Zupa z serków topionych z mięsem mielonym to pyszna i sycąca propozycja obiadowa dla całej rodziny. Jeśli zaserwujemy ją z dodatkiem domowych grzanek i zieleniny, to świetnie sprawdzi się również na eleganckie przyjęcie. Danie najlepiej smakuje z mięsem mielonym (wieprzowym, drobiowym lub wołowym) np. w formie mini pulpecików. Nasz przepis na zupę z serków topionych możemy nieco zmodyfikować i wzbogacić o swoje ulubione dodatki np. pieczarki czy grzyby leśne. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić zupę z serków topionych dla gości i rodziny!
fot. iStock
(średnia 4.34 z 247 głosów)
Bulion warzywny należy zagotować. Następnie trzeba dodać ziela angielskie i liście laurowe. Kolejnym krokiem jest dokładne umycie pieczarek, pokrojenie ich w plasterki. Następnie trzeba dodać posiekanego drobno pora i umieścić je na rozgrzanej patelni z łyżką oleju (15 ml). Do pora na patelni trzeba dodać pieczarki. Całość trzeba smażyć do chwili odparowania płynu.
Następnie mięso mielone trzeba rozdrobnić i podsmażyć na rozgrzanej patelni z olejem (15 ml) przez około 10 minut. Do gotującego się bulionu należy dorzucić podsmażone pieczarki z porem i mięso mielone. Całość należy gotować około 15 minut na małym ogniu. Potem należy wziąć 50 ml zagotowanego bulionu i rozpuścić w niej serek topiony.
Rozpuszczone serki topione trzeba dolać do zupy i zagotować. Na koniec zupa z serków topionych z mięsem mielonym powinna być dokładnie wymieszana. Zupa z serków topionych z mięsem mielonym i pieczarkami najlepiej smakuje posypana świeżą natką pietruszki. Zupa z mięsem mielonym i serkiem topionym jest gotowa do podania.
Porady
- Do przygotowania zupy serowej z serków topionych możemy wykorzystać mięso mielone – wołowe, wieprzowe lub drobiowe (według uznania). Najlepiej podawać je do zupy w formie mini pulpecików, wcześniej obtoczonych w mące, podsmażonych na patelni i ugotowanych we wrzącej wodzie. Zupę serową z serków topionych możemy przygotowywać również w wersji wegetariańskiej.
- Zupę serową możemy przygotować zarówno na bulionie warzywnym, jak i drobiowym.
- Do przygotowania zupy serowej rekomendujemy wykorzystać serki o neutralnym smaku (np. śmietankowym).
- Jeśli nie chcemy, by podczas gotowania zupy z serków topionych powstały nam grudki, to warto wcześniej wymieszać je dokładnie w śmietanie 30%. Warto jednak mieć na uwadze to, że zwiększymy w ten sposób kaloryczność naszego posiłku.
- Zupę z serków topionych możemy przyprawić wedle uznania – papryką ostrą i słodką, gałką muszkatołową, a także przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
Mimo że obecnie zupa serowa znana i rozpowszechniona jest niemal we wszystkich zakątkach świata, to nieodłącznie kojarzy się ona nam z kuchnią francuską. Przygotowuje się ją z różnych rodzajów sera, najczęściej z tych o intensywnym smaku i aromacie (gorgonzoli czy camembert). Znana jest również neapolitańska zupa serowa, którą serwuje się z makaronem. Można przygotować ją na bazie goudy i cheddara – ważne, by ser był stosunkowo miękki i łatwo roztapiał się pod wpływem wysokiej temperatury.
Zupę serową z serków topionych można przygotowywać i serwować na wiele różnych sposobów. Jeśli zależy nam na tym, by podnieść poziom jej sytości, to możemy podawać ją z ziemniaczanym purée czy kluskami lanymi. Świetnie sprawdzi się również makaron, np. nitki czy penne. Zupę serową możemy podawać także ze świeżym pieczywem lub grzankami, przygotowanymi samodzielnie z chleba tostowego (wystarczy odciąć skórki, pokroić chleb w kostki i podsmażyć na oliwie z oliwek na złocisto-brązowy kolor). Zupa z serków topionych z grzankami to świetna opcja na przyjęcie. Najlepiej podawać ją również z zieleniną, np. pietruszką czy cebulą dymką.
Smak naszej zupy serowej determinowany jest przez typ i rodzaj wykorzystanego sera. Świetnym pomysłem, zgodnym z ideą zero waste, jest przygotowanie zupy z pozostałych w lodówce resztek. Możemy wykorzystać różne typy sera – goudę, cheddar, maasdamer czy ementaler. Jednakże jeśli chcemy uzyskać prawdziwie kremową konsystencję zupy, to najlepiej wykorzystać serki topione o smaku śmietankowym. Możemy też wybrać opcję smakową – np. pieczarkową, warto jednak pamiętać, że nie pozostaje to obojętne dla smaku naszej potrawy. Zupa serowa z serków topionych to zdecydowanie najszybsza, a zarazem najtańsza opcja przygotowania tego dania. Zupę serową możemy przygotować również w wersji nieco bardziej wykwintnej na bazie serów pleśniowych – Brie, Lazur, Gorgonzoli czy Camembert z dodatkiem białego wina. Warto jednak pamiętać, że sery pleśniowe nie są zalecane kobietom w ciąży (ze względu na obecność bakterii Listeria monocytogenes).
Komentarze