stockfood
4.57 (180)
Lody zabajone to najlepszy pomysł na letni deser. Wystarczy kilka składników, aby wyczarować elegancki poczęstunek na imprezę lub spotkanie rodzinne. Takie lody wspaniale sprawdzą się zarówno jako gałki w rożkach, jak i zamrożone w specjalnych foremkach z patyczkami. Doskonale będą też wyglądały jako deser w pucharkach. Jak zrobić domowe lody zabajone? Zobaczcie nasz prosty przepis!
śmietana kremówka 240 ml
żółtko 4 szt.
mleko 240 ml
cukier 100 g
wino 120 ml
Masa na lody zabajone: Mleko i śmietankę kremówkę podgrzewamy w rondelku, nie doprowadzając do wrzenia. W tym czasie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą masę. Cały czas ubijając, wlewamy cienką strużką ciepłe mleko ze śmietaną i delikatnie mieszamy.
StockFood
Gotowanie: Masę przelewamy ponownie do garnka i gotujemy, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmujemy ją z ognia, przecieramy przez sito, aby pozbyć się grudek, a następnie mieszamy z winem. Gotową masę studzimy i wstawiamy do lodówki, aby całkowicie wystygła.
iStock
Mrożenie: Wystudzoną masę na lody zabajone wlewamy do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki na około 4-5 godzin. Co godzinę mieszamy masę, aby równomiernie się mroziła. Gotowe lody zabajone podajemy w pucharkach lub waflowych rożkach.
istock
Porady
- Lody zabajone to świetny pomysł na deser dla dorosłych.
- Przepis na lody zabajone to świetny pomysł na wykorzystanie żółtek, na przykład pozostałych po robieniu bezy.
Zobacz też: lody popcornowe z malinami
Zabajone (lub inaczej zabaglione) to alkoholowy deser pochodzący z Włoch, przypominający nasz rodzimy kogel-mogel. Krem zabajone smakuje pysznie sam w sobie, ale może być też dodatkiem do innych słodkości. Masa na zabajone jest pyszna zarówno na zimno, jak i na ciepło, dlatego wykorzystuje się ją zarówno do lodów i deserów na zimno, jak i przeróżnych wypieków. W kawiarniach i cukierniach spotkamy kruche tarty, małe tarteletki, a także ciasta i torty o smaku zabajone. Popularnym składnikiem wielu deserów jest też sos zabajone, którym możemy polewać naleśniki, gofry czy szarlotkę na ciepło. Przepysznym przepisem są także owoce zapiekane w zabajone.
Domowe lody zabajone to klasyka wśród deserów na lato. Można je zrobić tylko z kilku składników, a sam przepis nie jest skomplikowany ani czasochłonny. Podstawą do stworzenia takiego deseru jest tłusta śmietanka (co najmniej 30%), cukier, żółtka, mleko i słodkie wino Marsala. Jeśli nie macie dostępu do tego trunku, możecie zastąpić go innych alkoholem, takim jak likier, brandy lub rum.
Kiedy połączymy już składniki w gładką, puszystą masę, przelewamy wszystko do pojemnika i wstawiamy do zamrażarki. Ważne, aby co kilkadziesiąt minut lekko przemieszać lody, dzięki czemu będą równomiernie się mroziły i zachowają odpowiednią konsystencję. Pozostawienie lodów w zamrażarce bez mieszania sprawi, że zamarzną na kość i trudno będzie się je nakładało. Oczywiście proces mrożenia będzie znacznie szybszy, jeśli mamy w domu maszynkę do lodów.
Zabajone to tylko jeden z setek smaków domowych lodów. Jakie inne wariacje smakowe warto zrobić w domowym zaciszu? Klasyką gatunku i zarazem bazą do stworzenia wszystkich innych smaków są lody śmietankowe. Z takich lodów zrobimy już wszystkie ulubione smaki, dodając świeże lub mrożone owoce, bakalie, przyprawy czy popularne słodycze.
Wystarczy dodać do lodów śmietankowych kajmak w puszce i szczyptę soli, aby otrzymać domowe lody słony karmel. Innym pomysłem jest zblendowanie ze śmietanową masą listków świeżej mięty, a następnie dodanie do niej kawałków czekolady. W ten prosty sposób stworzymy domowe lody mięta z czekoladą. Dodając do śmietany i żółtek owocowe puree, wyczarujemy lody malinowe, wiśniowe, truskawkowe, gruszkowe, bananowe czy o smaku mango.
Osoby na diecie roślinnej będą z kolei zachwycone przepisem na wegańskie lody czekoladowe oraz sorbet truskawkowy. Najlepszą bazą do lodów roślinnych jest mleczko i śmietanka kokosowa, ale można je zrobić nawet z awokado!