Chłodnik szczawiowy

Szczaw dokładnie myjemy, usuwamy łodyżki, a liście siekamy i wrzucamy do niewielkiej ilości wrzątku.

Zupychłodnik

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 5 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 170 głosów)

Składniki:

  • szczaw - liście 15 dag
  • ogórek świeży 1 szt
  • śmietana 12% 1 szklanka
  • zsiadłe mleko 1,5 litra
  • koperek 1 pęczek
  • szczypiorek 1 pęczek
  • jajka 3
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Szczaw dokładnie myjemy, usuwamy łodyżki, a liście siekamy i wrzucamy do niewielkiej ilości wrzątku. Gotujemy 5 minut po czym odstawiamy do schłodzenia.
  • Ogórek obieramy i bardzo drobno kroimy. Koperek i szczypiorem myjemy i drobno siekamy. Przygotowane składniki wraz ze śmietaną dodajemy do zsiadłego mleka, doprawiamy solą i pieprzem i ubijamy trzepaczką. Chłodnik wstawiamy do lodówki na 3 godziny.
  • Jajka gotujemy na twardo, po czym studzimy w zimnej wodzie, obieramy i kroimy w plasterki. Tuz przed podaniem zupy dodajemy do każdej porcji.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 10 min.
Dla ochłody

barb01

KOKTAJL SZCZAWIOWY