Kluski lane to pyszne wspomnienie z dzieciństwa. Są szybkie, tanie i wychodzą każdemu. Wystarczą jajko, mąka i szczypta soli, żeby wyczarować kluseczki do rosołu i nie tylko. Sprawdzą się do innych zup, na przykład pomidorowej lub ogórkowej, lub do gulaszu. Można także zrobić je na mleku i podać na śniadanie lub podwieczorek. Zobaczcie jak zrobić lane kluski, żeby smakowały jak u babci.
Artur Rogalski
Przygotowanie: dwa średniej wielkości jajka wybijamy do miseczki (najlepiej, żeby miały temperaturę pokojową). Do oddzielnego naczynia przesypujemy mąkę pszenną.
Mieszanie składników: łączymy jajka z mąką. Doprawiamy je szczyptą soli i od razu zaczynamy rozrabiać je za pomocą widelca lub rózgi kuchennej.
Ciasto: mieszamy składniki do uzyskania gładkiej masy, bez grudek, z wyraźnie widocznymi pęcherzykami powietrza. Czynność ta powinna zająć nie dłużej niż 30 sekund. Jeśli ciasto jest za gęste, możemy dodać odrobinę wody lub mleka.
Gotowanie: podgrzewamy wodę, bulion lub rosół (około 750 ml). Powoli wlewamy ciasto łyżką. Czekamy chwilę, aż napęcznieje, po czym mieszamy zupę. Kluski lane są gotowe po upływie minuty.
Porady
- Lane ciasto do zupy można zmiksować za pomocą blendera. Dzięki temu będzie idealnie gładkie. Najlepiej robić je na bazie mąki typ 650–750.
- Przepis na lane kluski jest niezwykle prosty i szybki. Taki dodatek do zupy gotuje się 1–2 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Bulion lub rosół, do którego wlewamy ciasto, nie powinien mocno wrzeć, ma lekko bulgotać. Nie mieszajmy go od razu. Pozwólmy, żeby masa się ścięła i połączyła w grubsze lub cieńsze kluski.
- Jeśli chcemy zrobić bezglutenowe kluski do rosołu, zamieńmy produkt pszenny na mieszankę mąki ryżowej i ziemniaczanej. Można też wykorzystać gotowy wyrób oznaczony symbolem przekreślonego kłosa, przeznaczony do wypieku chleba lub pizzy.
- Jak zrobić lane kluski dla osób na diecie roślinnej? Jajka można zastąpić wodą z ciecierzycy (aquafaba) lub naturalnym tofu. Ciasto gotujemy na wodzie lub mleku roślinnym, na przykład migdałowym.
- Kluski lane na rosole, wodzie lub mleku można wyciskać za pomocą rękawa cukierniczego lub zwykłego woreczka foliowego z odciętym rogiem. Dzięki takiej technice uzyskamy cienkie i równe kluseczki.
Prostym i tanim sposobem na urozmaicenie każdej zupy są kluski lane. Przepis często wykorzystywały nasze babcie, a dziś poszedł nieco w odstawkę, ponieważ z łatwością można kupić w sklepach różne gotowe wyroby. Warto przyswoić sobie jednak tę tradycyjną technikę i użyć jej do wzbogacenia niedzielnego rosołu. To świetny zamiennik dla makaronu lub ryżu. Lane kluski przydadzą się też do zrobienia takich potraw jak:
Proste lane kluski na wodzie bez żadnych dodatków są idealne dla dzieci i osób chorych. Kiedy odczuwamy jakąś niedyspozycję żołądkowo-jelitową, sprawdzą się one świetnie.
Jak się robi lane kluski na śniadanie? Nic prostszego. Przygotowujemy je tak samo, jak do rosołu, ale dodajemy do gotującego się mleka – krowiego lub roślinnego. Zastąpią poranną kaszkę lub owsiankę i można je podawać nawet najmłodszym domownikom. Warto dosłodzić je cukrem lub miodem, a w wersji niskokalorycznej ksylitolem. Taka zupa mleczna to dla wielu z nas smak dzieciństwa. Polecamy dodać do niej również takie aromatyczne składniki jak:
Polska tradycja obfituje w przeróżne mączne dodatki domowej roboty do zupy, gulaszu lub sosu. Najczęściej podaje się je na słono, chociaż różnią się nieco zastosowaniem. Jeśli chodzi o prostotę wykonania, prym wiodą kluski lane do rosołu, ale można też wykonać na przykład:
Komentarze