Zupa kalafiorowa gotowana na wywarze mięsnym, z ziemniakami,podana z posiekanym koperkiem – to klasyk w wielu polskich domach. Może być również przygotowana w wersji wegańskiej, wystarczy zrobić bulion warzywny jako podstawę zupy i zabielić ją mlekiem kokosowym. Podajemy przepis na zupę kalafiorową, która smakuje jak dawniej, gdy przyrządzały ją nasze babcie.
StockFood
(średnia 4.11 z 235 głosów)
Bulion: udka kurczaka przekładamy do większego garnka, dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól do smaku. Doprowadzamy do wrzenia i gotujemy przez 20 minut. Następnie odcedzamy płyn, który będzie podstawą zupy. Mięso zostawiamy na później.
Przygotowanie składników: w czasie, gdy bulion się gotuje, z kalafiora usuwamy liście, dzielimy na różyczki i dokładnie myjemy. Marchewkę, pietruszkę i ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę. Koperek myjemy, osuszamy, drobno siekamy i zostawiamy na później.
Gotowanie zupy: pokrojone warzywa dorzucamy do odcedzonego bulionu, doprawiamy solą do smaku i ewentualnie pieprzem. Gotujemy ok. 15 minut, do miękkości warzyw. Pod koniec możemy dodać kawałki mięsa z udek kurczaka i koperek - można go też dodać bezpośrednio do zupy przelanej już na głębokie talerze.
Zabielanie zupy kalafiorowej: do kubka wlewamy trochę zupy, dodajemy śmietanę, intensywnie mieszamy, żeby ją zahartować przed dodaniem do garnka. Dzięki tej sztuczce śmietana się nie zważy.
Porady
- Zupa kalafiorowa może być podana z kawałkami gotowanego kurczaka. Mięso jednak można wykorzystać, dodając je do sałatki lub pasztetu.
- Zupę kalafiorową na rosole możemy zrobić w duchu zero waste, gdy zostanie nam on z poprzedniego dnia. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, by specjalnie ugotować taki wykwintny wywar.
- Liście kalafiora możemy wykorzystać do gotowania zupy lub ukisić je, podobnie jak liście czosnku niedźwiedziego.
- Zupa kalafiorowa w wersji wegetariańskiej przygotowana jest na bulionie warzywnym.
- Z powyższego przepisu z powodzeniem możemy ugotować również zupę kalafiorową krem. Wystarczy po ugotowaniu zblendować wszystkie składniki. Kawałki mięsa możemy zostawić i ułożyć je na wierzch kremu, sprawdzi się też posiekany koperek.
Zupa kalafiorowa doskonale smakuje przygotowana latem z jędrnego i smakowitego kalafiora. Obecnie jest on dostępny przez cały rok, ale poza sezonem jest dużo droższy. Bez obaw możemy sięgnąć również po kalafior mrożony. Na zupę sprawdzą się również mieszanki warzyw. Zupy z mrożonek zachowują swoje wartości, ale ich smak jest nieco inny.
Sprawdź też: jak uratować przesoloną zupę
Ciekawą propozycją jest zupa kalafiorowa bez mięsa, ale z wcześniej podsmażonymi warzywami. Gotujemy wodę w garnku, w tym czasie cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju przez 2 minuty, z solą do smaku. Dodajemy marchew, smażymy kolejne 2 minuty, często mieszając. Na koniec dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostkę, solimy i tutaj polecamy dodać pół łyżeczki curry i papryki słodkiej w proszku. Całość przysmażamy jeszcze 3–5 minut, tak, żeby warzywa się nie przypaliły. Dodajemy do gotującej się wody, dodajemy różyczki kalafiora i dalej postępujemy, jak w przepisie powyżej.
Sprawdź: Jak zagęścić zupę – mąką czy śmietaną? Oto sprawdzone sposoby!
Zupa kalafiorowa z ziemniakami to najczęściej spotykana wersja. Dzięki nim jest treściwa i sycąca. Można jednak zastąpić je innymi produktami, które zapewnią potrawie dodatkową porcję kalorii.
Pyszna zupa kalafiorowa może być zabielona śmietaną, jak w powyższym przepisie. Jest to najbardziej klasyczne rozwiązanie, dobrze znane z kuchni naszych mam i babć.
Komentarze