowego jedzone w nadmiarze, grzyby, mogą obciążać nasze jelita. Grzybów leśnych na pewno nie mogą jeść dzieci, to zastrzeżenie nie dotyczy grzybów hodowlanych.

Co ciekawe, grzyby kryją w sobie bogactwo smaku umami, który tuż obok smaku: słodkiego, gorzkiego, słonego i kwaśnego, jest jednym ze smaków rozpoznawanych przez ludzi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy