Zupa grzybowa

Pyszna zupa z makaronem :)

Zupyzupa grzybowadania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 200 głosów)

Składniki:

  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • (może być porcja rosołowa)
  • 1 duża marchewka
  • 1 mała pietruszka
  • kawałek selera
  • 1 mała cebula
  • listki selera i lubczyku
  • 2 garście suszonych grzybów
  • 1 jogurt naturalny lub śmietana
  • 250 g ulubionego makronu
  • zielenina do posypania
  • sól, pieprz
  • vegeta

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Marchewkę, pietruszkę i selera zetrzeć na tarce o grubym oczku. Grzyby namoczyć.
  • Mięso wypłukać, zalać wodą, posolić i zagotować. Odcedzić szumowiny, dodać włoszczyznę, grzyby razem z wodą, w której się moczyły i 2 łyżeczki vegety. Przykryć, przykręcić gaz i gotować do miękkości mięsa.
  • Jogurt/śmietanę zahartować i dodać do zupy. Wsypać makaron. Jeśli zupę gotujemy wcześniej, to doprowadzić do zagotowania i wyłączyć. Makaron dojdzie. Jeśli przygotowujemy przed podaniem, to gotować do miękkości makaronu. Doprawić do smaku. Przed podaniem można posypać ulubioną zieleniną.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy