Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to klasyk w wielu polskich domach. Najlepiej smakuje zupa kalafiorowa gotowana na wywarze i podana z posiekanym koperkiem.

dodany przez: Kulinarna Hania

Zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.11 z 235 głosów)


Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 udka kurczaka
  • 5 ziemniaków
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka korzeń
  • pęczek koperku, 3 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 2 litry wody
  • 200 ml śmietany 18 %
  • sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • kalafior 1.

    Mięso przekładamy do większego garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie. Zagotowujemy przez 20 minut. W tym czasie z kalafiora usuwamy brzydsze liście, dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Mięsny wywar przecedzamy przez sitko lub gazę (będzie bardziej klarowny), dodajemy do niego kalafiora i resztę warzyw. W tym momencie możemy dodać kawałki kurczaka, ale nie musimy (można wykorzystać je do sałatki lub na pasztet). Gotujemy do miękkości warzyw przez ok. 20 minut.

  • Koperek 2.

    Do kubka wlewamy trochę zupy, dodajemy śmietanę, intensywnie mieszamy, aby zahartować śmietanę przed dodaniem do całej zupy - dzięki temu się nie zważy. Koperek drobno siekamy. Zupę kalafiorową doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Dodajemy koperek pod koniec gotowania lub serwujemy na głębokie talerze zupy kalafiorowej.

Porady

Zupa kalafiorowa doskonale smakuje przygotowana w sezonie na jędrny i smakowity kalafior, ale jeśli poza sezonem mamy ochotę ugotować tę potrawę, bez obaw możemy sięgnąć po kalafior mrożony. Zupa kalafiorowa może być zabielona śmietaną jak w powyższym przepisie, ale w wersji light polecamy jogurt naturalny. 

Liście kalafiora możemy wykorzystać do gotowania zupy lub ukisić je, podobnie jak kisi się liście czosnku niedźwiedziego.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy