REKLAMA

Gazpacho farmerskie

Gazpacho farmerskie to najlepszy sposób na ochłodę w upalne dni. Połączenie słodkich, soczystych pomidorów z chrupiącym ogórkiem, papryką i ziołami zachwyci każdego kuchni roślinnej... i nie tylko! To danie doskonale sprawdzi się również jako dodatek do mięsnych czy rybnych dań, a także jako przystawka na grilla. Jak zrobić gazpacho? Zobaczcie nasz błyskawiczny przepis!

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

gazpacho

Czas przygotowania:
10min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: Łatwy
Ocena:

(średnia 4.45 z 155 głosów)


Kroki przygotowania:

  • Blendowanie pomidorów 1.

    Gazpacho farmerskie: Pomidory polewamy wrzątkiem i zdejmujemy z nich skórkę. Nad dużą misą zawieszamy sitko, rozcinamy nad nim pomidory na ćwiartki i wyjmujemy łyżeczką pestki, a miąższ kroimy na mniejsze kawałki – sok w tym czasie ścieka do miski. Kiedy sprawimy tak wszystkie pomidory, pokrojone wrzucamy do miski z zebranym sokiem. Miksujemy pomidory z sokiem pomidorowym, bulionem warzywnym, oliwą, octem sherry i sosem worcestershire. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wstawiamy do lodówki.

  • gazpacho-farmerskie 2.

    Serwowanie: W tym czasie myjemy i kroimy w drobną kostkę paprykę, cukinię, czerwoną, ogórka i seler naciowy. Czerwoną cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy razem ze szczypiorkiem i świeżym oregano. Schłodzone gazpacho mieszamy z posiekanymi warzywami i wlewamy do miseczek lub szklanek. Najlepiej smakuje podane z pieczywem.

Porady

  • Gazpacho farmerskie to wegetariański, a nawet wegański przepis, ale spragnieni zwierzęcego białka mogą dołożyć do niego mięso lub ser. Świetnym dodatkiem będą plasterki szynki dojrzewającej, ugotowane na twardo jajka lub pokruszony ser typu feta.
  • Jeśli nie macie zbyt dużo czasu i robicie gazpacho farmerskie na ostatnią chwilę, dodajcie do blendowania pomidorów kilka kostek lodu. Dzięki temu gazpacho błyskawicznie się schłodzi i będzie od razu gotowe do podania na stół. 
  • Aby gazpacho farmerskie miało bardziej kremową konsystencję, możecie dodać do niego jedno awokado. Ten składnik doskonale dopasuje się smakiem, a dodatkowo nada chłodnikowi aksamitnej struktury.
  • Takie gazpacho fantastycznie sprawdzi się jako lekki obiad w upalne letnie dni. Można go także przelać do słoika lub wielorazowej butelki i zabrać ze sobą jako posiłek na wynos. Taki chłodnik to świetny pomysł na posiłek na piknik lub wycieczkę. 

Jeśli lubisz zupy na zimno, wpróbuj też przepisy na klasyczne gazpacho, białe gazpacho tropikalne oraz zielone gazpacho.

Notka redakcyjna

Gazpacho farmerskie - pomysły na dodatki

Gazpacho farmerskie świetnie smakuje w podstawowej formie, ale jeśli chcemy, aby nabrało jeszcze więcej smaku i aromatu, możemy wzbogacić je przeróżnymi dodatkami. Ten przepis fantastycznie wychodzi połączony z odświeżającą limonką lub cytryną, ale także z nutami innych owoców. Poza cytrusami, do gazpacho można wykorzystać też miąższ arbuza, gałązkę czerwonej lub białej porzeczki, nasionka granatu czy kilka plasterków świeżych truskawek. 

Fanom pikantnych smaków z pewnością posmakuje gazpacho z kilkoma kropelkami sosu tabasco lub z dodatkiem posiekanej papryczki jalapeno. Z kolei tym, którzy wolą delikatne smaki, polecamy dodać do podstawowego przepisu awokado i kleks gęstego jogurtu naturalnego.

Do kremowego gazpacho warto też dodać coś chrupiącego, dlatego świetnym pomysłem będą posiekane orzechy, na przykład włoskie, ziemne czy nerkowca. Dobrze sprawdzą się tu także pistacje, migdały oraz orzeszki piniowe. Jeśli nie macie pod ręką orzechów, wykorzystajcie pestki słonecznika lub dyni. Aby wydobyć z nich jeszcze więcej smaku i aromatu, warto je wcześniej uprażyć na suchej patelni.

Jak i z czym podać gazpacho?

Gazpacho można podawać solo, jako lekki posiłek na zimno, ale świetnie sprawdzi się też jako dodatek na grilla, do mięs i ryb z rusztu. Świetnie będzie smakowało też w towarzystwie grillowanych warzyw lub pieczonych ziemniaków

W czym podać gazpacho? Najlepiej w przezroczystych szklankach, miseczkach lub pucharkach. W ten sposób pięknie wyeksponujemy jego soczysty kolor i wszystkie pływające z nim dodatki. Innym ciekawym pomysłem może być podanie gazpacho w szerokim kieliszku do martini. Gazpacho powinno być mocno schłodzone przed podaniem, ale możecie wrzucić do naczynia dodatkowo kostkę lodu, która podtrzyma jego niską temperaturę.

Inne przepisy na gazpacho i chłodniki

Zupy na zimno to hit w sezonie wiosenno-letnim. Przepisy na chłodniki i gazpacho mnożą się w sieci i książkach kucharskich, dlatego warto przetestować kilka z nich w swojej kuchni. Jakie chłodniki są najbardziej warte wypróbowania? Klasyczne hiszpańskie gazpacho to must have dla każdego fana orzeźwiających zup na zimno. Powstało też dużo wariacji na temat tego przepisu, a najpyszniejsze z nich to zielone gazpacho i białe gazpacho tropikalne. Z kolei jeśli wolicie chłodniki na bazie nabiału, z pewnością posmakuje wam tradycyjny chłodnik litewski, odświeżający chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką, wyrazisty chłodnik szczawiowy, a także chłodnik z botwiny jak u babci.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy