Chłodnik litewski tradycyjny

W upalne dni chłodnik litewski sprawdzi się idealnie. Orzeźwia i jest pyszny. Przepis na chłodnik litewski jest prosty, a składniki bez problemy znajdziemy na bazarkach.

Zupychłodnikburaczki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 155 głosów)

Składniki:

  • 1,5 l maślanki,
  • 2 młode ugotowane w łupinie i obrane buraczki (ok 5 cm średnicy)
  • 100 ml kwaśnej gęstej śmietany,
  • 1 pęczek posiekanego koperku,
  • 4 obrane ogórki gruntowe,
  • 3 ugotowane na twardo jajka,
  • 1 pęczek rzodkiewek,
  • 1/2 pęczka posiekanego szczypiorku,
  • 2 łyżki (płaskie) cukru,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Ogórki, buraki i rzodkiewkę zetrzeć na tarce o drobnych oczkach (drobne wiórki). Jajka drobno posiekać. Wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Posolić do smaku. Chłodnik litewski wstawić do lodówki na min 2 godz, a następnie podawać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy