Zupa buraczana

Zawsze tak nazywam tę zupkę, gdyż jest bardzo prosta - do wywaru wrzucamy buraczki :)

Zupybarszczdania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 192 głosów)

Składniki:

  • kawałek mięsa wieprzowego na wywar,
  • 4 duże buraki,
  • 2 marchewki,
  • 1 pietruszka,
  • 1 seler,
  • 1 por,
  • 4 ziemniaki,
  • vegeta,
  • liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • pieprz,
  • lubczyk,

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Zagotowujemy krótko mięso. Opłukujemy z powstałej szumowiny i wkładamy do dużego garnka, w którym będziemy gotować zupę. Zalewamy wodą i gotujemy na małym ogniu.
  • Obieramy i myjemy warzywa. Do garnka wkładamy marchew, pietruszkę, seler i por. Odrobinę solimy, pieprzymy, dodajemy 6 ziaren ziela angielskiego, 3 listki laurowe oraz szczyptę lubczyku. Cały czas gotujemy na małym ogniu.
  • Ziemniaki i buraki kroimy w kostkę i pod koniec gotowania zupy wyjmujemy ugotowane mięso i warzywa i wkładamy pokrojone buraki i ziemniaki.Ziemniaki możemy wrzucić chwilę później bo się szybciej ugotują.
  • Czekamy aż warzywa zmiękną. Doprawiamy zupę do smaku.
  • Gotową zupkę możemy zabielić mlekiem bądź śmietaną.
  • Mięso można od razu gotować z warzywami i zbierać szumowinę w czasie gotowania. Dla mnie tak jest wygodniej.
  • Dodatkowo ja zawsze mięso obieram z kości/tłuszczu, kroję na małe kawałki i wrzucam do zupy.
  • Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy