REKLAMA

Barszcz czerwony zabielany

Barszcz czerwony zabielany śmietaną lub zsiadłym mlekiem to zupa, która wielu z nas kojarzy się ze smakami dzieciństwa. Istnieje wiele wariacji na temat tego dania, m.in. w kuchni rosyjskiej i ukraińskiej. Nasza propozycja to barszcz czerwony zabielany śmietaną 18%, gotowany na rosole, który opcjonalnie możemy zastąpić wywarem warzywnym (wegetariańska wersja barszczu czerwonego). Zupę możemy przygotować ze świeżych buraków (gotowanych lub zapiekanych) lub z buraków ze słoika – jest to świetna opcja jeśli zależy nam na przygotowaniu szybkiego barszczu czerwonego na Wigilię i nie tylko. Jak przygotować domowy barszcz czerwony? Poniżej podajemy przepis. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy barszcz czerwony

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.21 z 242 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Barszcz czerwony-buraki 1.

    Barszcz czerwony – przepis: Na początku należy zagotować rosół. Następnie zetrzeć na tarce o dużych oczkach: marchew, pietruszkę, kawałek selera i jednego buraka. Potem trzeba dołożyć kawałek pora w całości, dodać lubczyk, liść laurowy i ziele angielskie. Całość na barszcz czerwony należy gotować do miękkości warzyw.

  • Buraki czerwone 2.

    Kolejnym krokiem jest obranie pozostałych buraków i pokrojenie ich na większe kawałki. Następnie trzeba pokroić cebulę w kostkę i usmażyć na oleju. Podsmażoną należy dodać do zupy razem z kawałkami buraków. Kiedy barszcz czerwony osiągnie intensywny kolor, należy dolać ocet, aby go utrwalić. Barszcz czerwony należy zdjąć z ognia, doprawić solą, pieprzem i zabielić zahartowaną śmietaną. Gotowy barszcz czerwony zabielany trzeba posypać posiekaną zieloną pietruszką.

Porady

  • Barszcz czerwony zabielany najlepiej serwować w bulionówkach wraz z ziemniakami, skwarkami mięsnymi lub z białą fasolą (ewentualnie z kluskami lanymi). Barszcz czerwony można podawać także z krokietami, a także z uszkami lub z pierogami z mięsem.
  • Jeśli chcemy, by nasz barszcz czerwony był nieco bardziej esencjonalny, to możemy dodać do niego zakwas buraczany, który nadaje całości lekko kwaskowatego posmaku i intensywnego, bordowego koloru. 
  • W naszym przepisie na barszcz czerwony rekomendujemy dodać również ocet spirytusowy 10%,  dzięki któremu nasze buraki nie stracą koloru podczas obróbki termicznej. Możemy go zastąpić octem jabłkowym lub zakwasem buraczanym. 
     

Notka redakcyjna

 

Domowy barszcz czerwony


Barszcz czerwony to jedna z wizytówek polskiej kuchni, a zarazem danie, po które sięgamy w różnych porach roku. Tradycyjny, domowy barszcz czerwony przygotowany był przez nasze babcie, a przepis na niego przekazywany był z pokolenia na pokolenie. Taką zupę przygotowuje się obowiązkowo na wywarze drobiowym lub mięsnym (w zależności od preferencji). Niezbędne są również warzywa – oprócz buraków, także czosnek, por, cebula, seler, pietruszka i marchewka. Domowy barszcz czerwony to jednocześnie barszcz czerwony ze świeżych buraków – na ok. 2 litry wywaru potrzeba ok. 1 kg obranych i pokrojonych buraków, które gotujemy do miękkości. Możemy też ewentualnie upiec je w piekarniku – jednakże w takim przypadku skórkę należy zdjąć dopiero po ich przypieczeniu. Świetną opcją jest dodanie do barszczu czerwonego buraczków zasmażanych, które nadają całości charakterystycznego posmaku. Domowy barszcz czerwony możemy zabielić śmietaną lub zsiadłym mlekiem (nie jest to obowiązkowe, ponieważ barszcz czerwony niezabielany jest równie smaczny) i serwować z ziemniakami, skwarkami ze słoniny lub z boczku. 


Szybki barszcz czerwony 


Barszcz czerwony z buraków ze słoika to świetna opcja dla osób zapracowanych czy entuzjastów szybkiej kuchni. Najlepiej wykorzystać buraczki, które przygotowaliśmy w okresie letnim i zawekowaliśmy w słoikach. Jeśli jednak takich nie mamy, to nic straconego – buraczki w słoiku na barszcz czerwony można znaleźć niemal w każdym sklepie spożywczym. Szybki barszcz czerwony również przygotowujemy na wywarze (mięsnym lub warzywnym) lub ewentualnie na domowej kostce rosołowej. Po ugotowaniu wywaru dodajemy do niego pokrojone w kostkę buraczki ze słoika, gotujemy przez ok. 5 minut, zabielamy śmietaną i doprawiamy octem, a na końcu posypujemy natką pietruszki. Szybki barszcz czerwony to również barszcz czerwony z gotowanych buraków – zasada postępowania jest dokładnie taka sama jak powyżej. 


Szybki barszcz czerwony na wigilię


Wigilijny barszcz czerwony zazwyczaj przygotowuje się na domowym zakwasie buraczanym. Jest on niezwykle esencjonalny i funduje intensywne doznania smakowe. Do jego przygotowania niezbędne są również grzyby leśne. Barszcz czerwony na wigilie gotuje się na wywarze warzywnym (jest to postna zupa), następnie dodaje się świeże buraki (obrane i pokrojone) i włoszczyznę, a po ok. godzinie należy odsedzić naszą zupę. Dalej dodaje się grzyby i zakwas buraczany, a także doprawia – solą, pieprzem i odrobiną cukru. Po tym już nie należy zagotowywać barszczu, można go jedynie delikatnie podgrzewać. Warto pamiętać, że wigilijny barszcz czerwony jest barszczem czerwonym niezabielanym. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy