Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to klasyk w wielu polskich domach – gotowana na wywarze mięsnym i podana z posiekanym koperkiem. Może być również przygotowana w wersji wegańskiej, wystarczy zrobić bulion warzywny jako podstawę zupy i zabielić ją mlekiem kokosowym. Podajemy przepis na kalafiorową, która smakuje jak dawniej, gdy przyrządzały ją nasze babcie.

dodany przez: Kulinarna Ania

Zupy zupa kalafiorowa

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.11 z 235 głosów)


Zupa kalafiorowa - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • udka z kurczaka 1.

    Bulion: udka kurczaka przekładamy do większego garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut. Następnie odcedzamy płyn, który będzie podstawą zupy. Mięso zostawiamy na później.

  • kalafior 2.

    Zupa kalafiorowa – przepis: w czasie, gdy bulion się gotuje z kalafiora usuwamy liście, dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Dorzucamy je do odcedzonego bulionu, doprawiamy solą do smaku i ewentualnie pieprzem. Gotujemy ok. 15 minut, do miękkości warzyw. Pod koniec możemy dodać kawałki mięsa z udek kurczaka.

  • Koperek 3.

    Zabielanie zupy i doprawianie: do kubka wlewamy trochę zupy, dodajemy śmietanę, intensywnie mieszamy, żeby zahartować śmietanę przed dodaniem do garnka. Dzięki tej sztuczce śmietana się nie zważy. Koperek drobno siekamy, dodajemy go pod koniec gotowania lub bezpośrednio do zupy przelanej już na głębokie talerze.

Porady

  • Zupa kalafiorowa może być podana z kawałkami gotowanego kurczaka. Mięso jednak można wykorzystać, dodając je do sałatki (sprawdź przepis na sałatkę cezar) lub pasztetu.
  • Zupę kalafiorową na rosole możemy zrobić w duchu zero waste, gdy zostanie nam on z poprzedniego dnia. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by specjalnie ugotować taki wykwintny wywar.   
  • Liście kalafiora możemy wykorzystać do gotowania zupy lub ukisić je, podobnie jak liście czosnku niedźwiedziego.
  • Zupa kalafiorowa w wersji wegetariańskiej przygotowana jest na bulionie warzywnym.
  • Z powyższego przepisu z powodzeniem możemy ugotować również zupę kalafiorową krem. Wystarczy po ugotowaniu zblendować wszystkie składniki. Kawałki mięsa możemy zostawić i ułożyć je na wierzch kremu, sprawdzi się też posiekany koperek.

Notka redakcyjna

Zupa kalafiorowa – wskazówki

Zupa kalafiorowa doskonale smakuje przygotowana latem z jędrnego i smakowitego kalafiora. Obecnie jest on dostępny przez cały rok, ale poza sezonem jest dużo droższy. Bez obaw możemy sięgnąć również po kalafior mrożony. Na zupę sprawdzą się również mieszanki warzyw. Zupy z mrożonek zachowują swoje wartości, ale smak jest nieco inny.  

Sprawdź też: jak uratować przesoloną zupę

Ciekawą propozycją jest zupa kalafiorowa bez mięsa, ale z wcześniej podsmażonymi warzywami. Gotujemy wodę w garnku, w tym czasie cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju przez 2 minuty, z solą do smaku. Dodajemy marchew, smażymy kolejne 2 minuty, często mieszając. Na koniec dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, solimy i tutaj polecamy dodać pół łyżeczki curry i papryki słodkiej w proszku. Całość przysmażamy jeszcze 3–5 minut, tak, żeby warzywa się nie przypaliły. Dodajemy do gotującej się wody, dodajemy różyczki kalafiora i dalej postępujemy, jak w przepisie powyżej.


Sprawdź: Jak zagęścić zupę – mąką czy śmietaną? Oto sprawdzone sposoby!


Kalafiorowa – dodatki do zupy

Zupa kalafiorowa z ziemniakami to najczęściej spotykana wersja. Jest ona dzięki nim treściwa i sycąca. Można jednak zastąpić je innymi produktami, które zapewnią potrawie dodatkową porcję kalorii. Popularnym wariantem jest też zupa kalafiorowa z makaronem. Szczególnie dobrze będzie smakować z drobną odmianą, np. małymi kolankami, muszelkami lub w kształcie ziarenek ryżu. Robi się również zupę kalafiorową z ryżem: klasycznym białym bądź brązowym. Może być podana także z samodzielnie przygotowanymi kluskami lanymi.


Czym zabielić zupę kalafiorową?

Pyszna zupa kalafiorowa może być zabielona śmietaną, jak w powyższym przepisie. Jest to najbardziej klasyczne rozwiązanie, dobrze znane z kuchni naszych mam i babć. Jaka śmietana do zupy kalafiorowej? Najlepiej sprawdzi się tutaj kwaśna śmietana 12% lub 18%. Szczególnie polecamy tę drugą, ponieważ łagodzi smak zupy i nadaje jej lekko słodki smak. Jeśli lubimy, gdy kalafiorowa zupa jest delikatna i kremowa, warto sięgnąć po śmietankę 30%, słodycz będzie mocno wyczuwalna – a przepis będzie bardziej kaloryczny.


W wersji light polecamy wybrać jogurt naturalny lub kefir. Może być też zabielona serkiem śmietankowym – smak zupy będzie oczywiście inny niż w przypadku dodania śmietany, jednak nadal będzie ona pyszna. Z kolei zupa kalafiorowa z serkiem topionym będzie bardziej zawiesista. Warto tu jednak zwrócić uwagę na jego skład. Im krótszy, tym lepszy. Kwasy (np. cytrynowy, mlekowy lub winowy) są koniecznymi składnikami do produkcji serka, nie należy się ich bać.


Wegańską zupę kalafiorową zabielamy mlekiem kokosowym lub śmietanką roślinną. Jest ona lżejsza i lekkostrawna, a do tego mniej kaloryczna.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy