Chłodnik z ogórkiem i rzodkiewką nie tylko na lato - orzeźwiająca, prosta zupa na obiad w cieplejsze dni.Chłodnik z ogórków i rzodkiewki zrobicie błyskawicznie - bez gotowania. Jak zrobić chłodnik z ogórków, żeby smakował idealnie? Polecam ogórki prosto z własnej grządki lub od zaprzyjaźnionego rolnika. To samo tyczy się rzodkiewek - powinny być dorodne, ale nie pryskane. Do tego kilka dodatków (sprawdźcie składniki poniżej), a przede wszystkim dobrej jakości nabiał. To sprawi, że chłodnik z ogórków i rzodkiewki będzie pyszny!
Chłodnik z ogórków i rzodkiewki / fot. StockFood
Warzywa dokładnie myjemy. Większego górka obieramy ze skórki, kroimy wzdłuż na pół i wydrążamy nasiona, Miąższ ogórka oraz rzodkiewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach.
Dodajemy schłodzoną śmietanę z kefirem oraz drobno posiekany koperek i szczypiorek. Chłodnik z ogórków i rzodkiewki doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Podajemy do jedzenia od razu po przygotowaniu, dekorując np. czerwoną cebulą i grzankami.
Kalorie: 350
Porady
Chłodnik z ogórków i rzodkiewki najlepiej podawać w małych, poręcznych miseczkach. Jeśli chcemy uzyskać efekt prawdziwego orzeźwienia - naczynia można wcześniej schłodzić w lodówce. Pysznie i na zimno! Jak na chłodnik przystało
Chłodnik z ogórków i rzodkiewki to sposób na szybki obiad bez gotowania -w sam raz na upalne, letnie dni. Będzie najsmaczniejszy, jeśli wybierzemy ogórki z własnej uprawy. Zielony ogórek użyty w przepisie w sezonie można zamienić na ogórki gruntowe - będzie jednak nieco więcej obierania, więc zamiast ścierać je na tarce - polecamy użycie blendera. Dodatkowo, chłodnik z ogórków i rzodkiewki można wzbogacić o inne zielone dodatki - zamiast koperku możemy dodać np. trochę kolendry. Efekt na pewno Was zaskoczy!
Komentarze