Gazpacho

Tradycyjny hiszpański chłodnik gazpacho podaje się z chlebem - pierwotnie była to prosta zupa z oliwy, chleba i wody. Zupa gazpacho jest idealna na upały i świetnie smakuje jako letni obiad lub szybki lunch. Jeśli do tej pory jadaliście tylko i wyłącznie chłodniki z botwinki czy ogórka, czas na coś nowego – gazpacho z pewnością przypadnie wam do gustu! Często jada się ją z chrupiącymi grzankami - na przykład czosnkowymi, ale może to być także po prostu zwykły chleb. Sprawdź nasz przepis na gazpacho!

Zupychłodnikgazpacho

Czas przygotowania:
15 min.
Kalorie:
120.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Średni
Ocena:

(średnia 4.25 z 193 głosów)

Kroki wykonania:

  • gazpacho21.Pomidory sparzyć, obrać. Ogórek obrać, pokroić na kawałki. Papryki oczyścić z pestek, pokroić. Cebulę i czosnek obrać. Wszystkie warzywa dokładnie zmiksować, dodając oliwę, ocet winny oraz bazylię.
  • gazpacho-min2.Wlać bulion i sok z cytryny, posypać posiekaną papryczką chili, przyprawić. Wstawić na 2–3 godziny do lodówki. Dodać kilka kostek lodu. Udekorować kawałkami ogórka i papryki oraz bazylią. Można posypać grzankami.

Kalorie: 120.00

Porady

W przepisie na gazpacho wykorzystujemy:

  • pomidory - najlepiej malinowe
  • czerwoną cebulę - można zastąpić białą, ale będzie miała ostrzejszy smak
  • chili - można pominąć lub dać mniej
  • bulion drobiowy - można użyć też bulionu warzywnego lub wody
  • bazylię - świeżą

Gazpacho najlepiej smakuje późnym latem, kiedy warzywa potrzebne do jego przyrządzenia są najlepsze - sięgamy po pachnące pomidory, papryki i ogórki. Nie żałuj ziół - są pyszne i aromatyczne.

Notka redakcyjna

Gazpacho – przepis inaczej

Gazpacho to hiszpański odpowiednik naszego chłodnika. Sekretem jego smaku są soczyste, dojrzałe pomidory. Ich aromat sprawia, że zupa smakuje naprawdę wspaniale. Przepis na gazpacho warto urozmaicać. Gazpacho z pomidorów możemy na przykład zmiksować z pieczywem - brzmi dziwnie, ale nawiązuje to do hiszpańskiej tradycji i smakuje naprawdę dobrze. Inną opcją jest zmiksowanie tylko połowy warzyw - chrupiące kawałki w kremowej zupie są pyszne.

Innym sposobem na podkręcenie tego dania są przyprawy i zioła. W naszym przepisie polecamy dodać do gazpacho listki bazylii, ale sprawdzi się też na przykład oregano czy tymianek. Bardzo ważne jest, żeby robiąc hiszpańskie gazpacho, zwracać uwagę na jakość składników. Do przygotowania chłodnika wykorzystajmy tylko w pełni dojrzałe pomidory – najlepsze będą malinowe. Oliwa i ocet winny także powinny być wysokiej jakości. Do gazpacho dodajemy trochę papryczki chili, żeby danie było ostrzejsze. Możemy również, jeśli lubimy pikantne potrawy, wlać do zupy kilka kropel sosu tabasco.

Jak zrobić gazpacho?

Do zrobienia gazpacho nie potrzebujemy specjalnego kuchennego sprzętu. Tym jednak co z pewnością się przyda jest dobry blender. Polecamy wam zaopatrzyć się w niego bez względu na to, czy akurat robicie gazpacho, czy nie. Przyda się także na przykład do zup kremów, sosów czy deserów. Postawcie na blender kielichowy – zwykle ma większą moc niż blender ręczny i jest bardziej uniwersalny. W zestawie zwykle znajdziemy kilka wymiennych rodzajów ostrzy w zależności od tego, co akurat przygotowujemy. Możemy wybierać spośród blenderów z plastiku i ze szkła. Zaletą blenderów z plastikowym kielichem jest ich lekkość i poręczność, natomiast blendery szklane są bardziej wytrzymałe i posłużą nam trochę dłużej.

W przypadku gazpacho dobry blender kielichowy powinien poradzić sobie z rozdrobnieniem warzyw na gładki krem. Nawet jeśli zdecydujemy się nie obierać pomidorów ze skóry, nie powinno to mieć wpływu na efekt końcowy. Gazpacho warto jednak przetrzeć przez sitko ze względu na pestki, które nie każdy lubi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 75 min.
Po Hiszpansku

jolaw

Gazpacho