REKLAMA

Lane kluski

Kluski lane to pyszne wspomnienie z dzieciństwa. Są szybkie, tanie i wychodzą każdemu. Wystarczy jajko i mąka, aby wyczarować kluseczki do rosołu i nie tylko. Sprawdzą się one też do innych zup czy do gulaszu. Można także zrobić kluski lane na mleku i podać je na śniadanie lub podwieczorek. Zobaczcie jak zrobić je, aby smakowały jak u babci!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy Ciasta Pierogi Kluski lane kluski

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 3.86 z 451 głosów)


Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • kluski-kładzione 1.

    Jajka mieszamy z mąką i szczyptą soli na gładkie ciasto. Masa nie może być zbyt gęsta, dlatego w razie potrzeby należy dodać odrobinę wody. Konsystencja powinna być taka, aby łatwo dało się ją nalewać do wrzątku. 

  • kluski-lane 2.

    Przygotowaną masę wlewamy powoli, cienkim strumieniem do gotującej się wody ze szczyptą soli. Takie kluski możemy też ugotować bezpośrednio w rosole. Kluseczki gotujemy przez około 2 minuty, po czym wyjmujemy je łyżką cedzakową na oddzielny talerz. Kluski lane na rosole, od razu nalewamy do misek razem z zupą.

Porady

Lane kluski

Lane kluski to fantastyczny dodatek do zupy mlecznej, zupy pomidorowej, ogórkowej czy do rosołu. Jako dodatek właśnie do rosołu są najbardziej znane i najpowszechniej stosowane. Chociaż ich przygotowanie wydaje się trudne, w rzeczywistości jest wyjątkowo proste. Kluski lane to po prostu lane ciasto, które może być doskonałym zamiennikiem czy to makaronu, czy też na przykład ryżu. Lane kluski można gotować w zupie, albo na wodzie. Jak się je robi? Co zrobić, żeby ich konsystencja była odpowiednia?

Przepisy na lane kluski

Kluseczki lane to tradycyjny przysmak, podobny do klusek łyżką kładzionych. Te drugie jednak podawane są najczęściej do drugiego dania, podczas gdy lane kluski trafiają do zupy. Kluseczki do rosołu czy zupy pomidorowej to przysmak, który zachwyca i dzieci, i dorosłych. Wielu dorosłym osobom kojarzy się też z dzieciństwem - dawniej były bowiem szykowane dość powszechnie. Wyróżniamy kluski lane na mleku i lane kluski na wodzie. Zamiast mleka można użyć napoju migdałowego - to rozwiązanie idealne dla wegan. Lane kluski na wodzie są idealne nie tylko dla dzieci, ale też między innymi dla osób chorych. Gdy boli brzuch, gdy odczuwamy jakąś niedyspozycję żołądkowo-jelitową sprawdzą się one świetnie!

Jak zrobić lane ciasto?

Jak się robi kluski lane? Do przygotowania lanego ciasta wystarczą składniki, które zwykle można znaleźć w każdej kuchni. Mąka, jajko, mleko, napój migdałowy lub woda - to podstawowe składniki. Czasami można jeszcze dodać masło. Ważne jest przy tym nie tylko co się ze sobą miesza, ale też w jakich proporcjach. Zastosowanie niewłaściwych proporcji sprawi, że lane ciasto będzie zbyt twarde, albo że będzie zbyt miękkie i nie będzie chciało się skleić. W przypadku zbyt twardej mieszanki należy dodać odrobinę mleka lub wody. Z kolei ciasto zbyt miękkie poratuje odrobina mąki. Do ciasta warto też dodać odrobinę soli - będzie smaczniejsze! A jaka mąka będzie najlepsza? Zwykła, pszenna mąka to najlepsze rozwiązanie!

Ile gotować kluski lane?

Lane kluski na rosole, mleku czy wodzie muszą nie tylko zostać przygotowane z odpowiednich składników, ale też w odpowiedni sposób. Najważniejszy jest czas gotowania. Wszystkie składniki trzeba ze sobą wymieszać, a następnie wlewać do wrzątku - nie mieszać od razu, żeby ciasto się ścięło i połączyło w grubsze czy cieńsze kluski. Od momentu wlania kluski z jajkiem powinny gotować się około 2 minut.

Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy