Zupa z serków topionych

Pyszna, sycąca i delikatna w smaku zupa !

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.37 z 231 głosów)

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 1 kostka rosołowa
  • 30 dkg małych pieczarek
  • 30 dkg mięsa mielonego wieprzowego
  • 1 śedniej wielkości por (jego biała częśc)
  • 1 mała cebula
  • 2 podłużne ziołowe serki topione (2 x 100g)
  • 2 ziela angielskie
  • 2 liscie laurowe
  • 2 łyżeczki mąki
  • 1 łyżka tłuszczu do smażenia

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Wodę zagotowac, dodac 1 kostkę rosołową oraz umyty i pokrojony w drobne paseczki por, ziela angielskie i liście laurowe.
  • Cebulę pokroic w kostkę zeszklic na patelni na odrobinie tłuszczu. Pieczarki umyc, pokroic w plasterki i dodac do cebulki. Smazyc do odparowania płynu.
  • Mięso podzielic na drobne cząstki, posolic i podsmażyc do ściecia - około 10 minut.
  • Do gotujacego sie rosołu dodac podsmażone pieczarki i mięso mielone. Gotowac około 15 minut na małym ogniu. Nastepnie rozpuścic 2 serki topione w 3/4 szklanki przegotowanej ciepłej (ale nie wrzącej) wody i dodac 2 łyżeczki mąki.
  • Wlac rozrobione serki do zupy i zagotowac. Na koniec jeśli zajdzie potrzeba doprawic zupę solą i pieprzem.
  • Podawac z białym pieczywem.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy