Zupa grzybowa ze śliwką

Wędzone śliwki rewelacyjnie podkreślają smak zup i gulaszy. Tym razem wrzucamy je do tradycyjnej wigilijnej grzybowej.

Dodany przez:

Bezmięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 15 dag suszonych kapeluszy podgrzybków
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, cukier, świeżo mielony pieprz
  • 20 dag wędzonych polskich śliwek bez pestek
  • 4 goździki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 150 ml słodkiej śmietany 36%
  • 2 łyżki mąki pszennej

Przygotowanie

  1. Grzyby zalewamy 400 ml wody. Dodajemy liść laurowy, przekrojone ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki soli i gotujemy przez 15 min. Osobno gotujemy śliwki z dodatkiem goździków i 300 ml wody, przez 10 min. Wyławiamy grzyby, osuszamy, kroimy w cienkie paski; to samo robimy ze śliwkami. Uwaga – zachowujemy oba wywary! Cebule kroimy w drobniutką kostkę.
  2. Rozgrzewamy grubą warstwę oleju słonecznikowego, wrzucamy cebulę i prażymy na złoto, mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką, aby była popalona, złota i chrupiąca jak omasta do pyz i pierogów; odsączamy na sicie (odsączony olej zachowujemy do odgrzewania wigilijnych pierogów lub kapusty, bo jest tak cudnie aromatyczny, że szkoda go wylewać).
  3. Na tłustej patelni po cebuli przesmażamy przez 2 min śliwki razem z grzybami i cebulką. Przekładamy do garnka, dodajemy bulion z grzybów (nie zlewajmy wszystkiego do dna, ponieważ zawsze jest tam piach) oraz wodę ze śliwek, doprawiamy pieprzem i solą.
  4. Śmietanę roztrzepujemy z mąką. Po zagotowaniu zupy, cały czas mieszając, wlewamy do niej śmietanę, doprawiamy, nie gotujemy. Podajemy: bez dodatków albo z kaszą jaglaną albo łazankami.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Wskazówki

Zobacz też: grzybowy gulasz z pęczakiem

wigilia Grzyby Boże Narodzenie obiad zupa śliwki Święta grzybowa zupy polskie
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy