Chłodnik z buraków i botwiny na surowo

Przepis na chłodnik to doskonała propozycja na lekki obiad. Jest prosty w przygotowaniu i nie zajmuje dużo czasu.

Ocena:

(średnia 4.49 z 175 głosów)

Składniki:

  • 2 pęczki botwinki
    2 buraki
    5 ogórków gruntowych
    pęczek rzodkiewki
    pęczek koperku
    pęczek natki pietruszki
    pęczek dymki ze szczypiorkiem
    3 ząbki czosnku
    sok z połowy cytryny
    1 l maślanki
    1 l kefiru
    0,5l soku z buraków
    sól, pieprz
    opcjonalnie: jajka

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Wszystkie warzywa dokładnie myjemy, a szczypiorek, koperek i natkę płuczemy. Buraki i ogórki obieramy ze skórki. Wszystko bardzo drobno siekamy, a buraki i ogórki kroimy w bardzo drobną kostkę. Łączymy wszystkie składniki ze sobą. Zalewamy sokiem, kefirem i maślanką. Mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i sokiem z cytryny. Opcjonalnie wcześniej ugotowane jajka kroimy w kostkę i dodajemy do chłodnika. Wkładamy do lodówki na parę godzin aż się schłodzi.

    Przepis nadesłała Żaneta Momot

Porady

Zobacz też: miętowy chłodnik z groszkiem

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy