Grzanki ziołowe z piekarnika

Szybki przepis na pyszną przekąskę - grzanki ziołowe z piekarnika. Aromatyczne i chrupiące to doskonały dodatek do sałatek i zup. Nie warto żałować w nim czosnku i ziół, ponieważ to one sprawiają, że zapiekanki mają tak dobry smak. Jak zrobić grzanki w piekarniku? Przepis na nie jest prosty! Gwarantujemy, że złociste grzanki staną się jednym z ulubionych pomysłów na kolację.

 

dodany przez: marlenas

grzanki

Czas przygotowania:
20min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.53 z 165 głosów)

Grzanki ziołowe z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Pieczywo kroimy na kromki, najlepiej o grubości ok. 3 cm – wtedy grzanki szybko się przepieką i będzie wygodnie je zjeść. Ser ścieramy na tarce, a zioła drobno siekamy. Każdą kromkę smarujemy masłem i wyciskamy na wierzch czosnek, posypujemy pozostałymi składnikami. Grzanki w piekarniku powinny piec się około 10 minut w 180˚C.

Porady

  • Aby zrobić grzanki, najlepiej sprawdzi się bułka paryska. Można jednak wykorzystać każdy inny rodzaj pieczywa – od chleba po bagietki i kajzerki.
  • Mamy jeszcze jeden pomysł na grzanki z piekarnika. Na kromki chleba można położyć pomidora, szynkę lub inne dodatki. Zapiekane kanapki są pysznym pomysłem na kolację!
  • Masz w domu czerstwy chleb? Sprawdź przepisy na grzanki, które pomogą nadać mu drugie, smaczne życie.
     

Notka redakcyjna

Jak zrobić grzanki w piekarniku?

Grzanki z piekarnika są chrupiąca, pyszne i mniej tłuste niż te przygotowane na patelni. Możemy serwować je jako przekąskę, na kolację, a także jako dodatek do sałatek i zup. Jak zrobić grzanki w piekarniku? Wystarczy pokroić pieczywo na średniej grubości kromki i je natłuścić. Przepis na grzanki podpowiada, aby posmarować je masłem z czosnkiem, jednak można wykorzystać też w tym celu olej rzepakowy z przyprawami. Grzanki wyśmienicie smakują dzięki przypieczonej skorupce z żółtego sera. 

W podobny można przygotować grzanki, które można dodać do zupy lub sałatki. Wystarczy kromki pieczywa posmarować masłem i wtedy pokroić w kostkę. Przepis na grzanki dopuszcza też przygotowanie ich z chleba, kajzerek z poprzedniego dnia, czy sklepowych bagietek. Ten chrupiący dodatek wzbogaci nasze danie! Jest to też idealny przykład dania zero-waste. Lekko obeschnięty chleb idealnie nada się do ich przygotowania.

A skoro jesteśmy w temacie grzanek – warto poznać przepis na Bruschettę, czyli przepyszną, włoską pajdę chleba z pieca. Jest to mistrzostwo w kategorii przepisów na grzanki!
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy