Zupa buraczkowa ze śliwkami

Ocena:

4.44 (146)

  • 60 min.
  • dla 6 osób

Intensywny bordowy kolor, czerwona kapusta, buraczki, śliwki i... kwaśne jabłko. Zupa buraczkowa w takiej wersji zaskoczy smakiem, a raz przygotowana wpisze się na listę ulubionych zup.

Składniki:

  • mała główka czerwonej kapusty
  • sól, pieprz, sok z cytryny
  • 5 młodych czerwonych buraczków
  • czerwona cebula
  • masło
  • kminek, liść laurowy, majeranek
  • 2 ziarenka ziela angielskiego
  • kwaśne jabłko
  • kilka czerwonych śliwek
  • szklanka soku z buraków
  • ocet z czerwonego wina

Zupa buraczkowa ze śliwkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Oczyszczoną kapustę cienko szatkujemy, oprószamy solą, skrapiamy sokiem z cytryny, mieszamy lekko wygniatając, odstawiamy.
  • Buraczki obieramy, kroimy w słupki. Cebulę siekamy. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy cebulę i dusimy aż zmięknie.
  • Dokładamy kapustę i buraczki, wlewamy 1/2 szklanki wody, dodajmy szczyptę kminku, dusimy, aż kapusta zmięknie. Dolewamy litr–półtora gorącej wody, wkładamy liść i ziele, wsypujemy trochę soli i pieprzu, gotujemy na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie.
  • Bezpośrednio do zupy ścieramy na grubych oczkach obrane jabłko, wrzucamy pokrojone na cząstki wypestkowane śliwki. Zagotowujemy, wlewamy sok z buraków, przyprawiamy do smaku octem, solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy majerankiem.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też: placek ze śliwkami

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne