Barszcz czerwony wiejski mojej babci

To najlepszy barszcz mojej babci,prosty i smaczny.

Dodany przez:

Barszcz czerwony wiejski mojej babci

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.73 z 49 głosów)

Składniki

  • 1,5 kg buraków czerwonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki octu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 1 śmietana kwaśna 18%
  • sól
  • pieprz
  • 2,5 litra wody
  • ewentualnie majeranek
  • Dodatkowo
  • ziemniaki dowolna ilość
  • skwarki z boczku,lub kiełbasy przesmażone z cebulką.
  • zielony koperek

Przygotowanie

  1. Buraki obrać,umyć, pokroić w kawałki,zalać wodą,dodać listek ziele,czosnek,sól,cukier,gotować 20 min.
  2. Po tym czasie,wlać ocet i gotować jeszcze 15 min.
  3. Odstawić barszcz na 1 godz żeby nabrał kolorku i smaku.
  4. Śmietanę,rozrobić z barszczem i wlać do garnka,doprawić pieprzem.
  5. Ugotować ziemniaki,utłuc,wyłożyć na talerz,posypać skwarkami i koperkiem,z boku wlać barszcz.
  6. Polecam i smacznego.
obiad zupy barszcz buraki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze