REKLAMA

Chłodnik litewski tradycyjny

Chłodnik litewski to zupa idealna w okresie wiosenno-letnim, kiedy to temperatury powietrza na zewnątrz potrafią być naprawdę bardzo wysokie. Przygotowuje się go na bazie młodych buraczków (botwiny) oraz maślanki i gęstej śmietany. Można je zastąpić również kefirem, jogurtem naturalnym lub zsiadłym mlekiem. Ważnym składnikiem chłodnika litewskiego jest również rzodkiewka, ogórki, jajka oraz szczypiorek. Chłodnik tradycyjny rozpowszechniony jest zarówno w kuchni litewskiej, jak i polskiej – zazwyczaj przygotowuje się go wiosną i wczesnym latem. Poniżej podajemy przepis na chłodnik litewski. 

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Zupy chłodnik botwinka buraczki

Czas przygotowania:
50min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 155 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Chłodnik litewski 1.

    Przygotowanie przepisu na chłodnik litewski zaczynamy od przygotowania warzyw. Najpierw gotujemy młode buraczki (ugotowane w łupinie) w lekko osolonej i wrzącej wodzie przez ok. 30 minut. Następnie je studzimy, obieramy z łupin i ścieramy, razem z ogórkami i rzodkiewką, na drobnych oczkach. Między czasie zabieramy się za ugotowanie jajek na twardo. Gdy już to zrobimy, to obieramy je z łupin i kroimy w bardzo drobną kostkę. Na końcu wszystkie składniki łączymy, dodajemy kwaśną śmietanę, maślankę oraz doprawiamy do smaku cukrem i solą. Całość dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny (najlepiej na całą noc). Chłodnik litewski serwujemy ze świeżo posiekanym koperkiem i szczypiorkiem. 

Porady

  • Do naszego chłodnika litewskiego zamiast kwaśnej śmietany i maślanki możemy wykorzystać jogurt naturalny, kefir lub zsiadłe mleko. 
  • Chłodnik litewski możemy serwować z jajem ugotowanym na twardo przekrojonym na pół. 
  • Jeśli lubimy chłodnik, to możemy przygotowywać go również poza sezonem na botwinkę (wiosną i wczesnym latem) z obranych buraków, które uprzednio należy ugotować (ok. 15 minut). 
  • Jeśli zależy nam na bardziej esencjonalnym smaku chłodnika litewskiego, botwinkę możemy ugotować w bulionie mięsnym lub warzywnym (opcjonalnie możemy dodać kostkę rosołową, najlepiej domową). 
  • Świetnym sposobem na wzbogacenie smaku chłodnika litewskiego jest dodanie do botwinki ok. 100 g świeżego szczawiu. 
  • Chłodnik litewski zawsze serwujemy schłodzony i przechowujemy go w lodówce. 
     

Notka redakcyjna

Chłodnik litewski: przepis


Istnieje wiele różnych przepisów na chłodnik litewski – ich wspólnym mianownikiem jest obecność buraka lub botwinki (młodych liści i korzenia buraka ćwikłowego). To właśnie ten składnik odpowiada za charakterystyczny i intensywny kolor chłodnika, który w połączeniu z zielenią koperku i szczypiorku robi naprawdę bardzo dobre wrażenie wizualne i zaostrza apetyt. Innym ważnym składnikiem chłodnika litewskiego są sfermentowane produkty mleczne, np. maślanka, kefir, zsiadłe mleko czy też jogurt. Nie należy zapominać również o dodatkach – rzodkiewce, ogórku czy jajkach, które również odgrywają bardzo ważną rolę w przepisie na chłodnik litewski.  


Chłodnik litewski tradycyjny 


Chłodnik litewski w wersji tradycyjnej znany i rozpowszechniony jest nie tylko w kuchni litewskiej, ale również w polskiej. Zwykle serwuje się go latem, gdyż, jak sama nazwa wskazuje, jest to zupa niezwykle orzeźwiająca, a przy tym pożywna i niezwykle oryginalna w smaku. Historia chłodnika litewskiego w Polsce sięga XVI w., kiedy to m.in. za sprawą Rzeczpospolitej Obojga Narodów, kultura i kuchnia Polski i Litwy nawzajem się przenikały. Co ciekawe pierwsze wzmianki o chłodniku litewskim pochodzą z naszej narodowej epopei – Pana Tadeusza autorstwa Adama Mickiewicza. W wersji tradycyjnej chłodnik litewski był przygotowany z botwinki lub buraczków, kwaśnej śmietany, bulionu mięsnego, a także raków, które z dzisiejszej perspektywy wydają się najbardziej zaskakującym składnikiem. Również w nieco późniejszych przepisach na chłodnik litewski pojawiał się składnik mięsny lub rybny – np. w postaci szyjek rakowych, gotowanego jesiotra czy też pieczeni cielęcej. Współczesny wariant chłodnika litewskiego jest dużo lżejszy i zwykle nie zawiera mięsa. 


Ile kalorii ma chłodnik litewski? 


Chłodnik jest nie tylko lekkostrawną zupą letnią, ale również niskokaloryczną, dlatego też świetnie sprawdza się dla osób przebywających na diecie odchudzającej – miska chłodnika litewskiego średnio ma 300 g i dostarcza ok. 200 kcal, co uzależnione jest od wykorzystanych składników i użytych dodatków. Najbardziej kalorycznym składnikiem chłodnika litewskiego jest sfermentowany produkt mleczny – jeśli chcemy zmniejszyć wartość energetyczną naszego posiłku, to postawmy na jogurt naturalny lub kefir. Zdecydowanie bardziej kaloryczne produkty to: maślanka i zsiadłe mleko. 


Z czym podawać chłodnik litewski? 


Jak już wspomniano wyżej tradycyjny chłodnik litewski, serwowano z ugotowanymi szyjkami rakowymi lub pieczenią cielęcą. Obecnie raczej rzadko spotykamy mięsne dodatki do chłodnika, chociaż nie są one zakazane. Chłodnik litewski możemy serwować ze świeżym pieczywem pszennym lub razowym, a także z grzankami w dowolnej postaci. Świetnie sprawdzą się również krakersy, dzięki którym nasz tradycyjny chłodnik zyska na nowoczesności. Oprócz tego tę letnią zupę możemy podawać z dodatkami mięsnymi np. chipsami z boczku, grillowanym mięsem (np. filetem z kurczaka). Świetnie sprawdzi się także wędzony łosoś, pstrąg lub owoce morza (zwłaszcza krewetki). Bardzo dobrym zwieńczeniem naszego chłodnika będą świeże zioła, w tym: bazylia, koperek, szczypiorek, oregano, mięta, a także kolendra (nie należy jednak przesadzać z ich ilością, by nie zdominować smaku naszej potrawy). 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy