Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami jest bardzo aromatyczna i esencjonalna. Wyśmienicie smakuje przygotowana od razu po leśnych zbiorach. W naszym przepisie używamy mieszanych odmian. Mogą być to podgrzybki, borowiki, koźlarze lub maślaki. To świetna propozycja obiadowa dla całej rodziny. Sprawdźcie, jak powstaje klasyczna zupa ze świeżych grzybów. Podpowiadamy, jak ją doprawić i zagęścić.
Artur Rogalski
(średnia 4.46 z 191 głosów)
Przygotowanie składników: świeże leśne grzyby (na przykład podgrzybki, borowiki i koźlarze) dokładnie oczyszczamy, a potem krótko płuczemy w zimnej wodzie. Kroimy na kawałki. Cebulę pozbawiamy łupinki i siekamy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Marchewkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Smażenie grzybów: na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę. Wrzucamy cebulę. Kiedy się zeszkli, dodajemy czosnek. Podgrzewamy go, żeby uwolnił aromat. Dokładamy grzyby. Smażymy je przez około 20 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy garścią posiekanego koperku.
Gotowanie zupy: w dużym garnku umieszczamy marchewkę i ziemniaki. Zalewamy je bulionem. Gotujemy pod przykryciem przez kwadrans, aż warzywa prawie całkowicie zmiękną. Dodajemy smażone grzyby i majeranek.
Zasmażka: na patelni lub w rondelku rozgrzewamy masło z mąką. Wlewamy kilka łyżek zupy i śmietankę. Łączymy wszystkie składniki (najlepiej za pomocą rózgi kuchennej) i lekko redukujemy. Dodajemy zasmażkę do garnka. Mieszamy. Kiedy zupa grzybowa ze świeżych grzybów nieco zgęstnieje, jest gotowa do podania.
Porady
- Jak przygotować świeże grzyby do zupy? Przede wszystkim należy je dobrze oczyścić z pozostałości leśnego runa. Można to zrobić za pomocą specjalnej szczoteczki lub ręcznika papierowego. Po opłukaniu i osuszeniu podsmażamy je na oleju lub maśle, żeby wydobyć ich aromat i odparować nadmiar wody. To ważny krok, którego nie należy pomijać.
- Zupa grzybowa ze świeżych grzybów z ziemniakami świetnie smakuje przyrządzona na lekkim bulionie warzywnym, ale można też wykorzystać rosół drobiowy lub zrobić esencjonalny wywar na żeberkach.
- Pod koniec gotowania możemy dodać do zupy odrobinę soku z cytryny lub octu z białego wina, jeśli uznamy, że brakuje w niej elementu kwasowości.
- Jak zrobić zupę grzybową ze świeżych grzybów w formie kremu? Wszystkie składniki wystarczy zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym. Można też użyć prostego przecieraka do warzyw. Zupa grzybowa krem będzie miała wtedy gładką konsystencję, a jej smak będzie szybciej rozwijał się w ustach. Warto podawać ją z grzankami lub groszkiem ptysiowym.
- Klasyczna zupa ze świeżych grzybów może powstać niemal z każdej jadalnej odmiany, którą znajdziemy w lesie. Najlepiej jednak wybierać najbardziej esencjonalne i aromatyczne okazy, takie jak prawdziwki, podgrzybki, maślaki lub koźlarze. Możemy przygotować ją również z jednego gatunku. W naszych kuchniach jesienią powinna zagościć na przykład zupa borowikowa lub rydzowa.
- Bez problemu możemy zrobić zupę w wersji wegańskiej. Zamiast śmietany użyjmy kremowego roślinnego napoju, na przykład kokosowego lub migdałowego. W takiej odsłonie pomijamy również masło. Zasmażkę możemy zrobić na oleju.
- Poza sezonem na świeże leśne zbiory możemy przygotować zupę z suszonych grzybów. Należy je namoczyć kilka godzin wcześniej (a najlepiej na noc), a następnie odsączyć i podsmażyć na oliwie lub maśle, tak jak w naszym przepisie. Wodę, którą zalewaliśmy grzyby, możemy dodać do zupy lub wykorzystać później do innych dań i dodatków, na przykład sosu śmietanowego lub risotto z borowikami.
Poszczególne typy zup grzybowych różnią się od siebie nie tylko smakiem, ale również formą podania. Klasyczne danie obiadowe na bazie borowików lub podgrzybków najczęściej zaserwujemy zabielone śmietaną, z dodatkiem ziemniaków. Opcji jest jednak o wiele więcej. Możemy przyrządzić też takie pożywne potrawy jak:
Domowa zupa ze świeżych grzybów doskonale smakuje przyprawiona tymiankiem, bazylią, estragonem i lubczykiem, a także cząbrem, natką pietruszki, koperkiem i sporą ilością czosnku. Zaskoczy nas smakiem, gdy wsypiemy do niej szczyptę gałki muszkatołowej. Zioła i przyprawy z powodzeniem wydobywają aromat grzybów, aIe można też dodać do zupy inne dodatki, które podkręcą jej smak, takie jak:
Lubimy jeść zupę grzybową ze świeżych grzybów przede wszystkim dlatego, że oferuje bogactwo smaku umami. Ale to nie jedyny powód, dla którego warto przyrządzać to sezonowe danie. Grzyby leśne są drogocennym źródłem wielu substancji odżywczych. Znajdziemy w nich m.in. białko, które charakteryzuje się stosunkowo dobrą przyswajalnością. Z tego powodu polecane są osobom, które nie jedzą mięsa i szukają dobrych źródeł protein. Oprócz tego zawierają sporą dawkę błonnika, który wspomaga procesy trawienne organizmu. W grzybach znajdziemy również potas, żelazo, wapń, fosfor i selen, a także witaminy z grupy B (głównie w kurkach) oraz witaminę D2 (w prawdziwkach i podgrzybkach). Niestety z uwagi na obecność błonnika pokarmowego jedzone w nadmiarze mogą obciążać nasz układ pokarmowy. Grzybów na pewno nie powinny jeść dzieci do 12 roku życia. Zastrzeżenie to nie dotyczy jednak odmian hodowlanych.
Komentarze