Barszcz czerwony wiejski mojej babci

To najlepszy barszcz mojej babci,prosty i smaczny.

Zupydania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.27 z 213 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg buraków czerwonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 4 łyżki cukru
  • 2-3 łyżki octu
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 duży liść laurowy
  • 1 śmietana kwaśna 18%
  • sól
  • pieprz
  • 2,5 litra wody
  • ewentualnie majeranek
  • Dodatkowo
  • ziemniaki dowolna ilość
  • skwarki z boczku,lub kiełbasy przesmażone z cebulką.
  • zielony koperek

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Buraki obrać,umyć, pokroić w kawałki,zalać wodą,dodać listek ziele,czosnek,sól,cukier,gotować 20 min.
  • Po tym czasie,wlać ocet i gotować jeszcze 15 min.
  • Odstawić barszcz na 1 godz żeby nabrał kolorku i smaku.
  • Śmietanę,rozrobić z barszczem i wlać do garnka,doprawić pieprzem.
  • Ugotować ziemniaki,utłuc,wyłożyć na talerz,posypać skwarkami i koperkiem,z boku wlać barszcz.
  • Polecam i smacznego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy