Zabaglione z malinami

Zabaglione to deser naszego dzieciństwa. Dodajcie do niego maliny prosto z krzaczka, a będzie to najpyszniejsza rzecz, jaką zjecie tego lata.

Desery

Czas przygotowania:
5 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 160 głosów)

Kroki wykonania:

  • zoltka-jajka-fot.iStock (1)1.Owoce wkładamy do miski i delikatnie rozgniatamy widelcem z 5 dag cukru. Mus rozdzielamy do 6 szklaneczek lub miseczek. Do miski wkładamy miąższ z laski wanilii, żółtka oraz pozostały cukier i ucieramy, aż powstanie delikatny krem.
  • StockFood-cukier-bialy-2.Dodajemy wino i ubijamy mikserem nad gorącą kąpielą wodną, aż krem będzie gęsty i puszysty. Przekładamy go na mus i dekorujemy całymi owocami i listkami mięty. Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016.

Porady

W przepisie na zabaglione z malinami użyto:

  • 80 ml wina marsala lub innego deserowego
  • zamiast malin sprawdzą się również inne owoce jagodowe
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy