Domowa przyprawa do zup

Domowa przyprawa do zup to wegetariańska wersja domowej kostki rosołowej. Do ich przygotowania można wykorzystać warzywa, które zostały z rosołu. Łyżka domowej kostki bulionowej wystarcza na 2 l zupy.

Dodatki

Czas przygotowania:
80 min.
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.56 z 144 głosów)

Kroki wykonania:

  • 1.Całą włoszczyznę obieramy, czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki; myjemy i osuszamy nać z pietruszki i selerów – wszystko mielimy w maszynce, przez drobne sitko. Na dno szerokiego rondla wylewamy olej, rozgrzewamy, wkładamy zmielone warzywa, wsypujemy sól.
  • 2.Mieszając, dusimy ok. 20 min, przyprawiamy do smaku mieszanką rosołową lub własną (pieprz, ziele i liść trzeba utłuc jak najdrobniej lub zmiksować). Gorącą pastę przekładamy do małych słoiczków, zakręcamy. Ustawiamy na blasze, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 130°C, pasteryzujemy ok. 1 godz. Po otwarciu przechowujemy w lodówce.

Porady

W przepisie wykorzystano seler korzeniowy z nacią. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy