Zupa grzybowa ze śliwką

Wędzone śliwki rewelacyjnie podkreślają smak zup i gulaszy. Tym razem wrzucamy je do tradycyjnej wigilijnej grzybowej.

Zupyzupa grzybowa

Czas przygotowania:
55 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 195 głosów)

Składniki:

  • 15 dag suszonych kapeluszy podgrzybków
  • 3 liście laurowe
  • 3 ząbki czosnku
  • sól
  • cukier
  • świeżo mielony pieprz
  • 20 dag wędzonych polskich śliwek bez pestek
  • 4 goździki
  • 2 średniej wielkości cebule
  • 100 ml oleju słonecznikowego
  • 150 ml słodkiej śmietany 36%
  • 2 łyżki mąki pszennej

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Grzyby zalewamy 400 ml wody. Dodajemy liść laurowy
  • przekrojone ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli i gotujemy przez 15 min. Osobno gotujemy śliwki z dodatkiem goździków i 300 ml wody
  • przez 10 min. Wyławiamy grzyby
  • osuszamy
  • kroimy w cienkie paski; to samo robimy ze śliwkami. Uwaga – zachowujemy oba wywary! Cebule kroimy w drobniutką kostkę.
  • Rozgrzewamy grubą warstwę oleju słonecznikowego
  • wrzucamy cebulę i prażymy na złoto
  • mieszając co jakiś czas drewnianą łyżką
  • aby była popalona
  • złota i chrupiąca jak omasta do pyz i pierogów; odsączamy na sicie (odsączony olej zachowujemy do odgrzewania wigilijnych pierogów lub kapusty
  • bo jest tak cudnie aromatyczny
  • że szkoda go wylewać).
  • Na tłustej patelni po cebuli przesmażamy przez 2 min śliwki razem z grzybami i cebulką. Przekładamy do garnka
  • dodajemy bulion z grzybów (nie zlewajmy wszystkiego do dna
  • ponieważ zawsze jest tam piach) oraz wodę ze śliwek
  • doprawiamy pieprzem i solą.
  • Śmietanę roztrzepujemy z mąką. Po zagotowaniu zupy
  • cały czas mieszając
  • wlewamy do niej śmietanę
  • doprawiamy
  • nie gotujemy. Podajemy: bez dodatków albo z kaszą jaglaną albo łazankami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Zobacz też: grzybowy gulasz z pęczakiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy