Zupa grzybowa ze świeżych grzybów

Ocena:

4.46 (191)

  • 60 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami jest bardzo aromatyczna i esencjonalna. Wyśmienicie smakuje przygotowana od razu po leśnych zbiorach. W naszym przepisie używamy mieszanych odmian. Mogą być to podgrzybki, borowiki, koźlarze lub maślaki. To świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Sprawdźcie, jak powstaje klasyczna zupa ze świeżych grzybów. Podpowiadamy, jak ją doprawić i zagęścić.

Składniki:

  • grzyby leśne  700 g

  • olej  30 ml

  • cebula  200 g

  • czosnek  2 ząbki

  • bulion warzywny  1.5 l

  • ziemniaki  500 g

  • marchewka  200 g

  • majeranek  3 g

  • śmietana 30%  50 ml

  • masło  15 g

  • mąka pszenna  15 g

  • pieprz  3 g

  • sól  6 g

  • koperek  0.5 pęczka

Zupa grzybowa ze świeżych grzybów - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przygotowanie składników: świeże leśne grzyby (na przykład podgrzybki, borowiki i koźlarze) dokładnie oczyszczamy, a potem krótko płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy na kawałki. Cebulę pozbawiamy łupinki i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. 

  • Krok 2:

    Smażenie grzybów: na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Wrzucamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek. Podgrzewamy go, żeby uwolnił aromat. Dokładamy grzyby. Smażymy je przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy garścią posiekanego koperku. 

  • Krok 3:

    Gotowanie zupy: w dużym garnku umieszczamy marchewkę i ziemniaki. Zalewamy je bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans, aż warzywa prawie całkowicie zmiękną. Dodajemy smażone grzyby i majeranek. 

  • Krok 4:

    Zasmażka: na patelni lub w rondelku rozgrzewamy masło z mąką. Wlewamy kilka łyżek zupy i śmietankę. Łączymy wszystkie składniki (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej) i lekko redukujemy. Dodajemy zasmażkę do garnka. Mieszamy. Kiedy zupa grzybowa ze świeżych grzybów nieco zgęstnieje, jest gotowa do podania. 

Porady

  • Jak przygotować świeże grzyby do zupy? Przede wszystkim należy je dobrze oczyścić z pozostałości leśnego runa. Można to zrobić za pomocą specjalnej szczoteczki lub ręcznika papierowego. Po opłukaniu i osuszeniu podsmażamy je na oleju lub maśle, żeby wydobyć ich aromat i odparować nadmiar wody. To ważny krok, którego nie należy pomijać.  
  • Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami świetnie smakuje przyrządzona na lekkim bulionie warzywnym, ale można też wykorzystać rosół drobiowy lub zrobić esencjonalny wywar na żeberkach
  • Pod koniec gotowania możemy dodać do zupy odrobinę soku z cytryny lub octu z białego wina, jeśli uznamy, że brakuje w niej elementu kwasowości. 
  • Jak zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów w formie kremu? Wszystkie składniki wystarczy zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym. Można też użyć prostego przecieraka do warzyw. Zupa grzybowa krem będzie miała wtedy gładką konsystencję, a jej smak będzie szybciej rozwijał się w ustach. Warto podawać ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym. 
  • Klasyczna zupa ze świeżych grzybów może powstać niemal z każdej jadalnej odmiany, którą znajdziemy w lesie. Najlepiej jednak wybierać najbardziej esencjonalne i aromatyczne okazy, takie jak prawdziwki, podgrzybki, maślaki lub koźlarze. Możemy przygotować ją również z jednego gatunku. W naszych kuchniach jesienią powinna zagościć na przykład zupa borowikowa lub rydzowa. 
  • Bez problemu możemy zrobić zupę w wersji wegańskiej. Zamiast śmietany użyjmy kremowego roślinnego napoju, na przykład kokosowego lub migdałowego. W takiej odsłonie pomijamy również masło. Zasmażkę możemy zrobić na oleju.   
  • Poza sezonem na świeże leśne zbiory możemy przygotować zupę z suszonych grzybów. Należy je namoczyć kilka godzin wcześniej (a najlepiej na noc), a następnie odsączyć i podsmażyć na oliwie lub maśle, tak jak w naszym przepisie. Wodę, którą zalewaliśmy grzyby, możemy dodać do zupy lub wykorzystać później do innych dań i dodatków, na przykład sosu śmietanowego lub risotto z borowikami

Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Zupa ze świeżych grzybów – z czym ją podawać? 

Poszczególne typy zup grzybowych różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale również formą podania. Klasyczne danie obiadowe na bazie borowików lub podgrzybków najczęściej zaserwujemy zabielone śmietaną, z dodatkiem ziemniaków. Opcji jest jednak o wiele więcej. Możemy przyrządzić też takie pożywne potrawy jak: 

  • zupa grzybowa z makaronem – sprawdzą się zarówno zgrabne kokardki, jak i długie nitki lub wstążki. Można też zrobić borowikową z łazankami.
  • zupa grzybowa ze świeżych grzybów z kaszą – jęczmienną lub gryczaną. To najzdrowsza opcja. Taki posiłek dostarczy nam sporo białka i błonnika. Ponadto kasza ma lekko orzechowy aromat, który świetnie komponuje się ze smakiem borowików.  
  • zupa grzybowa z lanymi kluskami – propozycja, która przypomni nam dzieciństwo, kiedy zamiast kupować gotowe makarony, proste zupy uzupełniało się własnoręcznie przyrządzonym ciastem. Kluski lane robi się bardzo szybko i świetnie zagęszczają zupę. W imię dawnych czasów można też przyrządzić zacierki

Co dodać do zupy grzybowej ze świeżych grzybów? 

Domowa zupa ze świeżych grzybów doskonale smakuje przyprawiona tymiankiem, bazylią, estragonem i lubczykiem, a także cząbrem, natką pietruszki, koperkiem i sporą ilością czosnku. Zaskoczy nas smakiem, gdy wsypiemy do niej szczyptę gałki muszkatołowej. Zioła i przyprawy z powodzeniem wydobywają aromat grzybów, aIe można też dodać do zupy inne dodatki, które podkręcą jej smak, takie jak:   

  • boczek wędzony lub kiełbasa – grzybowa ze świeżych grzybów z taką wkładką na pewno przypadnie do gustu mięsożercom. Zyskuje charakterystyczny aromat wędzonki, a jeśli dodamy wyrazistą kiełbasę, potrawa przesiąknie także jej przyprawami, na przykład czosnkiem, gorczycą lub jałowcem.   
  • wino, brandy lub koniak – niewielka ilość alkoholu pomaga połączyć wszystkie smaki w zupie. Świetnie sprawdzi się na przykład śliwowica.  
  • serek topiony – zamiast kwaśnej śmietany lub kremówki. Zupa ze świeżych grzybów skorzysta także na dodatku ricotty lub mascarpone. Nie trzeba już wtedy przyrządzać zasmażki. 
  • suszone owoce – na czele ze śliwkami i jabłkami. Taka zupa roztoczy w kuchni charakterystyczny zapach suszu, który kojarzy się przede wszystkim ze świętami. Owoce dodadzą jej sporo słodyczy, którą można zbalansować kwaśną śmietaną lub sokiem z cytryny. 

Dlaczego warto jeść grzyby? 

Lubimy jeść zupę grzybową ze świeżych grzybów przede wszystkim dlatego, że oferuje bogactwo smaku umami. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto przyrządzać to sezonowe danie. Grzyby leśne są drogocennym źródłem wielu substancji odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. białko, które charakteryzuje się stosunkowo dobrą przyswajalnością. Z tego powodu polecane są osobom, które nie jedzą mięsa i szukają dobrych źródeł protein. Oprócz tego zawierają sporą dawkę błonnika, który wspomaga procesy trawienne organizmu. W grzybach znajdziemy również potas, żelazo, wapń, fosfor i selen, a także witaminy z grupy B (głównie w kurkach) oraz witaminę D2 (w prawdziwkach i podgrzybkach). Niestety z uwagi na obecność błonnika pokarmowego jedzone w nadmiarze mogą obciążać nasz układ pokarmowy. Grzybów na pewno nie powinny jeść dzieci do 12 roku życia. Zastrzeżenie to nie dotyczy jednak odmian hodowlanych. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne