Pierogi z grzybami i fasolą to ciekawa alternatywa dla tradycyjnych, świątecznych pierogów z kapustą i grzybami. Sprawdzą się nie tylko na wigilijnym stole – to również świetna propozycja na codzienny, smaczny obiad. Połączenie świeżych grzybów i białej fasoli z pewnością przypadnie do gustu wszystkim miłośnikom wytrawnych pierogów.
(średnia 4.45 z 157 głosów)
Zagniatanie ciasta: Mąkę przesiewamy do dużej miski. Dodajemy sól, jajko oraz olej i łączymy składniki ze sobą. Ciągle mieszając, dodajemy stopniowo ciepłe mleko. Zagniatamy ciasto, aż do uzyskania gładkiej, elastycznej konsystencji. Przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na około 30 minut.
Przygotowanie farszu: Grzyby porządnie czyścimy, a następnie gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy je i siekamy w drobną kosteczkę. Cebulę obieramy i bardzo drobno kroimy. Podsmażamy ją na patelni z dodatkiem smalcu, aż do zeszklenia. Dodajemy do niej grzyby. Całość doprawiamy pieprzem oraz solą i dusimy pod przykryciem przez kilka minut. Fasole cedzimy na sitku i dodajemy do farszu.
Lepienie pierogów: Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek. Wycinamy z niego kółka o średnicy kilku centymetrów. Na środek placków kładziemy porcję farszu, składamy ciasto i sklejamy jego brzegi.
Gotowanie: Pierogi wrzucamy do osolonej, wrzącej wodzy i gotujemy je do upływu dwóch minut od ich wypłynięcia.
Porady
- Poza sezonem pierogi z powodzeniem można przygotować na bazie mrożonych lub suszonych grzybów. Jeśli nie macie dostępu do świeżych grzybów polecamy zdecydować się na ich mrożoną wersję – są prostsze w obróbce, a przygotowanie farszu zajmie wam mniej czasu.
- By farsz nabrał gładszej konsystencji, można przed wrzuceniem na patelnie dokładnie zblendować grzyby za pomocą ręcznego lub kielichowego miksera.
- Ciasto najwygodniej jest zagniatać ręcznie lub za pomocą drewnianej łyżki.
- Jeśli nie przepadacie za smakiem leśnych grzybów lub planujecie podać danie dzieciom, polecamy przygotować je na bazie pieczarek. Najmłodsi do ukończenia 12 roku życia mogą spożywać jedynie grzyby hodowlane. Zrezygnować z jedzenia gatunków rosnących w lasach powinny również kobiety w ciąży oraz karmiące piersią. Pierogi z fasolą i pieczarkami to równie smaczna wersja dania, która z pewnością nie zaszkodzi waszym pociechom.
- Zamiast fasoli z puszki można z powodzeniem użyć samodzielnie ugotowanej, białej fasoli. Zmieni ona smak dania w nieznacznym stopniu, jednak będzie to zdrowsza alternatywa.
- Do rozwałkowywania ciasta i wykrawania pierogów polecamy użyć silikonowej stolnicy. Zapobiega ona rozrywaniu i przyklejaniu się masy. Ciasto można również wałkować na stolicy wykonanej z drewna lub na kuchennym blacie, należy jednak wówczas pamiętać o podsypaniu masy mąką. Do wycinania pierogów przydadzą się specjalne metalowe lub plastikowe wykrawacze w kształcie koła. Można też użyć w tym celu szklanki wykonanej z cienkiego szkła. Formowanie pierogów ułatwi foremka przeznaczona do lepienia ciasta.
- Fanom pikantnych smaków polecamy dodać do farszu kilka ząbków świeżo przeciśniętego czosnku lub odrobinę sproszkowanej papryczki chili.
- Jeśli lubisz pierogi z grzybami, to mocno rekomendujemy sprawdzenie także przepisów na pierogi z pieczarkami, pierogi z gąskami oraz genialne pierogi z kurkami.
Pierogi fasolowo-grzybowe zwykle podaje się w wersji gotowanej. Jednak w zależności od preferencji można również przed zaserwowaniem podpiec je w piekarniku lub podsmażyć na patelni. Jeśli przygotujecie większą porcję, możecie je z powodzeniem odsmażyć na następny dzień. Możecie też podawać pierogi na zimno – są wówczas równie smaczne. Polecamy podawać je z dodatkiem gęstej śmietany lub z odrobiną podsmażanej cebulki.
Tradycyjne, polskie dania kojarzą wam się z nudą na talerzu? Czas to zmienić! Istnieje mnóstwo sposobów na unowocześnienie klasycznych pierogów. Możecie przyrządzić je w wersji à la pizza z dodatkiem kurczaka, suszonych pomidorów i czarnych oliwek. Polecamy również spróbować meksykańskich empanadas wypełnionych mięsnym farszem, rodzynkami oraz orzechami piniowymi. Ciekawie smakują też pierogi z farszem z kurczaka, zielonymi oliwkami i odrobiną gałki muszkatołowej. Fanom leśnych smaków polecamy przygotować pierogi z kurkami z tego przepisu – dodatek śmietanki i boczku sprawia, że smakują wprost wyśmienicie.
Komentarze