REKLAMA

Zielone gazpacho

Zielone gazpacho to najlepszy przepis na letni obiad lub przekąskę. Ten lekki, orzeźwiający i pełen witamin przepis z pewnością posmakuje wszystkim miłośnikom warzyw. Jeśli lubicie zupy na zimno, a znudziły Wam się tradycyjne chłodniki z botwinki czy rzodkiewki, koniecznie wypróbujcie gazpacho verde!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

chłodnik gazpacho

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 170 głosów)


Kroki przygotowania:

  • krojenie-ogórka 1.

    Zielone gazpacho: Pomidory przelewamy wrzątkiem, obieramy ze skóry, tniemy na ćwiartki i wrzucamy miąższ do miski lub kielicha blendera. Ogórka myjemy, przecinamy wzdłuż, wydrążamy pestki, kroimy w kawałki i dorzucamy do pomidora. Dodajemy też oczyszczone dymki bez szczypioru (szczypior zachowujemy), oczyszczoną z pestek i pokrojoną paprykę, obrane awokado, obrane ząbki czosnku i sok z limetki. Wszystkie składniki miksujemy na gładki mus, dolewając stopniowo chłodnej, przegotowanej wody (albo bulionu warzywnego), aby konsystencja nam odpowiadała.

  • zielone-gazpacho 2.

    Serwowanie: Gotowe zielone gazpacho doprawiamy do smaku oliwą, solą, pieprzem i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Schłodzone gazpacho wlewamy do miseczek, wsypujemy posiekaną zieleninę łącznie ze szczypiorem (część odkładamy do dekoracji) i dokładnie mieszamy. Przed podaniem skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy resztą zieleniny. Najlepiej smakuje z grzankami.

Porady

  • Zielone gazpacho powinno być podane porządnie schłodzone, dlatego należy przygotować je z wyprzedzeniem, aby spędziło w lodówce co najmniej kilka godzin, a najlepiej całą noc. Jeśli nie macie tyle czasu, możecie zblendować kostki lodu razem z warzywami. Ten prosty trik błyskawicznie schłodzi nasze gazpacho, ale uda się tylko przy blenderze o bardzo wytrzymałych ostrzach. 
  • Jeśli lubicie ostre potrawy, dodajcie do miksowanych warzyw świeżą papryczkę chilli (bez pestek) lub szczyptę pieprzu kajeńskiego. 
  • Jak podać gazpacho verde? Zielone gazpacho można podawać klasycznie w miseczkach, ale także w pucharkach, kieliszkach lub wysokich szklankach. Jeszcze ciekawszą formą podania mogą być miseczki z kalarepki. Wystarczy odciąć kawałek spodu ze sporej kalarepy, aby stabilnie stała na stole, a następnie wydrążyć z niej środek i wlać do niego chłodnik.

Polecamy też gazpacho w tradycyjnym wydaniu!

Notka redakcyjna

Zielone gazpacho - dodatki

Hiszpańskie gazpacho verde tradycyjnie podaje się z dodatkiem oliwy z oliwek i posiekanych świeżych warzyw na wierzchu. Warto jednak podać do niego różne dodatki, które spowoduję, że danie będzie bardziej sycące i treściwe. Może to być po prostu dobre pieczywo, czyli kromka domowego chleba, kawałek bagietki lub jeszcze ciepła bułeczka. Gładki chłodnik najlepiej jednak smakuje w towarzystwie chrupiącego składnika, dlatego dobrze sprawdzi się do niego przypieczona grzanka, groszek ptysiowy lub paluszki chlebowe. Innym pysznym pomysłem jest dodatek uprażonych nasion, pestek lub orzechów. Szczególnie polecamy posypać chłodnik garścią nasion słonecznika, pestek dyni lub płatków migdałowych. 

Inne przepisy na chłodniki

Chłodnik to jedno z najpopularniejszych dań, które goszczą na naszych stołach w sezonie letnim. Ich przygotowanie trwa dosłownie chwilę i można je przyrządzić na dziesiątki sposobów z tego, co akurat mamy w lodówce. Pyszny chłodnik przygotujemy niemal z każdego warzywa, a nawet niektórych owoców. Można wykorzystać do tego nie tylko nowalijki, ale także szpinak, szparagi czy cukinię. Świetne chłodniki przygotujemy też na bazie sałat i ziół. Jeśli jeszcze nie jedliście chłodnika z rukoli, szczawiu czy mięty, to koniecznie spróbujcie!

Z kolei owocowe chłodniki mogą być fantastycznym pomysłem na orzeźwiający deser, ale nie tylko! Chłodniki z owoców często przygotowuje się też na sposób wytrawny, łącząc słodki smak owoców z papryczką chilli, ziołami i przyprawami. Z Z jakich owoców zrobić chłodnik? Możemy do tego wykorzystać większość owoców, zarówno tych świeżych, jak i mrożonych, jednak szczególnie pysznie smakuje taki z melona, arbuza, mango czy granata. Popularnym przepisem, który spotkamy nie tylko w sieci i książkach kucharskich, ale także w wielu restauracjach, jest chłodnik z awokado. 

Chłodniki - przepisy z całego świata

Choć chłodnik litewski wiedzie prym wśród zup na zimno i to właśnie Litwa uchodzi za pomysłodawcę chłodnika, to zupy na zimno są popularne niemal na całym świecie. W Polsce najczęściej spotykamy chłodnik z buraków i ogórka czy rzodkiewki, a jaką zupą ochładzają się inne kraje? kuchni hiszpańskiej króluje pomidorowo-paprykowe gazpacho, Francuzi przygotowują chłodnik z ziemniaków i pora, a Węgrzy raczą się zupą na zimno z wiśni i czerwonego wina. 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy