Zupa kalafiorowa

Zupa kalafiorowa to klasyk w wielu polskich domach. Najlepiej smakuje zupa kalafiorowa gotowana na wywarze i podana z posiekanym koperkiem.

Dodany przez:

Zupa kalafiorowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 3.48 z 77 głosów)

Składniki

  • 1 kalafior
  • 50 dag szpondra
  • 6 średnich ziemniaków
  • 3 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 2 listki laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 2,5 litra wody
  • 1 śmietana 18 %
  • 2 łyżki mąki
  • sól, pieprz
  • koperek

Przygotowanie

  1. Gotujemy wywar z mięsa z dodatkiem listka i ziela angielskiego około 20 minut. Dzięki temu zupa kalafiorowa będzie aromatyczne i wyrazista. Kalafiora dzielimy na różyczki i moczymy w słonej wodzie. Wywar przecedzamy, dodajemy marchewkę pokrojona w kostkę, pietruszkę, ziemniaki w kostkę, umyte różyczki kalafiora i gotujemy do miękkości mięsa i warzyw.
  2. Mąkę rozrabiamy w małej ilości wody, wlewamy do zupy kalafiorowej, dodajemy śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem. Wsypujemy spora ilość koperku i tak przygotowana zupa kalafiorowa trafia na stół.

Wskazówki

Zupa kalafiorowa doskonale smakuje przygotowana w sezonie na jędrny i smakowity kalafior, ale jeśli poza sezonem mamy ochotę ugotować tę potrawę, bez obaw możemy sięgnąć po kalafior mrożony. Zupa kalafiorowa może być zabielona śmietaną jak w powyższym przepisie, ale w wersji light polecamy jogurt naturalny. 

obiad zupa kalafior ziemniaki śmietana koperek zupa kalafiorowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze