Zupa ze świeżych grzybów.

Bardzo aromatyczna i pyszna zupa sezonowa ze świeżych grzybów.

Zupyzupa grzybowadania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.48 z 187 głosów)

Składniki:

  • ok.50-70 dag leśnych grzybów mieszanych (np.podgrzybki,koziarki)
  • 1 duża cebula
  • 3 dag masła 82%
  • 1,5 l bulionu warzywnego
  • 8-9 niezbyt dużych ziemniaków
  • 1 nieduża cienka kiełbaska
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 1 płaska łyżeczka mąki pszennej (można pominąć)
  • świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
  • sól do smaku
  • garść listków natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Oczyścić grzyby i delikatnie opłukać (nie moczyć długo w wodzie,tylko opłukać i zaraz osuszyć).Pokroić na duże kawałki,np. w kostkę ok.3cm. Na patelni rozpuścić masło,wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i zeszklić na małym ogniu.Dołożyć pokrojoną drobno kiełbasę i smażyć razem.Następnie włożyć grzyby i smażyć jeszcze kilka minut.Oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Do gorącego bulionu warzywnego włożyć ziele angielskie,listki laurowe i grzyby z cebulą.Gotować razem ok.15 minut. W tym czasie obrać ziemniaki,umyć i pokroić w grubą kostkę. Dodać je do garnka z zupą i gotować do miękkości ziemniaków. Śmietanę roztrzepać z mąką i zahartować gorącą zupą (wlewając po trochu gorącą zupę do śmietany energicznie mieszając np.trzepaczką).Wlać śmietanę do garnka i mocno podgrzać,prawie do zagotowania i utrzymywać chwilę w takiej temperaturze mieszając-ale nie gotować.Ew. posolić do smaku (choć mój bulion był odpowiednio słony). Gorącą zupę rozlać na talerze i udekorować natką pietruszki.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy