REKLAMA

Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to klasyk w wielu polskich domach. Gotowana na wywarze mięsnym i podana z posiekanym koperkiem – właśnie tak smakuje domowa zupa kalafiorowa. Przepis może być również przygotowany w wersji wegańskiej, wystarczy przygotować bulion warzywny jako podstawę zupy i zabielić ją mlekiem kokosowym. Zupka kalafiorowa to prosty obiad, który syci i smakuje „jak dawniej”.

dodany przez: Kulinarna Ania

Zupy zupa kalafiorowa

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.11 z 235 głosów)


Kroki przygotowania:

  • kalafior 1.

    Zupa kalafiorowa gotowana jest na wywarze mięsnym. Mięso przekładamy do większego garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy przez 20 minut. W tym czasie z kalafiora usuwamy brzydsze liście, dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Odcedzamy wywar do mięsa i dodajemy do niego kalafiora oraz resztę warzyw. W tym momencie możemy dodać kawałki kurczaka, ale nie musimy. Zupka kalafiorowa powinna być gotowana do miękkości warzyw, więc przez ok. 20 minut.

  • Koperek 2.

    Do kubka wlewamy trochę zupy, dodajemy śmietanę, intensywnie mieszamy, aby zahartować śmietanę przed dodaniem do całej zupy. Dzięki tej sztuczce śmietana się nie zważy. Koperek drobno siekamy. Zupa kalafiorowa może być doprawiona solą i pieprzem do smaku. Dodajemy koperek pod koniec gotowania lub serwujemy na głębokie talerze zupy kalafiorowej.

Porady

  • Zupa kalafiorowa może być podana z kawałkami gotowanego kurczaka. Mięso jednak można wykorzystać dodając je do sałatki (sprawdź przepis na sałatkę cezar) lub pasztetu.
  • Liście kalafiora możemy wykorzystać do gotowania zupy lub ukisić je, podobnie jak kisi się liście czosnku niedźwiedziego.
  • Zupa kalafiorowa w wersji Weje jest przygotowana na bulionie warzywnym.

Notka redakcyjna

Jak ugotować zupę kalafiorową?

Zupa kalafiorowa doskonale smakuje przygotowana w sezonie z jędrnego i smakowitego kalafiora. Jeśli poza sezonem mamy ochotę ugotować tę potrawę, bez obaw możemy sięgnąć po kalafior mrożony. Na zupę sprawdzą się również miksy warzyw, np. bukiet warzyw lub mieszanka wiosenna. Polecamy gotować zupy z mrożonek, ponieważ warzywa zachowują swoje wartości pomimo zamrożenia. Zupa kalafiorowa z mrożonki będzie równie pyszna i zdrowa. Jak zrobić zupę kalafiorową? Najlepiej zacząć do przygotowania bulionu – może być to mięsny wywar lub wegetariański. W powyższym przepisie gotujemy wywar z udek kurczaka. Następnie dodajemy pokrojone wcześniej warzywa i gotujemy do ich miękkości. Zupę zabielamy, doprawiamy i dodajemy koperek. Viola! Zupka kalafiorowa gotowa!  

Kalafiorowa – dodatki do zupy

Kalafiorowa zupa najczęściej podawana jest z ziemniakami. Jest ona dzięki nim treściwa i sycąca. Ziemniaki można jednak zastąpić innymi produktami, które zapewnią potrawie dodatkową porcję kalorii. Makaron sprawdzi się świetnie! Zupa z kalafiora szczególnie dobrze będzie smakować z drobnym makaronem, np. małymi kolankami lub muszelkami. Sprawdzi się też makaron w kształcie ziarenek ryżu lub klasyczny biały lub brązowy ryż. Domowa zupa kalafiorowa może być podana również z samodzielnie przygotowanymi kluskami lanymi.

Czym zabielić zupę kalafiorową?

Zupa kalafiorowa może być zabielona śmietaną, jak w powyższym przepisie. Jest to najbardziej klasyczne rozwiązanie, dobrze znane z kuchni naszych mam i babć. Jaka śmietana do zupy kalafiorowej? Najlepiej sprawdzi się tutaj kwaśna śmietana 12% lub 18%. Szczególnie polecamy tę drugą, ponieważ łagodzi smak zupy i nadaje jej lekko słodki smak. Jeśli lubimy, gdy kalafiorowa zupa jest delikatna i kremowa, warto sięgnąć po śmietankę 30%. Powstanie wtedy bardziej słodka zupa kalafiorowa – przepis będzie jednak bardziej kaloryczny. W wersji light polecamy wybrać jogurt naturalny. Dobrze w tym celu sprawdzi się też zdrowy kefir. Zupa z kalafiora może być też zabielona serkiem śmietankowym – smak zupy będzie oczywiście inny niż w przypadku dodania śmietany, jednak nadal będzie ona pyszna. Wybierając serek topiony warto zwrócić uwagę na jego skład. Im krótszy, tym lepszy. Kwasy (np. cytrynowy, mlekowy lub winowy) są koniecznymi składnikami do produkcji serka, nie należy się ich bać. Zupa kalafiorowa, przepis wegański, zabielana jest mlekiem kokosowym – zdecydowanie warto spojrzeć na przepis na wegańską zupę kalafiorową z mlekiem wegańskim

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy